دیجیتال مارکتینگ چیست و چه شاخه هایی دارد؟
دیجیتال مارکتینگ چیست و چه شاخههایی دارد؟ متخصص دیجیتال مارکتینگ به چه کسی گفته میشود و باید کار کردن با چه ابزارهایی را بلد باشد؟
اینها گوشهای از سوالاتی هستند که احتمالا در ذهن شما وجود دارند و قرار است در این مقاله راجع به آنها صحبت کنیم. علاوه بر اینها، میخواهیم راجع به بازار کار این حوزه در ایران و نکاتی برای تبدیل کسب و کارهای سنتی به آنلاین صحبت کنیم. پس اگر میخواهید سیر تا پیاز دیجیتال مارکتنیگ را به صورت مختصر و مفید یاد بگیرید در ادامه همراه ما باشید.
مطالبی که در این مقاله در موردشان صحبت میکنیم:
- دیجیتال مارکتینگ چیست؟
- چرا باید دیجیتال مارکتینگ را یاد بگیرم؟
- از چه طریقی میتوانم دیجیتال مارکتینگ را یاد بگیرم؟
- مهمترین شاخهها و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
- بازار کار دیجیتال مارکتینگ
- کسانی که میخواهند کسب و کار سنتی خود را آنلاین کنند
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
پیشنهاد میکنم حتما ویدئوی زیر را ببینید تا با یک پیش زمینهی خوب ادامهی مقاله را مطالعه کنید.
تعاریف متعددی برای دیجیتال مارکیتنگ وجود دارد. بیایید در ابتدا نگاهی بیاندازیم به تعریفی ویکی پدیا. ویکی پدیا در مورد معنی دیجیتال مارکتینگ گفته است که:
نوعی از بازاریابی محصولات یا خدمات است که با استفاده از فناوریهای دیجیتال و عمدتاً در اینترنت، از جمله تلفنهای همراه و دیگر صفحات نمایش مثل کامپیوتر و هر رسانه دیجیتال دیگر انجام میشود.
در ادامه این تعریف آمده است که: درواقع دیجیتال مارکتینگ به معنای استفاده از همه ابزارهای دیجیتال مثل وبسایت، اپلیکیشن، تبلیغات آنلاین (ادورز مارکتینگ)، شبکههای اجتماعی، سئو، بازاریابی اینترنتی و بازاریابی موبایلی، برای هدف مشخصی به اسم مارکتینگ یا بالا بردن فروش یا برندسازی میباشد.
اگر دقت کنید میبینید که در این تعریف گفته شده “عمدتا در اینترنت”، پس این نوع از بازاریابی شاید برخلاف تصور خیلی از افراد صرفا وابسته به اینترنت نیست. برای درک بهتر این موضوع اشاره میکنم به تعریف neil patel، یکی از برترین دیجیتال مارکترهای دنیا، که در مقالهای با عنوان “what is digital marketing” اینطور نوشته است:
بازاریابی دیجیتال به هر نوع از بازاریابی محصول یا خدمات گفته میشود که با استفاده از دستگاههای الکترونیکی انجام میشود.
بنا به این تعریف، اولین ردپای دیجیتال مارکتینگ را میتوان حدودا در سال 1996 پیدا کرد؛ زمانی که حدودا 10 سال از اختراع رادیو و به رسمیت شناخته شدن آن گذشته بود. در آن زمان با اجرای یک اپرا در رادیو به سرعت بلیطهای اجرای آن به فروش رسید.
با این تفاسیر بهتر است دیجیتال مارکتینگ را در دو شاخه آفلاین و آنلاین تقسیمبندی کنیم.
دیجیتال مارکتینگ آنلاین و آفلاین
همانطور که گفتم فعالیتهای بازاریابی دیجیتال محدود به استفاده از اینترنت و موتورهای جستجو و اپلیکیشنها نمیشود، بلکه استفاده از ابزارهای الکترونیکی مثل رادیو (که وابسته به اینترنت نیست) هم نوعی تلاش در جهت بازاریابی دیجیتال محسوب میشود. با این تفاسیر دیجیتال مارکتینگ آفلاین را به شاخههای زیر تقسیم میکنیم:
- بازاریابی محیطی ارتقا یافته (مثل بیلبوردهای الکترونیک)
- بازاریابی رادیویی (تبلیغات رادیویی یا اسپانسر شدن برنامهها)
- بازاریابی تلویزیونی (تبلیغات تلویزیونی، تله شاپینگ)
- بازاریابی تلفنی (تماس تلفنی، ارسال پیامک)
میبینید که نوع آفلاین بازاریابی دیجیتال همان چیزیست که هر روزه همه ما با آن سر و کار داریم. اما نوع آنلاین آن است که شاید برایتان ناشناحتهتر باشد، پس در ادامه مقاله شاخههای دیجیتال مارکتینگ آنلاین را مفصلتر بررسی میکنیم. دقت کنید که در ادامه مقاله هر جا از “دیجیتال مارکتینگ” صحبت کردیم، منظورمان نوع آنلاین آن است.
