سئو چیست؟ آشنایی اولیه با سئوی سایت در سال 2023
سئو چیست؟ اگر کمی با فضای دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال آشنا باشید و یا از طراحی سایت و چگونگی درآمدزایی از سایت اطلاعی داشته باشید، حتما تا بحال با واژه سئوی سایت رو به رو شده اید.
و یا اگر در این ماههای اخیر سری به آگهی های استخدام زده باشید حتما اگهیهایی چون استخدام سئو کار، جذب مهندس سئو، جذب نیروی تولید محتوا و سئوی سایت و جذب دیجیتال مارکتر مسلط به سئو را زیاد دیده اید.
شما می توانید با شرکت در بوت کمپ سئو در مسیر موفقیت در سئو گام بزرگی بردارید! بوت کمپ یک سری آموزش های فشرده با تاثیر گذاری بسیار بالا و با دانش های روز دنیا همراه می باشد که برای اطلاعات بیشتر می توانید به مقاله مربوطه در آغازینو مراجعه کنید.
در این روزهایی که روز به روز تعداد سایت ها در حال افزایش است و بازار کسب درآمد از سایت ها بسیار داغ است، سئو به یکی از مهم ترین و چالش برانگیز ترین موضوعات برای مدیران وب سایت ها تبدیل شده است؛ چرا که بدون استفاده از دانش سئو و تولید محتوای سئو شده نمی توان به کسب درآمد از سایت دست یافت.
در مقاله سئو چیست از آغازینو قصد دارم شما را با مفاهیم سئو، چگونگی عملکرد موتورهای جستجو و موضوع بسیار مهم تولید محتوا و نقش آن در سئو آشنا کنم.
سئو چیست؟
بهینه سازی موتور جستجو یا سئو (SEO) روشی است برای جذب ترافیک هدفمند به یک وب سایت از طریق رتبه بندی ارگانیک موتور جستجو. به عبارت دیگر سئو به معنای بهبود رتبه بندی یک سایت در بخش ارگانیک نتایج جستجو (یعنی نتایج غیر پولی) موتورهای جستجو میباشد.
به طور کل مفهوم سئو به بهبود رتبه بندی ارگانیک سایت اشاره دارد اما اگر بخواهم عامیانهتر و سادهتر سئو را برای شما توضیح دهم باید بگویم سئو مجموعه فعالیتهاییست که برای سایت انجام میدهیم تا رتبه آن را در نتایج موتورهای جستجو بالا ببریم. سئو یکی از زیرشاخه های دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال می باشد که جزو پر طرفدار ترین مشاغل امروزه در ایران و خارج از ایران می باشد. تا پایان مقاله به بازار کار سئو هم خواهیم پرداخت.
این رتبه سایت هرچه بالاتر باشد بهتر است زیرا همانطور که میدانید اغلب کاربران فقط به سایت های صفحه اول نتایج و خصوصا سه رتبه اول سایتها سر میزنند و بقیه سایت ها اغلب بدون بازدید میمانند و یا بازدید کنندگان کمی خواهند داشت.
از جمله فعالیتهای مرتبط با سئو می توان به ایجاد محتوای با کیفیت بالا، بهینه سازی محتوا در مورد کلمات کلیدی خاص و ایجاد بک لینک اشاره کرد. در ادامه بیشتر واژه سئو و مفهوم آن را برایتان شرح خواهم داد.
بگذارید با یک مثال عینی به شما بگوییم سئو چیست. هم اکنون به گوگل بروید و کلمه ( کسب و کارهای جدید در ایران ) را سرچ کنید. نتیجه اول گوگل سایت آغازینو می باشد. این کار یک سئو کار است! سئو به شما کمک می کند کلمات مورد نظر خودتان را به لینک اول گوگل برسانید (می تواند خرید کمپرسور باشد یا اطلاعات عمومی) و درآمد خود را به ظرز غیر قابل باوری افزایش دهید.
SEO مخفف چیست؟
تا به اینجا متوجه شدید که مفهوم سئو چیست در ادامه به مخفف سئو می پردازیم. SEO مخفف Search Engine Optimization است که به طور دقیق به معنای افزایش مقدار و کیفیت ترافیک وب سایت شما از طریق نتایج ارگانیک موتور جستجو است.
برای درک عمیق مفهوم سئو، بیایید این تعریف را تجزیه و تحلیل کنیم و قسمت های آن را جداگانه بررسی کنیم:
کیفیت ترافیک
منظور از کیفیت ترافیک این است که شما برای کسب درآمد از سایت خود نیاز دارید بازدید کنندگانی را به سایت خود جلب کنید که خواهان خدمات و محصولات شما هستند و می توانند به مشتریان شما تبدیل شوند.
برای مثال شما فروشنده مواد غذایی هستید و سایت شما یک سایت فروشگاهی مواد غذایی است. اگر سایت شما به خوبی برای کلمات مواد غذایی بهینه نشده باشد ممکن است گوگل به اشتباه در اثر جستجوی کلمات دیگری سایت شما را به کاربران نمایش دهد و کاربرانی به سایت شما وارد شوند که خواهان محصولات دیگری هستند.
