موبایل مارکتینگ (Mobile Marketing) یا بازاریابی موبایلی چیست؟
موبایل مارکتینگ (Mobile Marketing) یا بازاریابی موبایلی یا امروزه یکی از جذابترین حوزههای بازاریابی است و طیف گسترده ای از عناصر بازاریابی را در خود جای داده است. به دلیل استفاده از میلیاردها دستگاه تلفن همراه در سراسر این کره خاکی، بازاریابی موبایلی به عنوان بخشی کلیدی از هر کمپین بازاریابی مطرح میشود.
در این مقاله از آغازینو، همه مواردی را که برای درک اصول موبایل مارکتینگ و همچنین برخی از عناصر پیشرفته بازاریابی در تلفن همراه نیاز دارید، بررسی خواهم کرد.
بازاریابی موبایلی(موبایل مارکتینگ) چیست؟
بازاریابی موبایلی یا موبایل مارکتینگ زیرمجموعهای از دیجیتال مارکتینگ یا همان بازاریابی دیجیتال است که شامل همه فعالیت هایی است که با دستگاه های تلفن همراه و تبلت ها و گوشی های هوشمند انجام میشوند. همچنین بد نیست بدانید که بعد از دیجیتال مارکتینگ هم دو دسته آنلاین و آفلاین وجود دارد که بازاریابی موبایلی در قسمت آنلاین و آنلاین مارکتینگ (بازاریابی اینترنتی) قرار دارد.
اساساً، بازاریابی موبایلی ارتباط تعاملی با مخاطبان شما از طریق تلفن همراه است که با روشها و شیوههای خاص با هدف به حداکثر رساندن مشتریانتان و انتقال پیام کسب و کارتان به تعداد بیشتری مخاطب انجام می شود.
به طور کلی، بازاریابی موبایل را می توان به دو دسته زیر تقسیم کرد:
- بازاریابی موبایلی مستقیم
- بازاریابی موبایلی غیرمستقیم
بیشتر بخوانید: کسب درآمد اینترنتی برای نوجوانان
بازاریابی موبایلی مستقیم
بازاریابی مستقیم از طریق تلفن همراه یک تکنیک بازاریابی موبایلی است که در آن روند کامل بازاریابی فقط از طریق تلفن همراه انجام میشود. نمونهای از آن تبلیغ در شبکههای اجتماعی برای فروش کالا از فروشگاه آنلاین است.
این بازاریابی و معامله حاصل به طور انحصاری در بستر تلفن همراه انجام میشود. مثال دیگر تبلیغ درون برنامه ای برای بارگیری یک بازی است. این نوع تکنیکهای بازاریابی مستقیم تلفن همراه از قدرت فوقالعاده بازاریابی موبایل برای ایجاد ارزش برای بازاریابان و مصرف کنندگان به طور یکسان بهره میگیرند. تبلیغات درون برنامه ای مثل بازاریابی اپلیکیشنی موبایل، یکی از انواع کمپین های تبلیغاتی می باشد که بسیار کاربرد دارد.
بازاریابی موبایلی غیر مستقیم
بازاریابی موبایل غیرمستقیم، از موبایل مارکتینگ به عنوان کانالی در استراتژی بازاریابی گستردهتر استفاده میکند. به عنوان مثال، این کانال میتواند آگهیای در مرورگر تلفن همراه شما باشد که به شما اجازه میدهد در مورد محصولات خاص فعلی در یک فروشگاه مواد غذایی اطلاع داشته باشید یا می تواند یک آگهی تبلیغاتی برای عطری جدید در یک فروشگاه باشد.
روش موبایل مارکتینگ غیر مستقیم می تواند شباهت زیادی به تبلیغات پنهان داشته باشد که در ضمیر ناخودآگاه انسان اثر می گذارد.
در این مثال، یک استراتژی ترکیبی بازاریابی موبایل دنبال میشود که بخشی از آن به صورت آفلاین صورت میگیرد.
اهمیت موبایل مارکتینگ چیست؟
همانطور که در ابتدای این مقاله ذکر شد، استفاده از اینترنت همراه در عموم افراد بسیار زیاد شده است و مصرفکنندگان، مدت زمان بیشتری را صرف دستگاههای تلفن همراه خود میکنند. همانطور که دستگاهها هوشمندتر میشوند و شرکتها یاد میگیرند که چگونه از این تجهیزات برای رشد تجارت خود استفاده کنند، امور زندگی روزمره ما روز به روز بیشتر در دستگاههای تلفن همراه جای میگیرد.