قبل از خواندن ادامه مطلب تصویر زیر را ببینید. این تصویر روند میزان علاقه و جستجوی مردم در مورد دیجیتال مارکتینگ را در 15 سال اخیر (در ایران) نشان میدهد. همانطور که میبینید، اولین بار حدود 6 سال پیش، دیجیتال مارکتینگ با سرعت بسیار کم شروع به ظهور کرد و تقریبا 2 سال است که با شیب زیادی در حال رشد است و همچنان این رشد ادامه دارد. (اطلاعات این نمودار مربوط به اوایل سال 1399 است).
چرا باید دیجیتال مارکتینگ را یاد بگیرم؟
یادگیری دیجیتال مارکتینگ برای دو گروه از افراد جامعه ضرورت دارد، اول گروهی که میخواهند کسب و کار خود را گسترش بدهند و تحولی در فروش خود ایجاد کنند و دوم گروهی که به دنبال یک شغل مطمئن و پردرآمد با امنیت شغلی بالا هستند
همانطور که تا الان متوجه شدهاید حیات دیجیتال مارکتینگ به وجود اینترنت وابسته است. طبق آخرین آمار سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، ضریب نفوذ اینترنت در ایران در سال 1398 به 91% رسیده است و بیش از 74 میلیون ایرانی در این سال به اینترنت اتصال داشتهاند که بیش از 86% آنها، یعنی 68 میلیون نفر، از طریق تلفن همراه به اینترنت متصل شدهاند. این آمار در صورتی هست که طبق گزارشها در سال 1395 تنها 33 میلیون ایرانی از طریق تلفن همراه به اینترنت متصل شدهاند.
واضح است که هر چقدر دسترسی مردم به اینترنت آسانتر باشد، مشتریان آنلاین هم افزایش پیدا میکنند. اگر به فضای مجازی و بستر اینترنت هم مثل یک مرکز خرید بزرگ نگاه کنید، شما هم میتوانید یک مغازه در آن داشته باشید، با این تفاوت که هزینههای قابل پرداخت برای این مغازه نسبت به یک مغازه فیزیکی بسیار کم است و مشتریان هم در لحظه از شبانه روز میتوانند از شما خرید کنند. به نظر میآید این دلیل به اندازه کافی قانع کننده هست تا شما تصمیم به یادگیری دیجیتال مارکتینگ بگیرید.
از چه طریقی میتوانم دیجیتال مارکتینگ را یاد بگیرم؟
بهترین پیشنهاد برای کسانی که میخواهند دیجیتال مارکتینگ را به عنوان شغل آینده خود انتخاب کنند و در آن حرفهای شوند این است که ابتدا تمام سرفصلها و زیر شاخههای دیجیتال مارکتینگ را یاد بگیرید. در مرحله بعد که دید بازتری نسبت شاخههای آن پیدا کردید، با توجه به علاقه و استعداد خود، یک حوزه را به طور تخصصی ادامه دهید و در آن بهترین شوید. (به این روش یادگیری، مدل t میگویند).
برای یادگیری دیجیتال مارکتینگ دورههای آموزشی زیادی وجود دارد که میتواند به شما کمک کند و در مقاله بهترین دورههای دیجیتال مارکتینگ آنها را به صورت کامل برای شما تحلیل کردهایم.
خب گفتیم که منبع یادگیری زیاد است اما آیا تمام منابع معتبر هستند و یا به صورت عملی با شما کار میکنند؟ قطعا نه! دورهای برای شما مفید است که اولا به صورت عملی پیش برود و ثانیا اساتید آن در کسب و کارهای آنلاین حضور داشته و واقعا موفق عمل کرده باشند (به عبارت دیگه یعنی اساتید دوره اگه لالایی بلدن باید خودشون خوابشون برده باشه [icon icon=”icon-blink-smiley” size=”20px” color=”#fc9145″ bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] ).
برای پیدا کردن چنین دورهای که هم به صورت عملی باشد و هم بهترین اساتید ایران و صاحبان کسب و کارهای بزرگ در آن حضور داشته باشند، کافیه روی دکمه زیر کلیلک کنید، شاید دقیقا همان چیزی که دنبالش هستید اینجا وجود داشته باشد!