فرض کنید شما به دنبال تلویزیون سامسونگ هستید. زمانی که گوگل کلمه (تلویزیون سامسونگ) را سرچ کنید ممکن است سایتی را مشاهده کنید که بر روی عنوان آن نوشته موبایل سامسونگ! این یعنی خود کیفیت ترافیک! زمانی که بتوانید دقیقا کلمه کلیدی هدف را به صفحه اول برسانید، می توان گفت شما کیفیت را حرف کرده اید.
در این صورت این ترافیکی که برای سایت شما ایجاد شده است با کیفیت نیست. چرا که شما می خواهید بازدید کنندگانی را جذب کنید که واقعاً به محصولاتی که شما ارائه می دهید علاقه مند هستند.
تبلیغات ریتارگتینگ، کاهش هزینه و گنجی پنهان!
مقدار ترافیک
منظور از مقدار ترافیک تعداد افرادی است که به سایت شما وارد میشوند و اگر این افراد همان مخاطبان هدف شما باشند، هر چه تعدادشان و در واقع هرچه مقدار ترافیک سایت تان بیشتر باشد بهتر است.
نتایج ارگانیک
برخی از سایتها با پرداخت پول و استفاده از تبلیغات کلیکی در صفحه نتایج موتورهای جستجو ظاهر میشوند و بقیه سایت ها به طور طبیعی در نتایج مشاهده میشوند. منظور از نتایج ارگانیک سایتهایی هستند که برای نمایش در صفحه اول نتایج، پولی پرداخت نکردهاند و تبلیغی دریافت نکردهاند.
زمانی که صحبت از یک روزه آمدن به لینک اول گوگل می شود، نام گوگل ادز می درخشد! البته گوگل ادز با کسر کردن هزینه به ازای هر کلیک از شما مبلغی را کم می کند اما سئو پایدار تر و ماندگار تر است.
موتورهای جستجو چگونه عمل می کنند؟
تقریبا تا حدودی با پاسخ سوال سئو چیست آشنا شدید در ادامه به طرز فکر موتور های جستجو میپردازیم.
اولین لازمه سئو، درک موتور های جستجو مثل گوگل است. شما باید خودتان را به جای گوگل بگذارید. البته طبیعی است که گذاشتن خود در جای مخاطب و توجه به پرسونای مخاطب، اصلی است که در هیچ کسب و کاری نباید آن را فراموش کرد! موتورهای جستجو مانند کتابخانه هایی در عصر دیجیتال هستند. آنها به جای ذخیره نسخه های کتاب، نسخه هایی از صفحات وب را ذخیره میکنند.
هنگامی که در موتور جستجو کلمه ای یا جمله ای سرچ میکنید، موتور جستجو همه صفحات موجود در فهرست خود را بررسی می کند و سعی می کند مرتبط ترین نتایج را پیدا کند تا به شما نشان دهد.
موتورهای جستجو برای این کار از یک برنامه رایانه ای به نام الگوریتم استفاده می کنند. الگوریتم ها مجموعه ای از معادلات و قوانین مختلف در ریاضی هستند که دادهها و اطلاعاتی را در خود طبقه بندی میکنند. هیچ کس به طور دقیق نحوه انجام کار توسط این الگوریتم ها را نمیداند، اما گوگل اطلاعاتی درباره آن ها در گوگل سرچ کنسول داده است. موتور های جستجو دارای هوش مصنوعی هستند.
الگوریتم های جستجو برای دستیابی به مفیدترین اطلاعات، عوامل مختلفی را بررسی میکنند، از جمله کلمات جستجو شده توسط شما، ارتباط آن ها با صفحات موجود در وب و قابلیت استفاده از آن ها، سطح منابع و موقعیت مکانی و تنظیمات شما. وزن اعمال شده برای هر عامل بسته به ماهیت سوال شما متفاوت است. به عنوان مثال، تازه بودن مطالب، نقش بیشتری نسبت به تعاریف مرتبط با آنها در فرهنگ لغت، در پاسخ به سوالات مرتبط با موضوعات خبری روز دارد.
سئو سایت چگونه کار می کند؟
خب تا به اینجا تا حدی متوجه شدید سئو چیست، بریم به دنبال طریقه کار سئو. به عبارت ساده، سئو (SEO) در جهتی عمل می کند که به موتورهای جستجو نشان دهد، محتوای شما بهترین نتیجه برای موضوع مورد بحث است. دلیل آن این است که تمام موتورهای جستجو هدف یکسانی دارند: نشان دادن بهترین و مرتبط ترین نتایج به کاربران خود. رفع نیاز کاربر مهم ترین هدف موتور های جستجو می باشد.
چگونگی انجام این کار به موتور جستجوی شما بستگی دارد. همانطور که میدانید موتورهای جستجوی گوناگونی از جمله گوگل، یاهو، بینگ و یوتیوب وجود دارد که هر کدام قواعد خاص خود را دارند.
برای مثال اگر می خواهید ترافیک ارگانیک بیشتری را به سوی سایت خود جذب کنید، باید الگوریتم های گوگل را بشناسید و مطابق با قوانینش عمل کنید یا اگر بخواهید ویدیوهای تان بازدید بیشتری داشته باشند، باید الگوریتم یوتیوب را درک کنید. ویدیو های یوتیوب (البته تلفظ صحیح آن یوتوب می باشد) با استفاده از ویدیو مارکتینگ صورت می پذیرد که می توانید درآمد های بسیار زیادی را هم بدست آورید.