در کنار اهمیت موبایل مارکتینگ، بد نیست نگاهی به اهمیت دیجیتال مارکتینگ هم بیاندازید.
امروزه افراد بسیار زیادی وجود دارند که از تلفنهای خود برای بررسی اینستاگرام، خرید در سایتهای فروشگاهی مانند دیجی کالا، پخش آخرین برنامه بازی یا خواندن اخبار استفاده میکنند. موبایل مارکتینگ برای بازاریابان، راهی بسیار عالی و فرصتی مناسب برای جلب نظر مصرف کنندگان مدرن میباشد.
علاوه بر اینها، چندین مزیت دیگر در بازاریابی تلفن همراه وجود دارد، از جمله:
- هدفگیری کاربران
- کاهش هزینه تبلیغات
- امکان تجزیه و تحلیل دادههای مورد نیاز
در ادامه به توضیح هر یک از آنها می پردازم.
بیشتر بخوانید: ویدیو مارکتینگ چیست؟
هدف گیری کاربران
با استفاده از موبایل مارکتینگ، می توان کاربران را با پیامهای مرتبط و مختص هر فرد در زمان مناسب و در کانال صحیح مورد هدف قرار داد. با وجود اطلاعات بسیار زیاد، بازاریاب میتواند فقط مخاطبان مربوطه را هدف قرار دهد و مصرف کننده نیز فقط پیام های بازاریابی را دریافت کند که متمایل به دریافت آن هاست و مطابق با خواسته ها و سلیقه اوست.
برای مثال موبایل مارکتینگ را با یک کمپین تبلیغاتی بیلبورد سنتی مقایسه کنید. بازاریاب در این نوع تبلیغ سنتی به هیچ وجه نمیتواند مخاطبان خود را هدف قرار دهد (به جز انتخاب یک منطقه عمومی برای قرار دادن بیلبورد خود) و به بسیاری از مصرف کنندگان پیغامی نشان داده میشود که با نیازهای آنان مرتبط نیست.
بحث تبلیغات و بازاریابی سنتی و بازاریابی مدرن، بحث طولانی است که باید در مقاله ای جدا به آن بپردازیم اما اگر از حق هم نگذریم با داشتن یک بنر تبلیغاتی خلاقانه و بنرهای تبلیغاتی جذاب می توانید مخاطبان بسیار زیادی از این روش به دست آورید.
کاهش هزینه تبلیغات
همین که بتوانید فقط مخاطبان خود را مورد هدف قرار دهید و سایر افرادی که نمیتوانند در جامعه مشتریان شما جای گیرند را حذف کنید باعث میشود که هزینه رساندن پیام شما به افراد کاهش یابد. با بازاریابی موبایلی میتوانید دقیقاً افرادی را که میخواهید پیام بازاریابی شما را دریافت کنند و حتی هزینهای را که میخواهید بابت انتقال پیام شما به مخاطبان خود بپردازید را انتخاب کنید.
امکان تجزیه و تحلیل دادههای مورد نیاز
با توجه به داده های زیادی که در رابطه با بازاریابی موبایل در دسترس است، بازاریابان می توانند کمپین های خود را در زمان مناسب بهینه کنند، اطلاعات مهم برای بهبود محصول را بدست آورند و با هدف گذاری بیشتر، بازدهی خود را بهبود ببخشند و سود بیشتری کسب کنند.
بی ربط اما جذاب: واینر های معروف جهان
معیارهای یک استراتژی مناسب موبایل مارکتینگ
یک استراتژی جامع موبایل مارکتینگ، شناخت چندین فاکتور را در بر خواهد گرفت. این فاکتورها عبارتند از :
- اهداف تجاری
- مخاطبان هدف شما
- پیشنهاد فروش بینظیر شما یا USP
- چگونگی پیام رسانی
اهداف تجاری
اولین قدم در تعیین استراتژی بازاریابی موبایل، تصمیم گیری در مورد اهداف تجاری شماست. این اهداف میتواند اهداف یک کمپین خاص یا اهداف کلی تجارت شما باشند.