[button url=”https://aghazino.com/course/online/” class=”other” bg=”#911aa1″ hover_bg=”#7d137d” size=”15px” color=”#ffffff” radius=”5px” width=”0px” height=”20px” target=”_self”] دوره جامع دیجیتال مارکتینگ [/button]
مهمترین شاخهها و ابزارهای دیجیتال مارکتینگ
در ابتدا این را بگوییم که سرفصلهای دیجیتال مارکتینگ کاملا با ابزارهای دیجیتال مارکتینگ متفاوت است، به طور مثال توصیه میشود که یک دیجیتال مارکتر با ابزار فتوشاپ و یک ابزار ادیت ویدئو آشنایی داشته باشد اما اینگونه نرم افزارها به هیچ وجه به طور مستقیم زیر مجموعهی دیجیتال مارکتینگ نبوده اند.
[icon icon=”icon-check-5″ size=”20px” color=”#80003e” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] سئو و افزایش ورودی از طریق موتورهای جستجو
سئو مخفف search engine optimization و به معنای بهینه سازی وبسایت برای موتورهای جستجو است (البته در سالهای اخیر مفهوم آن به بهینه سازی تجربه جستجو یا search experience optimization تغییر کرده است). وقتی یک کاربر عبارتی را در اینترنت جستجو میکند، هزاران و یا میلیونها نتیجه از سایتهای مختلف را مشاهده میکند و کاربر میتواند به روی هر کدام کلیک کرده و از محتوای آن سایت استفاده کند.
اما از بین این هزاران نتیجه کدام یک ورودی بالاتری دریافت میکنند؟ یا به عبارت دیگر، شما هنگامی که عبارتی را سرچ میکنید معمولا روی کدام سایتها و نتایج کلیک میکنید؟ جواب روشن است، معمولا عباراتی که بالاترین جایگاه را در صفحه ی اول گوگل دارند بیشتر کلیک میشوند.
بیشتر بخوانید: منظور از سئو چیست؟
رجوع به آمارها در این حوزه همه چیز را مشخص میکند: طبق آمارهای رسمی، در دسکتاپ حدود 33 درصد و در موبایل حدود 24 درصد از کاربران روی لینک اول کلیک میکنند و تنها 2 درصد از آنها به صفحهی دوم گوگل میروند!! همین الان فکر کنید، آخرین باری که به صفحهی دوم گوگل برای یافتن مطلبی رفتید چه زمانی بود؟
سئو دقیقا همین کار را برای ما انجام میدهد و باعث میشود تا سایتها به نتایج بالاتری در گوگل برسند و در نتیجه کاربران بیشتری (از طریق موتورهای جستجو) وارد یک سایت بشوند. به طور خلاصه، سایتی که در عبارات مورد نظرش در گوگل رتبه بهتری دارد و کاربر بیشتری جذب میکند میگوییم سئو قویتر و بهتری داشته است.
[icon icon=”icon-check-5″ size=”20px” color=”#80003e” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] تبلیغات آنلاین در بسترهای مختلف
یکی از اصلیترین و بزرگترین شاخههای دیجیتال مارکتینگ تبلیغات است که خود، بخشهای مختلفی از جمله تبلیغهای بنری، تبلیغات همسان، html، تبلیغات در گوگل و… دارد.
از گذشته به یاد داریم که میگفتند تبلیغات بازی بزرگان است، البته ما مخالفتی با این جمله نداریم اما با همه گیر شدن اینترنت و شروع به کار کردن آژانسهای تبلیغات اینترنتی، شما دیگر نیازی نیست حداقل ده میلیون بودجه برای کرایه بیلبورد به شهرداری بپردازید، بلکه با پرداخت حتی ده هزار تومان میتوانید در بهترین سایتهای ایران و جهان نمایش داده شوید!
یکی از دلایل برتری کسب و کارهای دیجیتال نسبت به کسب و کارهای سنتی قابلیت اندازه گیری آن است، در تبلیغات اینترنتی شما میتوانید تمام هزینهی پرداختی خود بابت تبلیغات (حتی هزار تومان!) را مدیریت کنید و اگر آن تبلیغات برای شما سودمند بود به آن ادامه داده و اگر از آن تبلیغ بازدهی کافی نداشتید در همان لحظه آن را قطع کنید.