از آنجا که هر موتور جستجو، الگوریتم رتبه بندی متفاوتی دارد، در این مقاله نمی توان به همه آن ها پرداخت. از این رو در ادامه درباره چگونگی رتبه بندی بزرگ ترین موتور جستجو یعنی گوگل صحبت خواهیم کرد.
مراحل انجام سئوی سایت چیست؟
سئوی سایت معمولا به سه دسته سئوی داخلی (on page)، سئو خارجی (off page) و سئو فنی (technical) تقسیم میشود. دقت اگر هر یک از این جنبه ها در نظر نگیرید، احتمالا زحماتتان در سایر قسمت ها را هم به باد می دهید و هر چه صبر کنید در نتایج صفحه اول دیده نمی شوید. پس در ادامه به طور مختصر با این مراحل آشنا شوید تا در مقالات بعدی به صورت تکمیلی آن ها را آموزش دهیم.
سئو داخلی (on page)
قدم اول برای بهینهسازی هر وبسایت، سئوی داخلی آن است. هر فعالیتی که شما در داخل سایت خود انجام میدهید تا آن را برای موتورهای جستجو بهینه کنید، زیر مجموعهای از سئوی داخلی محسوب میشود. مثلا تولید محتوای سئو شده، بهینهسازی عکسها، به کار گیری درست تگها(h1,h2h3,…)، بهینهسازی url، لینکسازی داخلی و … .
سئو خارجی (off page)
هر فعالیتی که شما خارج از سایت خود، برای بهینه سازی آن انجام میدهید، زیر مجموعهای از سئوی خارجی محسوب میشود. کارهایی مثل بک لینگ گرفتن، خرید ریپورتاژ، تبلیغات و … از جمله سئو خارجی سایت شما می شود. توجه کنید که بسیاری از افراد لینک دادن از داخل سایت به خارج سایت را سئو خارجی به حساب می آورند که این موضوع کاملا اشتباه است.
سئو تکنیکال (technical)
سئوی فنی سایت به مجموعه اقداماتی گفته میشود که کراول ( فعالیت خزنده گوگل برای جستجو سایت ها وتغییرات آن ها را کراول یا crowl گفته می شود) و ایندکس کردن ( قرار گرفتن سایت در صفحات گوگل و تایید اعتبار محتوای متوسط) آن را برای موتورهای جستجو راحت تر میکند.
به این ترتیب موتورهای جستجو به راحتی به سایت شما دسترسی پیدا کرده و میتوانید شانس خود را برای قرار گرفتن در نتایج برتر امتحان کنید. تهیه نقشه سایت، برطرف کردن ایرادات کد نویسی، بهینه سازی سرعت سایت و … از جمله اقداماتی هستند که در جهت بهینه سازی سئو تکنیکال سایت انجام می شود.
روش های سئو
سئو هم مثل هر حرفه دیگری قوانین خاص خودش را دارد و انجام آن، هم راه قانونی دارد و هم راه غیر قانونی. در این میان اگر شما کمی زیرک باشید و با موتورهای جستجو و اصول سئو آشنایی خوبی داشته باشید، می توانید طوری عمل کنید که نه سیخ بسوزه و نه کباب! چطوری؟ خب قطعا در ابتدای کار توقع ندارید که تمام تکنیک ها را یاد بگیرید، باید ابتدا با مفاهیم اولیه آنها آشنا شوید و پله پله پیش بروید. بریم تا شما را با انواع روش های سئو آشنا کنیم.
سئو کلاه سفید چیست؟
سئو کلاه سفید یعنی همان کاری که شما به عنوان یک متخصص سئو انجام میدهید تا رضایت کاربران را جلب کنید. در واقع اگر هدفتان جلب رضایت کاربران باشد، گوگل هم متوجه این نیت خیر شما میشود و ترافیک بالایی به سمت شما روانه میکند. اگر طبق قوانینی که راهنمای گوگل معرفی کرده پیش بروید و هدفتان تنها جلب رضایت موتورهای جستجو نباشد، می توانید امیدوار باشید که دارید سئو کلاه سفید انجام می دهید.
سئو کلاه سیاه چیست؟
سئوی کلاه سیاه یعنی شما هدفتان فقط جلب رضایت موتورهای جستجوست و به کاربران اهمیتی نمی دهید. شاید بپرسید مگر ملاک رضایت داشتن موتور جستجو همان رضایت کاربران از یک وب سایت نبود؟! در جواب باید بگویم که فرمایش شما متین است، اما بعضی افراد به دنبال دور زدن الگوریتم های گوگل هستند و با استفاده از نقطه ضعف های آن ها، می خواهند خیلی سریع به نتایج برتر برسند و اصطلاحا ره صد ساله را یک شبه طی کنند.
با خواندن این مطلب وسوسه نشوید که همین اول کار سئو را رها کنید و بچسبید به پیدا کردن راههای دور زدن گوگل، چرا که این موتور جستجو هر روز دارد پیشرفتهتر میشود و به سختی میشود آن را دور زد و اگر هم متوجه شود که شما می خواستید کاربران عزیزش را بدون ارائه محتوای مفید بدست آورید، به شدت سایت شما را جریمه میکند. البته در سال 2022 این شدت تا حدودی کمتر شده است.