اهداف باید تا حد ممکن مشخص و دقیق باشند. به عنوان مثال افزایش آگاهی در کاربران و یا افزایش فروش محصولات اهداف دقیق و مناسبی نیستند و باید زمان و اندازه دقیق آنها مشخص شود.
مخاطبان هدف شما
باید بدانید کاربران نهایی شما چه کسانی هستند؟ ویژگیهاو صفات آنها چیست، چه نیازهایی دارند و به چه چیزهایی علاقهمندند؟ اینها نمونهای از سوالات استراتژی بازاریابی تلفن همراه است که باید پرسیده شوند.
با درک مخاطبان هدف خود، خواهید فهمید که آنها در اینترنت از چه سایت ها و برنامههایی استفاده می کنند و شما با پیام های شما کجا و چه زمانی باید آن ها را مورد هدف قرار دهید.
پیشنهاد منحصر به فرد فروش یا USP
درک اینکه چه ویژگیای کسب و کار شما را متمایز میکند یا اینکه مزایای کار شما در چیست؟ بخشی مهم از هر استراتژی بازاریابی است. این مزیت منحصر به فرد در تبلیغات شما برای تحت تأثیر قرار دادن کاربران بالقوه، جلب علاقه آنها و ارائه پیشنهاد مختص شما استفاده خواهد شد.
مرتبط بخوانید: تکنیک های بازاریابی و فروش
چگونگی پیام رسانی
توصیه میکنم روی یک پیام اصلی برای مخاطبان هدف خود تمرکز کنید. این پیام باید به خواستهها و نیازهای آنها بسیار مرتبط باشد و باید اطمینان حاصل کنید که پیام شما برای آنان برجسته است.
انواع استراتژی موبایل مارکتینگ
بازاریابی پیامکی یا اس ام اس مارکتینگ
بازاریابی پیامکی شامل ارسال پیامک به شماره تلفن کاربر با پیشنهادهای خاص یا اعلان های معاملات آتی است. بازاریابی پیامکی هنوز هم یکی از انواع بسیار موفق کمپینهای بازاریابی است. هم توسط کسب و کارهای بزرگ و هم برای کسب و کارهای کوچک برای ارتباط با کاربران در دستگاههای تلفن همراه آنها استفاده میشود.
کمپینهای پیامکی مدرن بسیار پیچیده هستند و می توانند با پیام های متنی در زمان یا مکان مناسب به کاربر هدف برسند.
بیشتر بخوانید: اس ام اس مارکتینگ
اعلانهای تلفنی و درون برنامهای
اعلان ها (نوتیفیکیشن ها)، اعم از اعلانهای درون برنامه ای یا پوش نوتیفیکیشن ها ( پیام کوتاهی که بدون نیاز به اطلاعات تماس فرد میتواند در مرورگر وب، اپلیکیشنها و سیستم عاملها ارسال شود)، بسیار موفق هستند زیرا آنها نیز میتوانند کاربر را دقیقاً در زمان یا مکان مناسب مورد هدف قرار دهند.
این اعلان میتواند بین مراحل مختلف یک بازی اپلیکیشنی باشد یا یک پوش نوتیفیکیشن باشد که تبلیغی از ویژگی جدید یک محصول یا اخطار خاصی را اعلام میکند.
فروشگاه آنلاین در شبکههای اجتماعی
یکی دیگر از روشهای موبایل مارکتینگ راهاندازی فروشگاه آنلاین در شبکههای اجتماعی است. بیشتر سیستم عاملهای اصلی رسانههای اجتماعی، فروش آنلاین را مستقیماً از خود پلتفرم یا از طریق تبلیغات نمایشی ارائه میدهند.
جدا از شبکه های اجتماعی یکی از کسب و کار های مناسب برای فروشگاه آنلاین راه اندازی کتابفروشی اینترنتی می باشد که در مقاله ای درباره این حرفه توضیح داده ایم.