اما در تبلیغات سنتی شما نمیتوانید دقیقا بفهمید که افزایش فروش شما مثلا بابت بیلبوردهایتان بوده و یا به دلیل پخش تراکتهای مختلف و آیا نیاز هست که تبلیغات را ادامه بدهیم یا نه؟ حتی در صورت نداشتن بازدهی، قابلیت قطع ادامه وجود نخواهد داشت(نمیتوانید سه روز بعد از کرایه بیلبورد به شهرداری بگویید که من دیگر تمایلی به تبلیغ ندارم!). و هزاران دلیل دیگر که توجیه استفاده از تبلیغات اینترنتی را بالاتر میبرد.
بیشتر بخوانید: انواع تبلیغات اینترنتی
[icon icon=”icon-check-5″ size=”20px” color=”#80003e” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] اندازهگیری داده و بهینهسازی نرخها
همواره یکی از مهمترین وظیفههای یک دیجیتال مارکتر، تحلیل و اندازهگیری دادههای مختلف و بهینه سازی آن است. خوشبختانه ابزارهای خوب و پیشرفتهای در این زمینه برای دیجیتال مارکترها وجود دارد که از معروفترین آنان میشود به گوگل آنالیتیکس و سرچ کنسول اشاره کرد.
شما با این ابزارها میتوانید به دقیقترین حالت ممکن همه چیز را زیر نظر بگیرید. تصور کنید شما میتوانید بفهمید که کدام صفحه سایتتان از همه کلیک بیشتری داشته، کدام صفحه برای کاربر جذابتر است، هر کاربر به طور میانگین چند دقیقه در سایت میماند، چه صفحههایی را نگاه میکند، جنسیت و سن کاربرانتان چقدر است و صدها آمار شگفت انگیز دیگر که گفتن همهی آنها در این مقاله نمیگنجد.
[icon icon=”icon-check-5″ size=”20px” color=”#80003e” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] طراحی و راهاندازی وبسایت با وردپرس
احتمالا آشناترین بخش دیجیتال مارکتینگ طراحی سایت باشد، اما دقت کنید که نباید این بخش با طراحیهای وبسایت به صورت تخصصی اشتباه گرفته شود.
صرفا داشتن یک سایت به ما کمک میکند که اولا کسب و کارمان جلوه رسمیتری پیدا کند و ثانیا بتوانیم از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ برای فعالیتهایی مانند تحلیل داده و… استفاده کنیم.
منظورمان چیست؟ بهتر است کمی دقیق تر توضیح دهیم. طراحی وبسایت خودش شاخههای مختلفی دارد و یک دیجیتال مارکتر صرفا از سایت استفاده کرده تا بتواند فرآیندهای بازاریابی و فروش خود را انجام دهد و لزوما طراح وبسایت نیست.
همانطور که میدانید یک فرد اگر بخواهد به صورت حرفهای طراح سایت شود، باید زبانهای برنامه نویسی مانند PHP, HTML, CSS ,JS و… را بلد باشد و در ضمن، بتواند با اغلب افزونه های وردپرس به طور حرفهای کار کند، اما یک دیجیتال مارکتر تنها اگر بتواند با وردپرس (که یک سیستم مدیریت محتوا بسیار ساده است) یک سایت درست کند، کفایت میکند چون وظیفه ی دیجیتال مارکتر طراحی سایت نیست.
بیشتر بخوانید: طراحی سایت با وردپرس یا برنامهنویسی؟
اغلب کسب کارهای اینترنتی یک سایت برای خودشان دارند. وبسایت برای کسب و کار حکم یک سند قابل اعتماد را دارد، یعنی میتوان گفت کسب و کارهای آنلاینی که پایهشان بر اساس چیزی غیر از وبسایت باشد (مانند شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام یا…) باید حواسشان را جمع کنند، چرا که شبکههای اجتماعی اولا راحتتر از مد و علاقه مردم میافتند و دوم احتمال فیلتر شدن آنان زیاد است.
[icon icon=”icon-check-5″ size=”20px” color=”#80003e” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] ایمیل مارکتینگ و فرستادن ایمیلهای هوشمند
شاید مظلومترین شاخهی دیجیتال مارکتینگ ایمیل مارکتینگ باشد، اما برخلاف این که به آن اهمیت زیادی داده نمیشود میتواند یکی از قدرتمندترین ابزارها برای فروش محصولات باشد.
هنوز هم بازاریابی ایمیلی یکی از قابل توجیهترین نوع تبلیغات است، چرا که هزینه آن بسیار کم است و نرخ تبدیل بالایی دارد.