چند نکته در ارتباط با سئو کلاه سیاه لازم به ذکر است:
- سئو کلاه سیاه را نباید از ابتدا شروع کنید. شما در ابتدا باید به سئو کلاه سفید و کلاه خاکستری مسلط شوید و همچنین سایت شما، برای موتور های جستجو به سایتی مورد اعتماد تبدیل شده باشد.
- سئو کلاه سیاه بیشتر در کلمات تک کلمه ای یا دو و نهایت سه کلمه ای که کلمات سختی هستند، مثل خرید عطر، خرید کفش و … کاربرد دارد.
- یادگیری سئو کلاه سیاه تنها وابسته به آموزش نمی باشد و شما باید آن را عملی و با کسب تجربه بیاموزید.
سئو کلاه خاکستری چیست؟
سئوی کلاه سفید هم همانطور که از اسمش پیداست، روشی است بینا بین دو روش قبلی. استفاده از این روش هم ریسک سئوی کلاه سیاه را ندارد و هم می تواند شما را زودتر به نتایج برتر برساند و ترافیک اورگانیک زیادی را جذب وب سایتتان کند. برای مثال شما می توانید تعدادی وبلاگ ایجاد کرده و از آنها به سایت خود لینک دهید، به این صورت شما بک لینکهای طبیعی ایجاد کرده و به بهبود رتبه سایتتان کمک کردهاید.
چرا باید سایتمان را سئو کنیم؟
یک جمله معروف در این زمینه وجود دارد که میگوید “اگر آدمی را کشتی و نمیخواهی کسی متوجه شود، جنازهاش را در صفحهی دوم گوگل چال کن!“ فکر میکنم همین یک جمله برای نشان دادن اهمیت سئو و بهینه سازی کافی باشد. اگر کمی دقت کنید خود شما هم وقتی برای جستجوی موضوعی به گوگل سر می زنید، معمولا صفحهی اول و احتمالا 3 تا لینک اول را باز میکنید و اگر جواب دل خواهتان را پیدا نکردید، به لینک های پایین تر هم نگاهی می کنید.
با این اوصاف سئو یک هزینه نیست، بلکه یک سرمایه گذاری است که می تواند کسب و کار شما را متحول کند.
قرار گرفتن در نتایج برتر به به معنای افزایش آمار بازدید و ترافیک اورگانیک سایت شما، افزایش فروش و در یک کلام، قرار گرفتن در همان جایی که همه آرزوی آن را دارند، میباشد. اگر سایت شما برای موتورهای جستجو بهینه نشده باشد، هر چه تلاش کنید باز هم به چشم نمیآیید و پس از مدتی با حالتی افسرده ناشی از دیده نشدن زحماتتان، باید سایتتان را کنار گذاشته و به همان بازاریابی سنتی مشغول شوید.
چگونه سایت خود را برای گوگل بهینهسازی کنیم؟
گوگل از بیش از 200 فاکتور برای رتبه بندی سایتها استفاده میکند. هیچکس به طور دقیق این فاکتورها را نمیداند اما با استفاده از گفتههای گوگل و مطالعاتی که روی نتایج آن انجام میشود میتوان برخی از این عوامل را شناسایی کرد که در ادامه به توضیح آنها خواهم پرداخت اما قبل از آن به یک نکته مهم توجه کنید:
که گوگل صفحات وب را رتبه بندی میکند نه وب سایتها را. برای مثال اگر سایت شما درباره خرید و فروش دوچرخه میباشد لزومی ندارد که هر صفحه آن با کلمه خرید و فروش دوچرخه رتبه بندی شود؛ بلکه هر صفحه آن میتواند برای کلمات کلیدی و موضوعات مختلف رتبه بندی شود. مثلا خرید دوچرخه ویوا سایز 26 یا خرید دوچرخه جاینت.
حال بیایید درباره مواردی که بر رتبه بندی نتایج موتور جستجوی گوگل تأثیر میگذارند صحبت کنیم.
خزیدن (Crawlability)
قبل از اینکه گوگل اقدامی برای رتبهبتدی محتوای شما انجام دهد در ابتدا باید آن را کشف و شناسایی کند.
گوگل از چندین روش برای کشف محتوای جدید در وب استفاده میکند، اما روش اصلی آن خزیدن است. به بیان ساده، گوگل با خزیدن در صفحات وبسایت شما و دنبال کردن لینکهای آن به محتواهای جدید سایت شما دست مییابد. برای این کار از یک ربات خزنده به نام عنکبوت (spider) استفاده میکند.
برای مثال از صفحهای از وبسایت شما که در فهرست گوگل قرار دارد (ایندکس شده است) به صفحه اصلی سایتتان (homepage) لینکی داده شده است، خزنده گوگل با دنبال کردن آن، به صفحه اصلی سایت شما میرسد و پس از آن با دنبال کردن بقیه لینکها به سایر صفحات سایتتان میرسد.
برخی موارد میتوانند خزیدن خزندههای گوگل را مسدود کنند:
صفحات فاقد پیوند داخلی:
گوگل برای جستجوی تمام صفحات سایت شما از پیوندهای داخلی (لینک سازی داخلی) کمک میگیرد. صفحات فاقد پیوند داخلی(بدون لینک داخلی) معمولاً توسط رباتهای خزنده دنبال نخواهند شد.
پیوندهای داخلی نوفالو:
پیوندهای داخلی با برچسب های nofollow توسط گوگل ایندکس نمی شوند.