بیشتر بخوانید: کسب درآمد از اینستاگرام
بازاریابی مبتنی بر مکان
بازاریابی موبایل مبتنی بر مکان نوعی بازاریابی دیجیتال است که بسته به موقعیت دقیق جغرافیایی کاربر، تبلیغات و پیامهای از پیش تعریف شدهای را برای وی ارسال میکند. در این نوع بازاریابی از امکان دسترسی به مکان کاربران در گوشیهای تلفن همراه استفاده میشود و مبتنی بر مکان آنها پیام تبلیغاتی به آنها ارسال میشود.
به عنوان مثال در یک مورد بازاریابی مبتنی بر مکان، رستورانهای زنجیرهای برگر کینگ (Burger King) هر زمان که مشتریانشان به رستوران آنها نزدیک بودند، کوپن هایی را برایشان ارسال می کرد.
تولید محتوا برای کاربر
تولید محتوای مفید و جذاب در شبکه های اجتماعی باعث درگیر کردن کاربران با محتوای شما و وایرال شدن آن محتوا (پخش آن محتوا مانند ویروس بین افراد که در قالب بازاریابی ویروسی قرار دارد.)، باعث آشنایی افراد بیشتری با کسب و کار شما و یک استراتژی مناسب برای بازاریابی موبایل شما میباشد.
بیشتربخوانید: بازاریابی محتوایی
بازاریابی برنامه یا اپلیکیشن مارکتینگ
این نوع بازاریابی شامل انواع تبلیغات مانند تبلیغات بنری و ویدیویی و سایر نسخههای نمایشی در برنامهها یا اپلیکیشنهای تلفن همراه است.
بیشتر بخوانید: سوشال مدیا مارکتینگ چیست؟
اتوماسیون بازاریابی موبایل چیست؟
اتوماسیون بازاریابی موبایلی فرآیندی است که در آن قوانین نمایش تبلیغات، پیشنهادات یا ارسال ایمیل بر اساس قوانین از پیش تعریف شده و معیارهای خاص کاربر مانند فعالیت، مکان، نوع تلفن خودکار میشوند.
5 نکته کلیدی برای داشتن یک استراتژی موبایل مارکتینگ موفق
1. به مخاطبان هدف خود پیامرسانی کنید
یکی از استراتژیهای متداول برای فعالیتهای بازاریابی موبایلی، پیام رسانی است. تجارت شما میتواند پیامها را مستقیماً برای مصرف کنندگان ارسال کند تا به آن ها کوپن، تخفیف و سایر اطلاعات یا هدیه های ارزشمند ارائه دهد.
اگر افراد گیرنده پیام از قبل با شرکت شما آشنا باشند و از آن رضایت داشته باشند و به نوعی دنبال کننده یا طرفدار برند شما باشند، احتمالاً چنین پیشنهادهایی با استقبال خوبی از سمت آنها روبرو خواهد شد.
این پیام ها نه تنها می توانند مستقیماً باعث افزایش فروش و افزایش فروش آنلاین شما شوند، بلکه تأثیر مثبتی نیز بر روابط شما مشتریانتان خواهد داشت.
2. کیفیت محتوا و پیامهای خود را ارزیابی کنید
علاوه بر اينكه باید در انتخاب افردای كه اين پيامها را در موبايل خود دريافت ميكنند، دقت کنید، بايد توجه زيادي به خود پيامها و مضمون آنها نيز داشته باشيد.
در بسیاری از استراتژیهای بازاریابی، فراوانی تعداد پیامهای تبلیغاتی در درجه اول اهمیت قرار دارد و اگر میخواهید در این کمپینها موفق باشید، باید تعداد محتوای زیادی از رسانههای اجتماعی منتشر کنید.
اما در مورد بازاریابی موبایلی مستقیم باید کمی خویشتن داری کنید و در اینکه چه نوع محتوایی را منتشر میکنید دقت بیشتری نماید. شما باید از ارزشمند بودن محتوای خود برای مشتریان اطمینان حاصل کنید چرا که اگر فقط برای انجام تبلیغات کثیری محتوای بسیار اما بی کیفیت منتشر کنید باعث میشود به اعتبار شرکت شما و روابطتان با مشتریان آسیب جدی وارد کند.
بیشتر بخوانید: کسب و کارهای جدید و پرسود
3. سئوی سایت
سئو برای اقدامات بازاریابی هر شرکتی حیاتی است. مصرف کنندگان هنگام جستجوی محصول یا خدمات خاص به طور فزاینده ای به Google و سایر موتورهای جستجو روی می آورند و هرچه رتبه بندی سایت شرکت شما در موتور جستجو بالاتر باشد، کاربران بیشتری را به خود جذب میکند.