چه کسی ایمیلهایش را چک میکند!؟ شاید شما با خودتان بگویید که در زمان حال، کمتر کسی پیدا میشود که ایمیلش را چک کند. پاسخ ما به این افراد چند چیز است:
اولا اگر کسی دیگر ایمیلش را چک نمیکند پس فروشهای چند صد میلیون افراد مختلف (مثل پیام بهرام پور) از ایمیل مارکتینگ داستان و دروغ است؟ دوما، به یاد داشته باشید که همیشه افراد تاثیرگذار جامعه در حوزه کسب و کار، همیشه ایمیلهایشان را صبح به صبح چک میکنند.
البته یکی از دلایل بیتوجهی مردم به ایمیلهای دریافتیشان این است که بسیاری از شرکتهای از خدا بی خبر، به جای این که ایمیلهای مفید آن هم با رضایت کاربران برای آنها بفرستند، ایمیلهای تبلیغاتی و آزاردهنده برای مخاطبان ارسال میکنند.
[icon icon=”icon-check-5″ size=”20px” color=”#80003e” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] بازاریابی محتوا، آهنربای جذب کاربر
بر خلاف اسمش اصلا جدید و مخصوص دهههای اخیر نیست، سالهاست که حتی بسیاری از کسب و کارهای سنتی بی آنکه بدانند در حال انجام دادن بازاریابی محتوا هستند. هرچند اتفاق نظری در تعریف بازاریابی محتوا نیست، اما به طور خلاصه میتوان گفت بازاریابی محتوا یعنی ارائه محتواهای جذاب به مخاطب برای جذب آنها.
از اهمیت بازاریابی محتوا همینقدر بس که کسب و کار ها بدون بازاریابی محتوا شانس زیادی در موفقیت خود ندارند. به طور خلاصه شما برای موفق شدن در برندینگ، سئو، جلب اعتماد کاربر، دیده شدن و ویروسی شدن کسب و کارتان، بازگشت کاربران به سایت و دهها مورد دیگر، نیاز به بازاریابی محتوا دارید.
به طور مثال، شما در اینترنت جستجو میکنید “دیجیتال مارکتینگ چیست” و وارد مقاله آغازینو میشوید و شروع به خواندن میکنید. سپس علاقهمند شده و سایر صفحات ما را هم نگاه میکنید و متوجه میشوید که آغازینو برگزارکننده دورههای جامع دیجیتال مارکتینگ هم هست و در آن شرکت میکنید.
در نهایت سود آغازینو میشود جذب مخاطب برای دورههایش از طریق بازاریابی محتوا و سود کاربر میشود خواندن آخرین مقالات و آموزشهای دیجیتال مارکتینگ آن هم به صورت رایگان. البته ممکن است کاربر از محتوا خوشش بیاید و آن را به بقیه هم معرفی کند و این چرخه همیشه ادامه دارد.
[icon icon=”icon-check-5″ size=”20px” color=”#80003e” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] سوشال مارکتینگ و فعالیت در شبکههای اجتماعی
به طور متوسط هر انسان در 16 ساعتی که بیدار است 150 بار تلفن خود را چک میکند! یعنی تقریبا هر 6 دقیقه یک بار! و در جهان نزدیک به 3 میلیارد نفر در شبکههای اجتماعی فعال هستند! فکر میکنم که اهمیت این بخش را با توجه به همین آمارها فهمیده باشید و دیگر نیازی به توضیح ما نیست.
گاها پیش میآید که درآمد کسب و کارهایی که بر پایه شبکههای اجتماعی هستند از یک سایت، مغازه یا حتی یک شرکت بیشتر شود. فقط کافی است خودتان تلفن همراهتان را بردارید و ببینید که مردم به چه روشهایی در اینستاگرام پول در میآوردند!
بیشتر بخوانید: ترفندهای بهینهسازی پیج اینستاگرام
البته این را هم نباید فراموش کنیم که منظورمان از شبکه اجتماعی فقط اینستاگرام نیست. بسیاری از کسب و کارهای موفق، فقط بر پایه لینکدین هستند، بسیاری بر پایه فیس بوک و یا حتی یوتیوب. فقط کافی است بدانیم مخاطب هدف ما در چه شبکههای اجتماعی فعال است و آن چیزی را که نیاز دارد برایش فراهم کنیم.
[icon icon=”icon-check-5″ size=”20px” color=”#80003e” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] موبایل مارکتینگ
این مورد را با سوشال مارکتینگ اشتباه نگیرید، موبایل مارکتینگ یعنی انجام دادن اقدامات بازاریابی بر بستر موبایل و ربطی به اینستاگرام و یا… ندارد. از شاخههای موبایل مارکتینگ میشود به بازاریابی پیامکی (sms marketing)، (بهینه سازی اپلیکیشن در اپ استورها)ASO، بازاریابی از طریق اپلیکیشنهای موبایلی، push notification ها و… اشاره کرد.