صفحات نوایندکس (Noindexed):
با استفاده از برچسب متنی نوایندکس (noindex meta tag) میتوانید صفحات را از فهرست گوگل (ایندکس گوگل) حذف کنید. اگر سایر صفحات سایت شما فقط دارای لینک های داخلی از صفحات نو ایندکس هستند، این احتمال وجود دارد که گوگل آن ها را پیدا نکند.
فایل متنی robots.txt:
Robots.txt یک فایل متنی است که به گوگل می گوید در وب سایت شما به کدام صفحات می تواند برود و کدام صفحات را نباید ایندکس کند. صفحاتی که در این فایل مسدود شده باشند توسط گوگل ایندکس نمی شوند.
موبایل فرندلی
63٪ از جستجوهای گوگل از طریق دستگاه های تلفن همراه انجام می شوند و این تعداد هر ساله در حال افزایش است. با توجه به این آمار بالا، گوگل در سال 2016، از افزایش رتبه وب سایت های موبایل فرندلی (وبسایتهایی برای رابط کاربری مناسب برای موبایل) در نتایج جستجوی خود خبر داد.
گوگل همچنین از سال 2018 به بعد از نمایه سازی سایت ها در قالب گوشی برای رتبه بندی و ایندکس آن استفاده می کند.
طبق آمار تقریباً از هر 10 کاربر 8 نفر با محتوایی که به خوبی در دستگاه آن ها نمایش داده نمیشود ارتباط برقرار نمی کنند و خواندن آن صفحه را متوقف می کنند.
اگر هنگام بارگیری سایت نسخه دسک تاپ سایت در تلفن همراه باز شود، به دلیل تجربه کاربری نا مناسبی که ایجاد میشود، اکثر افراد دکمه بازگشت را می زنند و بلافاصله از سایت خارج می شوند.
بنابراین با توجه به این توضیحات، موبایل فرندلی بودن سایت شما بسیار اهمیت دارد؛ زیرا گوگل می خواهد کاربران خود را راضی نگه دارد. صفحاتی که برای موبایل بهینه نشده اند منجر به عدم رضایت می شوند.
شما می توانید با استفاده از ابزار Google’s mobile-friendly testing tool یا سایر ابزارهای تست موبایل فرندلی سایت، صفحات وب خود را با تلفن همراه سازگار کنید.
سرعت سایت (Pagespeed)
Pagespeed سرعت بارگذاری صفحه شما است که یک عامل مهم رتبه بندی در نتایج دسک تاپ و تلفن همراه است.
دلیل آن باز هم این است که گوگل به دنبال جلب رضایت کاربران خود است. اگر کاربران در اثر جستجو بر روی سایت شما در صفحه نتایج کلیک کنند و بارگیری سایت شما خیلی طول بکشد موجب نارضایتی افراد میشود و در خیلی از اوقات کاربر برای بارگیری سایت خیلی صبر نمی کند و به سرعت از آن خارج میشود.
برای بررسی سرعت صفحات وب خود، میتوانید از ابزار Google’s Pagespeed Insights استفاده کنید.
هدف کاربر از جستجو یا Search intent
یافتن کلمه کلیدی یا کلمات کلیدی مورد نظر برای رتبه بندی، آسان است. فقط کافی است یک موضوع را در ابزار تحقیق کلمات کلیدی مانند keywordtool.io جستجو کنید، سپس با استفاده از پیشنهادات ابزار به دنبال ایدههای مرتبط با کلمات کلیدی ای که حجم جستجوی بالایی در موتورهای جستجو دارند بگردید.
آنچه که بسیاری از افراد برای تولید محتوای صفحه خود در نظر نمی گیرند این است که آیا صفحه آن ها با هدف کاربر از جستجوی کلمه کلیدی مورد نظر همسو و مرتبط است یا خیر.
برای توصیح دقیق تر این نکته بیایید مثالی درباره هدف کاربر از جستجو را بررسی کنیم. در تصویر زیر نتایج جستجو در گوگل برای کلمه “دستورالعمل استفاده از زودپز” وجود دارد:
و در تصویر زیر نیز نتایج جستجوی کلمه “زودپز” مشاهده میشود:
همانطور که دیدید با وجود شباهت بین این دو کلمه کلیدی و وجود کلمه زودپز در هر دوی آنها، گوگل دو مجموعه کاملا متفاوت از نتایج را نشان میدهد.
برای “دستورالعمل استفاده از زودپز” گوگل صفحاتی را به ما نشان داد که درباره دستورالعملهای نگهداری و استفاده از زودپز را آموزش داده بودند. اما برای کلمه “زودپز” ، صفحاتی که لیست محصولات و قیمت آنها آورده شده است در صفحه اول نتایج گوگل ظاهر شد.
در واقع گوگل برای پاسخ به جستجوی کاربر، انگیزه او از این از این جستجو را تفسیر میکند و آنچه را که کاربر میخواهد ببیند به او نشان میدهید.
واضح است که اگر فردی در گوگل دستورالعمل استفاده از زودپز را جستجو کند به دنبال طریقه استفاده از زودپز است اما کسی که صرفا فقط کلمه زودپز را سرچ می کند می خواهد با انواع زودپزها و قیمت آن ها آشنا شود و قصد خرید زودپز را دارد.