اکنون که مردم تا حد زیادی به تلفنهای همراه خود اعتماد میکنند و بسیاری از کارهای روزمره خود را از طریق گوشیهای موبایل خود انجام میدهند، اغلب نیازهای خود را در موتورهای جستجو و از طریق وبسایتها برطرف میکنند. بنابراین از بهینهسازی وبسایت خود برای موتورهای جستجو و ریسپانسیو کردن سایت خود (بهینه سازی رابط کاربری و تجربه کاربری سایتتان برای انواع دستگاههای هوشمند و تلفن همراه) غافل نشوید.
4. طراحی سایت واکنشگرا یا ریسپانسیو
طراحی سایت واکنشگرا یا ریسپانسیو یک فرآیند طراحی سایت است که باعث میشود صفحات وبسایت شما در انواع دستگاههای هوشمند و تلفنهای همراه به خوبی نمایش داده شود تا کاربر بتواند تجربه مطلوب و لذتبخشی در سایت شما داشته باشد.
احتمالاً مهمترین عامل در این زمینه کوچکتر بودن اندازه صفحه نمایش تلفن همراه است. با داشتن تنها چند اینچ فضا، صفحه نمایش گوشی هوشمند محتوای کسب و کار شما را بسیار متفاوت از رایانه شخصی نشان میدهد.
اگر وب سایت شما بیش از حد شلوغ است، بهم ریخته است و به پهنای باند زیادی نیاز دارد، بینندگان تلفن همراه تجربه نامطلوبی را در وبسایت شما تجربه میکنند و به سرعت از خارج میشوند.
به همین دلیل طراحی سایت واکنشگرا باید نقشی اساسی در کمپینهای بازاریابی تلفن همراه شما داشته باشد. با استفاده از این فناوری می توانید از شفاف و جذاب بودن وب سایت خود برای همه بینندگان، حتی کسانی که از تلفن های هوشمند استفاده میکنند، اطمینان حاصل کنید.
5. شخصی سازی کنید
فرگوسن خاطرنشان كرد كه در حالی كه بسیاری از رهبران مشاغل از اهمیت بازاریابی شخصی سازی شده آگاه هستند، اما تعداد كمی از آن ها این كار را در مورد فعالیت های موبایل مارکتینگ انجام میدهند.
وی خاطرنشان کرد که یک مطالعه اخیر نشان داده است که 43 درصد از سازمانها تجربه شخصی سازی شدهای را به کاربران دسک تاپ ارائه میدهند، اما تنها 13 درصد از سازمانها همان سطح شخصی سازی را به کاربران تلفن همراه ارائه میدهند. بسیاری از شرکتها فرصت خود را برای به حداکثر رساندن سود خود از طریق تأثیر دسترسی به تلفن همراه از دست میدهند.
فرگوسن اظهار داشت که روشهای مختلفی وجود دارد که میتوانید بازاریابی تلفن همراه را برای مخاطبان مورد نظر خود شخصی کنید. به عنوان مثال، میتوانید پیشنهادها را براساس مکان واقعی کاربر، اطلاعات یا پیشنهادهایی را که فقط مربوط به آن منطقه خاص هستند، تنظیم کنید.
هرچه کمپین بازاریابی موبایل شما شخصی تر باشد، تأثیر بالقوه آن بیشتر خواهد بود.
سخن آخر
همانطور که پیش از این هم گفتم استفاده افراد از تلفن های همراه خود روز به روز بیشتر میشود و این امر فرصتی مناسب برای کسب و کارها برای انجام فعالیت های بازاریابی خود در جهت افزایش مشتری و کسب سود بالا فراهم میکند.
در این مقاله سعی کردم شما را با مفاهیم موبایل مارکتینگ، انواع استراتژی های موبایل مارکتینگ، اهمیت آن و نکات کلیدی برای داشتن یک استراتژی موفق در بازاریابی موبایل آشنا کنم. بسیار سپاس گزار هستیم که سرمایه ای به نام وقت را در اختیار آکادمی آغازینو قرار دادید.
دیدگاهتان را بنویسید