در موبایل مارکتینگ همیشه دسترسی کاربران راحتتر از دسترسی به سایتها بوده است و این از مزیتهای موبایل مارکتینگ محسوب میشود، چون همانطور که گفته شد هر کاربر روزی چندبار موبایل خود را چک میکند.
همان داستانهایی که درمورد تحلیل دادههای وبسایت برایتان گفتیم در این جا هم وجود دارد، اما ابزارها متفاوت هستند. یعنی شما اگر برای خودتان اپلیکیشن داشته باشید میتوانید ببینید که: روزی چند نفر و از کجا آن را نصب میکنند، روزی چقدر اپلیکیشن را حذف میکنند، دستگاه هر کاربر چیست (مثلا سامسونگ J5)، چند روز به اپلیکیشن سر نزدهاند و هزاران مورد جذاب دیگر.
سایر اجزای دیجیتال مارکتینگ
تقریبا تمام موارد بالا جزو زیرمجموعههای دیجیتال مارکتینگ قرار میگرفتند، اما بسیاری از مباحث دیگر به طور کامل زیر مجموعه دیجیتال مارکتینگ نیستند ولی میتوان آنها را در خیلی از قسمتها با دیجیتال مارکتینگ همپوشانی داد. مواردی مثل:
- برندینگ
- طراحی تجربه کاربری
- طراحی رابط کاربری
- ویدئو مارکتینگ
- تبلیغ نویسی
- استراتژی کسب و کار
- و…
همانطور که میدانید موارد گفته شده حتی قبل شاید قبل از ظهور اینترنت هم بودند، اما بعد از همه گیر شدن اینترنت و تحولات اخیر بسیار دستخوش تغییر شده اند. و یا مواردی که ربطی به دیجیتال مارکتینگ ندارد، اما مانند دورچین برای بشقاب غذا لازم هستند.
و اما بازار کار دیجیتال مارکتینگ در ایران چگونه است؟
بازار کار دیجیتال مارکتینگ
همانطور که گفته شد تقاضا برای نیروی دیجیتال مارکتر حرفهای در شرکتها بسیار بالاست و در عین حال نیروی متخصص بسیار کم است! در زمان حال، فردی که بتواند حرفی برای گفتن داشته باشد هیچ وقت دغدغه ی شغلی و پیدا کردن کار نخواهد داشت.
در سالهای اخیر دیجیتال مارکتینگ و شاخههای آن همواره یکی از پردرآمدترین مشاغل در جهان بودهاند. در ایران هم پیشبینی میشود در آیندهای نه چندان دور درآمد یک دیجیتال مارکتر (با توجه به سطح توانایی فرد) بالاتر از بسیاری مشاغل و در ردیفهای اول درآمدی کشور باشد (که البته در حال حاضر هم هست).
شرکتها و سازمانهای بزرگ معمولا برای هر شاخهی دیجیتال مارکتینگ از نیروی متخصص همان حوزه استفاده میکنند، اما در بعضی از شرکتها کارهای مرتبط با هم را به یک نیرو میسپارند. در هر صورت شما میتوانید به صورت مجزا در شاخههای زیر مشغول به فعالیت شوید:
- کارشناس تولید محتوا (متن-ویدئو-تصویر)
- کارشناس سئو
- کارشناس بازاریابی
- طراحی سایت (عموما با وردپرس)
- کارشناس شبکههای اجتماعی
- مدیر دیجیتال مارکتینگ (حداقل باید 5 سال تجربه داشته باشید تا به عنوان مدیر دیجیتال مارکتینگ فعالیت کنید)
- مدیر تبلیغات دیجیتال
در جدول زیر محدودهی تقریبی حقوق افراد در هر یک از شاخههای بالا را بررسی میکنیم (اعداد به میلیون تومان هستند).
عنوان شغلی | سابقه کار کمتر از 2 سال | سابقه کار بین 3 تا 7 سال |
مدیر دیجیتال مارکتینگ | 2500000 تا 3500000 | 3500000 تا 10000000 |
کارشناس شبکههای اجتماعی | 1000000 تا 3500000 | 3500000 تا 5000000 |
کارشناس تولید محتوا | 1000000 تا 3500000 | 3500000 تا 5000000 |
کارشناس تبلیغات دیجیتال | 1500000 تا 3500000 | 3500000 تا 5000000 |
کارشناس سئو | 1000000 تا 3500000 | 3500000 تا 10000000 |
طراحی سایت | 2500000 تا 3500000 | 3500000 تا 12000000 |
مدیر بازاریابی | 2500000 تا 3500000 | 3500000 تا 8000000 |
[icon icon=”icon-compose” size=”20px” color=”#80003e” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] این اعداد از سایت جابینجا استخراج شده و تقریبی هستند. اگر شما مهارت و تجربه کافی داشته باشید قطعا میتوانید درآمد بیشتری بهدست آورید. برای مثال یک متخصص سئو به راحتی میتواند +100 میلیون تومان در ماه درآمد داشته باشد.