چگونه برای این کار صفحه وبسایت خود را بهینه کنیم؟
در ادامه مقاله سئو چیست به بهینه سازی وب سایت رسیده ایم. صفحات وب سایت های دارای رتبه برتر در نتایج گوگل را بررسی کنید و از خود سه سوال زیر را بپرسید تا به هدف جستجوی کاربر دست یابید.
نوع محتوا: بیشتر نتایج کدام یک از انواع محتوا ( وبلاگ، صفحات محصول، صفحات دسته بندی، صفحات فرود و …) هستند؟
قالب محتوا: گوگل عمدتا چه قالبی را اعم از راهنماها، مقالات به سبک لیست، آموزشها، مقایسهها ، نظرات یا موارد دیگر در صفحه نتایج مربوطه رتبه بندی کرده است؟
زاویه محتوا: آیا یک موضوع مشترک بین صفحات بیان شده یا هرکدام موضوعی خاص یا محصولی منحصر به فرد برای فروش گذاشته است ؟
جواب این سوالات به شما اطلاعاتی درباره آنچه که برای جستجوگران موضوع مورد نظر اهمیت دارد، میدهد.
کیفیت محتوا
کیفیت محتوای سایت یکی دیگر از عوامل بسیار مهم تاثیر گذار در رتبه بندی صفحات سایت در گوگل است؛ که به دلیل اهمیت بالای آن تصمیم گرفتم در ادامه این مقاله به توضیح مفصل آن و نقش و اهمیت محتوا در سئو صحبت کنم. به عقیده بسیاری از سئو کاران مطرح ایران، کیفیت محتوا، جزو مهم ترین مواردی است که می توانید به کمک آن در گوگل رتبه کسب کنید.
من دریافتم که بسیاری از افراد تصور می کنند که SEO (بهینه سازی موتور جستجو) یک جادوگری فنی مبهم است که فقط توسط رایانه انجام میشود.
به ندرت با کسی روبرو می شوم که بفهمد محتوای سایت چقدر در سئو نقش دارد. قطعاً درست است که جنبه های فنی سئو نیز مهم است، اما محتوا مهم تر از آن است که اکثر مردم تصور میکنند.
محتوا چیست؟
وقتی ما درباره محتوا صحبت می کنیم، مردم اغلب به متن موجود در صفحات و پست های وبلاگ فکر میکنند. اما محتوا به صفحات سنتی و پست های وبلاگ محدود نیست.
محتوا میتواند در ساختارها و قالبهای مختلف در وب سایت شما ظاهر شود و بنابراین میتواند فراتر از یک متن باشد. میتواند به صورت متن، تصویر، فایلهای صوتی، تصویری، اسلایدها، ابزارها و … باشد.
محتوا همان بخشهایی از سایت است که افراد برای مطالعه، گوش دادن، تماشا یا تعامل با آنها به صفحه سایت شما می آیند. زمانی که شما نکات مربوط به بازاریابی محتوا یا content marketing را رعایت کنید، از نتیجه یک محتوای عالی و یونیک (خاص) متعجب خواهید شد.
محتوا پادشاه است
داشتن محتوا در وب سایت خود تنها و اولین قدم برای دستیابی به وب سایتی است که کاربران میتوانند آن را در اثر جستجو پیدا کنند.
مرحله بعدی اطمینان از این است که این محتوای سایتتان منحصر به فرد شماست. بسیار مهم است که محتوای سایت شما از محتوای شخص دیگری کپی یا نسخه برداری نشود.
موتورهای جستجو کپی برداری از متن سایت دیگری تشخیص میدهند و برای آن امتیاز منفی قائل میشوند.
بنابراین شما با داشتن محتوای باکیفیت و منحصر به فرد میتوانید صفحات سایت خود را به صفحه اول نتایج برسانید تا توسط کاربران پیدا شوند و کلیک بخورند تا از این راه بتوانید محاطبان خود را پیدا و به مشتری تبدیل کنید.
بنابراین تولید محتوا اولین قدم برای کسب درآمد از یک سایت است.
ارجعیت کیفیت محتوا بر کمیت آن
بسیاری از سایتها به خاطر تولید محتوای بیشتر، سیلی از پستهای وبلاگی بی ارزش منتشر میکنند. اما شما نباید فقط به کمیت محتواهای خود فکر کنید و به کیفیت آنان آسیب برسانید.
محتوای با کیفیت، محتوایی است که برای مخاطبان هدف وب سایت، ارزشمند است. در مورد یک وب سایت تجاری، مخاطب هدف، بازار هدف یا مشتریان محصولات یا خدمات تجاری آن کسب و کار است.
به بازدیدکنندگان سایت خود اطلاعاتی را بدهید که آنها به دنبال آن هستند و به آن نیاز دارند. محتوای با کیفیت بالا در صفحات سایت خود، به ویژه صفحه اصلی سایتتان ارائه دهید. این مهمترین کاری است که باید انجام شود.
اگر صفحات شما حاوی اطلاعات مفیدی باشد، محتوای آنها بازدیدکنندگان زیادی را به خود جلب میکند و مدیران وب سایتها را مجاب میکند تا از صفحات سایت خود به سایت شما لینک دهند.
در ایجاد یک سایت مفید و غنی از محتوا، مقالاتی بنویسید که موضوع کسب و کارتان را به طور دقیق برای خواننده توصیف میکند .
در پستی که سایت گوگل درباره ایجاد سایتهای باکیفیت منتشر کرد، راهنمایی شامل چندین سوال برای ارزیابی سطح کیفی محتوا آورده شده است. آن سوالات به شرح زیر است:
- آیا این مقاله توسط یک متخصص یا علاقه مند نوشته شده است که بر موضوع آن مسلط است یا دارای مفاهیم سطحی و کمعمق میباشد؟
- آیا محتواهای نوشته شده مرتبط و مطابق با علاقه واقعی مخاطبان سایت است یا صرفا برای اینکه ممکن است رتبهبندی خوبی در نتایج موتور جستجو کسب کند نوشته شده است؟
- آیا در این مقاله توضیحات کامل یا جامعی از موضوع ارائه شده است؟
- آیا این مقاله شامل تجزیه و تحلیل با بینش عمیق یا اطلاعات جالبی است که کاملا واضح شرح داده شده است؟
- آیا مقاله شما کوتاه، بیاساس و یا فاقد مشخصات مفید دیگر است؟
- آیا محتواهای صفحات با دقت و توجه زیادی به جزئیات تولید میشوند یا به جزئیات دقت کمتری میشود ؟
شما با پاسخ دادن به این سوالات که بزرگترین موتور جستجوی حال حاضر طراحی کرده است میتوانید کیفیت محتوای تولید شده خود را ارزیابی و برای بهبود آن تلاش کنید.
اصطلاحات رایج و تخصصی سئو
برای اینکه به یک سئوکار حرفه ای تبدیل شوید، ابتدا باید برخی اصطلاحات را که پیش نیاز آموزشهای بعدی هستند را یاد بگیرید. همچنین در مقاله ای از 25 نوع از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ که شامل ابزارهای سئو هم می باشد، سخن گفته ایم.
در ادامه مهمترین اصطلاحات مربوط به سئو را به شما معرفی میکنیم.
keyword (کلمهی کلیدی): هر چیزی که کاربران در موتورهای جستجو سرچ می کنند کلمه کلیدی محسوب میشود.
Key phrase : عباراتی هستند که با یکدیگر سرچ می شوند، مثلا “سئوی محتوا”،”دکوراسیون داخلی”،”ثبتنام زبان”. در واقع key phrase همان کلمه کلیدی است که به یک عبارت تبدیل شده است، عباراتی که همیشه با هم سرچ میشوند.
کلمات کلیدی طولانی(long tail keyword): وقتی کلمه کلیدی اصلی را با کلمات دیگری گسترش میدهیم، درواقع یک کلمه کلیدی طولانی ایجاد کردهایم. مثلا کلمه کلیدی اصلی شما “هتل” است و یک کلمه کلیدی طولانی برای آن “هتل ارزان در مشهد” است.
کلمات کلیدی طولانی از آن جهت ارزشمند هستند که فردی که آن را سرچ میکند، دقیقا میداند دنبال چه چیزی هست و این یعنی مشتری یا مخاطب واقعی شما در نتایج جسجتو دنبال شما میگردد. برای مثال کسی که سرچ میکند “هتل” نه قیمتی برای آن تعیین کرده، نه مکان و نه هیچ ویژگی دیگری و این فرد نمیتواند مشتری هتل شما باشد، اما کسی که سرچ میکند “هتل ارزان در مشهد”، به احتمال زیاد مشتری واقعی سایتی هست که با این عبارت در نتایج جستجو نمایش داده شود.
کلمات هم معنا (LSI): کلمات هم معنا یا lsiها همان کلماتی هستند که با همدیگر قرابت معنایی دارند. مثلا وقتی میگوییم “شیر” و منظورمان شیر آب است، برای اینکه به گوگل بفهمانیم راجع به چه شیری صحبت میکنیم، می توانیم از کلماتی مثل آب، آشپزخانه، شستشو، فلکه آب و … صحبت کنیم، می توانیم منظورمان را به درستی نشان دهیم. یا مثلا LSI های مرتبط به کتاب میتوانند قلم، کیف، مدرسه، درس، علم و …. باشند.
جستار (query): کوئری ها همان عباراتی هستند که کاربران در نوار جستجو سرچ می کنند.
چگالی کلمه کلیدی: به نسبت تعداد تکرار کلمات کلیدی به کار رفته در یک متن نسبت به تعداد کل کلمات آن متن، چگالی کلید واژه گفته می شود.
بمباران کلمه کلیدی (keyword stuffing): وقتی برای جلب توجه گوگل دست به تکرار بیش از حد کلمه کلیدی در متن بزنیم اصطلاحا بمباران کلمه کلیدی رخ میدهد که اتفاقا تاثیر معکوس روی سئو داشته و ممکن است باعث جریمه سایت شود.
ترافیک ارگانیک (organic traffic): اگر سایتی با بهینهسازی و رعایت اصول سئو در نتایج جستجو نمایش داده شود، ورودیهای که داشته باشد را ترافیک ارگانیک میگوییم. در مقابل اگر کاربران از طریق تبلیغات وارد سایت شده باشند، میگوییم ترافیک ورودی پولی و غیر ارگانیک بوده است.
صفحه فرود (landing page): صفحاتی از سایت هستند که برای هدف خاصی طراحی شدهاند. مثلا شما یک کمپین دیجیتال مارکتینگ راه اندازی میکنید تا آموزش رایگان دیجیتال مارکتنیگ خود را به مخاطبان معرفی کنید. برای معرفی این دوره میتوانید یک صفحه مخصوص آن که همان لندینگ پیجتان میشود طراحی کنید و لینک آن را در شبکههای اجتماعی، سایتهایی که رپورتاژ درج میکنند و پستهای مهمان قرار دهید.