بیشتر بخوانید: مراحل دیجیتال مارکتینگ
چرا متخصص شدن در تمام شاخههای بازاریابی دیجیتال بسیار مشکل است؟
با توجه به آپدیت سریع مطالب در دنیای دیجیتال، تقریبا غیر ممکن است که یک فرد در تمام شاخههای دیجیتال مارکتینگ به صورت حرفهای تخصص داشته باشد. یکی از دلیلهای این اتفاق این است که تمام شاخههای دیجیتال مارکتینگ نه خیلی به هم مربوط و نه خیلی به یکدیگر بیارتباط هستند.
به طور مثال، اگر بخواهیم فقط یکی از شاخههای بازاریابی اینترنتی یعنی سئو را مثال بزنیم، به این نتیجه میرسیم که الگوریتمهای گوگل به سرعت در حال تغییر و بهینه شدن هستند و کسی که بخواهد از سایر رقبا عقب نماند باید همیشه اطلاعاتش بروز باشد و به طور خلاصه خودش را وقف یادگیری سئو کند.
بدیهی است کسی که میخواهد همیشه از بروزترین مطالب سئو مطلع باشد، نمیتواند همزمان از بروزترین مطالب مثلا تبلیغات نیز اطلاع داشته و در آن به طور کامل تخصص داشته باشد. ضمن این که یادگیری هر شاخهای از دیجیتال مارکتینگ به طور تخصصی شاید چند سال طول بکشد.
طور خلاصه کسی که میخواهد در زمان حال حرفی برای گفتن داشته باشد باید تنها تمرکز خود را روی آن حوزه بگذراد تا در آن حوزه بهترین شود.
اما کسانی که میخواهند کسبوکار سنتی خود را آنلاین کنند…
اگر نمیخواهید تبدیل به یک دیجیتال مارکتر شوید و در حال حاضر خودتان کسب و کار دارید، پیشنهاد ما این است که حتما کسب و کار خود را با رویکرد دیجیتال مارکتینگ پیش ببرید.
یعنی چه؟ یعنی اگر مثلا شغل اصلیتان آرایشگری است، همین الان میتوانید با زدن یک پیج اینستاگرام و تولید محتوا جذاب در اینستاگرام و البته دیدن آموزشهای مرتبط با اصول کسب درآمد از اینستاگرام، فروش خود را چندین برابر کنید. یا حتی میتوانید برای خود سایتی طراحی کرده و در مورد آرایشگری شروع به تولید محتوا کنید (در حقیقت، خیلی کارها میشود کرد!).
اگر مدیر کوچک شرکتی هستید، دیجیتال مارکتینگ را فراموش نکنید و حتما یک نیروی خبره دیجیتال مارکتر را استخدام کنید تا فعالیتهای شما را در مدیریت کند. البته که در هرصورت داشتن کمی سواد دیجیتال مارکتینگ برای مدیران اصلی هم لازم است
کلام پایانی
الان متوجه شدید که دیجیتال مارکتینگ چیست و چرا جزو پردرآمدترین شغل های دنیاست، اگر حس میکنید که به وارد شدن در این حوزه علاقهمند هستید، اصلا صبر نکنید و وارد شوید. با توجه به سرعت عجیب و غریب پیشرفت این حوزه در سالهای اخیر، حتی یک ماه صبر کردن ممکن است چند سال شما را از بقیه عقب بیندازد.
چه میخواهید متخصص دیجیتال مارکتر شوید و به صورت پروژهای کار کنید و چه میخواهید کسب و کار خود را به سمت دیجیتال شدن ببرید، قدم اول دیدن آموزشهای مربوط به این حوزه است. فقط کافی است تا اولین قدم را بردارید و شروع کنید.
اگر باز هم سوال یا نظری در زمینهی دیجیتال مارکتینگ دارید میتوانید آنها را در قسمت نظرات مطرح کنید.