متن جایگزین تصویر (Image alternative text): به توضیحاتی گفته میشود که برای تصاویر نوشته میشود تا اگر به هر دلیلی آن تصویر لود نشد، این متن جایگزین که توضیحی از آن تصویر است نمایش داده شود. متن جایگزین تصویر که حاوی کلمه کلیدی صفحه باشد اهمیت سئویی بالایی هم دارد.
توضیحات متا (meta description): توضیح مختصری درباره محتوای صفحه است که در صفحه نتایج جستجو در پایین لینک هر صفحه قرار دارد. اگر توضیحات متا را خودتان مشخص نکنید، گوگل به انتخاب خودش قسمتی از متن محتوا را به عنوان توضیحات متا نمایش میدهد. البته در صورتی که شما این توضیحات را مشخص کنید هم لزومی وجود ندارد که گوگل باز هم به سلیقه خود قسمتی از محتوا صفحه را نشان ندهد!
متن لینک (anchor text): به کلمه یا کلماتی گفته می شود که با استفاده از آن به یک صفحه دیگر لینک می دهیم. برای مثال متن لینک زیر، “اصطلاحات دیجیتال مارکتینگ” است:
Crowl: گوگل رباتهایی دارد که به خزندههای گوگل معروف هستند. این رباتها دائما اطلاعات سایت های مختلف را پایش میکنند و با خزیدن در صفحات مختلف، از محتوای آنها با خبر میشوند.
Index مختلف: نوبت به طبقهبندی و فهرستبندی اطلاعات میرسد. این فهرست کردن همان مفهوم index است. اگر صفحهای به هر دلیلی ایندکس نشود، هرگز در نتایج جستجو نشان داده نمیشود.
الگوریتمهای گوگل: اینکه امروزه شما با سرچ کردن یک عبارت، با کلی صفحات و پاپ آپهای تبلیغاتی رو به رو نمیشوید، نزدیکترین نتیجه به چیزی که سرچ کردید را پیدا میکنید و در یک کلام با اعصاب مبارکتان بازی نمیشود، همه را مدیون الگوریتمهای گوگل هستید. این الگوریتمها بر اساس معیارهای مختلف، محتوای سایتها را بررسی میکنند و توانستهاند اینگونه رضایت کاربران را جلب کنند. مثلا الگوریتم مرغ مگس خوار روی مفهوم محتوا نظارت میکند و الگوریتم پنگوئن برای جلوگیری از رتبه گرفتن سایتها با خرید بک لینک و ارائهی محتوای بی کیفیت بوجود آمده است.
لینک سازی و بک لینکها (link building & backlink): لینک هایی که به صفحه ای از یک دامنه یکسان متصل می شوند لینک سازی داخلی می گویند. شما می توانید با لینک زدن به صفحاتی که موضوع محتوایی آن ها به هم مربوط است، صفحات خود را به نوعی دسته بندی کرده و به الگوریتم های گوگل و همچنین مخاطبان خود، در فهم و درک بهتر از محتوای خود کمک کنید.
حالا اگر از وبسایت دیگری به سایت شما لینک داده شود، به این کار بک لینک گیری گفته میشود. در مورد روشهای بک لینک گیری در مقاله ای که در این زمینه نوشته ایم، به طور مفصل برایتان صحبت کرده ایم.
لینک فالو (follow link): به لینکی گفته می شود که ارزش صفحه مبدا را به صفحه مقصد منتقل می کند. در واقع تمام لینک ها به صورت پیش فرض فالو هستند مگر اینکه در کد html آن ویژگی “rel=”nofollow را قرار دهیم.
لینک نوفالو (nofollow link): به لینکی گفته می شود که ارزشی از صفحه مبدا به مقصد منتقل نمی کند.
SERP: این عبارت که مخفف Search Engine Result Page هست و در واقع هر آنچه که در صفحه نتایج جستجو به نمایش در می آید، بخشی از SERP محسوب می شود. مثلا با سرچ کردن کلمه”سئو چیست” را سرچ می کنید، برای شما ده لینک نشان داده می شود، ممکن است تصویر یا تبلیغی هم در این صفحه وجود داشته باشد، به این صفحه که تمامی نتایج را در خود نمایش می دهد SERP گفته می شود.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردم شما را با مفاهیم اولیه و بسیار مهم سئو آشنا کنم تا بتوانید اهمیت آن را برای سایت خود بهتر درک کرده و برای بهبود رتبه سایت خود قدم بردارید.
اگر می خواهید سئو را به طور کامل و اصولی یاد بگیرید و بر مفاهیم، استراتژی سئو، سئو و بازاریابی محتوا، تکنیکهای سئو و استراتژی لینک سازی و سرچ کنسول مسلط شوید می توانید از دوره سئو آغازینو استفاده کنید.
در این مقاله قصد داشتیم تا پاسخ اجمالی به پرسش سئو چیست ( seo چیست) بدهیم و تمام نکات اولیه در مورد سئو را به شما ارائه دهیم. با سپاس از اینکه تا پایان مقاله با ما همراه بودید.
دیدگاهتان را بنویسید