برخی سوالات پرکاربرد:
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
دیجیتال مارکتینگ یا همان بازاریابی اینترنتی، به طور خلاصه انجام فرآیند بازاریابی و فروش با کمک گرفتن از ابزارهای دیجیتال است. البته که تعاریف بسیار زیادی برای دیجیتال مارکتینگ وجود دارد اما ما سعی کردهایم تا یکی از مفیدترین تعاریف آن را برای شما شرح دهیم.
از چه طریقی میتوانم دیجیتال مارکتینگ را یاد بگیرم؟
بهترین پیشنهاد برای کسانی که میخواهند دیجیتال مارکتینگ را به عنوان شغل آینده خود انتخاب کنند و در آن حرفهای شوند این است که ابتدا تمام سرفصلها و زیر شاخههای دیجیتال مارکتینگ را یاد بگیرید. در مرحله بعد که دید بازتری نسبت شاخههای آن پیدا کردید، با توجه به علاقه و استعداد خود، یک حوزه را به طور تخصصی ادامه دهید و در آن بهترین شوید. (به این روش یادگیری، مدل t میگویند).
شاخه ها و سرفصل های دیجیتال مارکتینگ چیست؟
سئو، بازاریابی محتوا، paid media، گوگل آنالیتیکس و تحلیل داده، بازاریابی شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام، استراتژی دیجیتال مارکتینگ
بازار کار دیجیتال مارکتینگ چیست؟
در سالهای اخیر دیجیتال مارکتینگ و شاخههای آن همواره یکی از پردرآمدترین مشاغل در جهان بودهاند. در ایران هم پیشبینی میشود در آیندهای نه چندان دور درآمد یک دیجیتال مارکتر (با توجه به سطح توانایی فرد) بالاتر از بسیاری مشاغل و در ردیفهای اول درآمدی کشور باشد (که البته در حال حاضر هم هست).
مطالب زیر را حتما مطالعه کنید
داستان دیجی کالا – جرقه دیجی کالا کجا زده شد؟
تاثیر دیجیتال مارکتینگ بر کسب و کارها چیست؟
مقایسه بهترین دورههای آنلاین دیجیتال مارکتینگ (سرفصل + قیمت)
راهکارهای دیجیتال مارکتینگ برای افزایش فروش آنلاین
چرا دیجیتال مارکتینگ اهمیت دارد؟
دیجیتال مارکتینگ چگونه به کسب و کار ما کمک میکند؟
12 دیدگاه
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
خیلی خوب وعالی…..کتاب مرجعی هست مراجعه کنم
سلام، به زودی مقاله جامع دیجیتال مارکتینگ رو توی آغازینو قرار میدیم.
من اگه بخوام فقط تو یه حوزه مثل سئو متخصص بشم نیازی نیست هیچی دیگه از دیجیتال مارکتینگ بدونم؟
سلام دوست عزیز.
یک متخصص سئو باید باید نیاز مخاطب رو کاملا درک کنه و ضمن پاسخ دادن به اون نیاز، هدف سازمان رو هم در نظر داشته باشه. بنابراین لازم هست با یک سری از اصول بازاریای دیجیتال و به خصوص بازاریابی محتوایی آشنایی داشته باشین. اما چیزهایی مثل ایمیل مارکتینگ و موبایل مارکیتنگ رو نیازی نیست تا پیگیری کنید.
من یک پیج لباس فروشی دارم در اینستاگرام. فعالیت من در اینستا میشه همین بازاریابی شبکه های اجتماعی؟
سلام دوست عزیز.
اگر فقط یک پیج دارین که در اون عکس از لباس ها قرار میدین، این کار نمیشه بازاریابی اینستاگرام.اما اگر با مخاطباتون تعامل دارین، پست های منظم و با کیفیت منتشر میکنین و به طور کلی این کار رو اصولی انجام میدین بله.
دوره هاتون به صورت حضوریه یا با شرایط کرونا آنلاین هم دارین؟
کاملا غیر حصوری و آنلاین پشتیبانی در صورت نیاز در شهر مشهد میشه حضوری باشه (با رعایت پروتکل های بهداشتی)
قبلا حضوری بود به خاطر شرایط کرونا مجبور به برگزاری کلاس آنلاین شدیم
کامل و مفید بود مقالتون. مشتاق شدم با دوره ی اموزشتیون هم آشنا بشم
خوشحالم که مفید بوده.میتونین از مشاوره رایگان آغازینو هم کمک بگیرین تا بیشتر با دوره آشنا بشین
عالی بود👌👌😊
ممنون در آغازینو سعی داریم آموزش های رایگان خوبی در زمینه دیجیتال مارکتینگ قرار بدیم