بررسی کمپین دیجیتال مارکتینگ و مراحل طراحی آن
برای بررسی مفهوم کمپین دیجیتال مارکتینگ و مراحل طراحی آن، ابتدا خوب است که با معنای واژه “کمپین” آشنا شویم. کمپین در لغت به عملیات نظامی گفته میشود که روی جامعه هدفی مشخص و در ناحیهای محدود انجام شده و نتیجه و هدف آن هم از پیش مشخص شده باشد. کمپین دیجیتال مارکتینگ ( Digital marketing campaign) همواره در مسیر پیشرفت و به تجلی رساندن کسب و کار شما گام بر می دارد.
حالا منظور از کمپین دیجیتال مارکتینگ چیست و این کمپین چه ارتباطی با تعریفی که در بالا آوردیم دارد؟ مراحل طراحی یک کمپین به چند بخش تقسیم می شود؟ در دوره دیجیتال مارکتینگ آغازینو بطور کامل و اجمالی با کمپین دیجیتال مارکتینگ آشنا می شوید. برای فهمیدن پاسخ این سوال ها تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
کمپین دیجیتال مارکتینگ چیست؟
در ابتدا این مقاله اشاره ای به معنای لغوی کمپین کردیم و دیدیم که کمپین در لغت به معنای عملیاتی سیاسی یا نظامیست که هدف و جامعه هدف آن از قبل مشخص شده و در ناحیه محدودی اجرا میشود. حالا شباهت این تعریف با کمپین دیجیتال مارکتینگ در چیست؟
کمپین دیجیتال مارکتینگ به مجموعه فعالیتهای تبلیغاتی یا ارتباطی که در مدت زمان مشخص با بودجه و جامعه هدف مشخص انجام میشود تا پیامی مشخص به مخاطب هدف ارسال کند، گفته میشود. کمپین دیجیتال مارکتینگ تفاوت هایی با کمپین تبلیغاتی دارد، پیشنهاد می شود مقاله کمپین تبلیغاتی چیست از مقالات آغازینو را مطالعه کنید.
نکتهای که نباید فراموش کنیم این است که ما داریم در مورد کمپین “دیجیتال مارکتینگ” صحبت میکنیم، پس فعالیتهایی که برای رسیدن به هدف کمپین انجام میشود هم در همین شاخه قرار میگیرد؛ به عبارت دیگر ما با استفاده از ابزارهای مختلف بازاریابی دیجیتال و فعالیت در شاخههای مختلف آن، سعی میکنیم تا به هدفمان از اجرای یک کمپین دست پیدا کنیم.
بیایید با یک مثال بیشتر با مفهوم این کمپین آشنا شویم. تیم آغازینو قبل از برگزاری دوره های خود دست به اجرای کمپین دیجیتال مارکتینگ میزند، به این صورت که در مدت زمانی محدود قبل از شروع هر دوره جدید، با ارسال ایمیل و پیامک، استوری های اینستاگرام، تبلیغات گوگل ادز و … مخاطبان هدفش را از شروع دوره جدید آگاه کرده و آنان را تشویق به شرکت در آن می کند.
بد نیست با بهترین کمپین های تبلیغاتی در ایران آشنا شوید.
اینکه دیجیتال مارکتینگ چیست، موضوعی طولانی است و مجال صحبت کردن در مورد آن اینجا نیست و در مقاله ای مجزا به مفهوم آن و شاخه های مختلفی که دارد پرداختهام. در ادامه نگاه مختصری به انواع روش های بازاریابی دیجیتال میکنیم و می روم سراغ موضوعی مهم و اشتباه برانگیز، یعنی تفاوت کمپین دیجیتال مارکتینگ و استراتژی دیجیتال مارکتینگ.
انواع کمپین های دیجیتال مارکتینگ
کمپین دیجیتال مارکتینگ همانند کمپین تبلیغاتی انواع مختلفی دارد. همچنین در مقاله ای جدا در مورد انواع کمپین های تبلیغاتی برای رونق بخشیدن به کسب و کار شما، آماده کرده ایم. در ادامه هم به بررسی دقیق انواع کمپین های دیجیتال مارکتینگ می پردازیم.
1) بازاریابی محتوا:
اولین معرفی کمپین های دیجیتال مارکتینگ بازاریابی محتوایی (content marketing) است. در این نوع بازاریابی، اقداماتی چون تولید و انتشار محتوای مفید با هدف آموزش، جذب و یا حفظ کاربران هدف انجام می گیرد.
منظور از کاربران هدف افرادی هستند که به خاطر محتوای شما از خدمات شما استفاده میکنند یا محصولات تان را خریداری می کنند و می توانید با تمرکز بر روی تولید محتوای عالی، کابران هدف خود را به مشتریان وفادار تبدیل کنید. یکی از این آموزش ها که می تواند بسیار مفید و کاربردی باشد، دوره بازاریابی محتوا با تدریس سمیرا میرالماسی (مدیر مجله گردشگری علی بابا) در اختیار شما قرار گرفته است.
2) تبلیغات
تبلیغات در حوزه دیجیتال مارکتینگ محدود میشود به تبلیغات در دنیای وب. شما با استفاده از انواع تبلیغات اینترنتی میتوانید در فضای نامحدود اینترنت خودنمایی کنید و جلوی چشم مخاطبان هدفتان قرار بگیرید.
3) موبایل مارکتینگ
به مجموعه فعالیت هایی که از طریق تلفنهای همراه به منظور بازاریابی انجام میگیرد گفته میشود، مثل بازاریابی پیامکی، بازاریابی ازطریق اپلیکیشن های موبایلی، پوش نوتیفیکیشن ها و … میباشد.
4) سئو (seo)
منظور از سئو بهینه سازی سایت برای موتورهای جستجو است و به مجموعه اقداماتی گفته میشود که ورودی ارگانیک سایت را افزایش میدهد. البته سئو از مواردی است که در درازمدت میتواند برای یک کمپین دیجیتال مارکتینگ مفید باشد، چرا که نتیجه گرفتن از آن گاهی اوقات به بیش از 2 ماه زمان نیاز دارد و از آنجا که یک کمپین در مدت زمان محدودی اجرا میشود، این گزینه نیاز به زمان بیشتری برای موثر واقع شدن نیار دارد.
5) بازاریابی شبکه های اجتماعی
به مجموعه فعالیت های بازاریابی که در بستر شبکه های اجتماعی انجام می شوند گفته می شود. برای مثال فعالیت در اینستاگرام با هدف آگاهی مخاطبان هدف از برند شما، جلب اعتماد آن ها و در نهایت تشویق شان به خرید محصول یا خدمات شما انجام می شود. مثل اینستاگرام آغازینو که در حال فعالیت با استفاده از بازاریابی شبکه های اجتماعی می باشد.
6) بازاریابی از طریق ایمیل
به بازاریابی ای که برای تبلیغ محصول یا خدمات، حفظ یا جذب مشتری، ارتباط با کاربران هدف و … از ایمیل استفاده میکند، بازاریابی از طریق ایمیل یا ایمیل مارکتینگ گفته میشود.
همچنین علاوه بر انواع کمپین های دیجیتال مارکتینگ، انواع کمپین های تبلیغاتی از دیگر مسائل مرتبطی است که ممکن است لازم شما شود.
مراحل طراحی کمپین دیجیتال مارکتینگ در 7 گام اساسی
اکنون که کمی درباره انواع مختلف تاکتیک های دیجیتال مارکتینگ اطلاعات دارید وقت آن است که اصول و مراحل اجرای یک کمپین بازاریابی دیجیتال را بیاموزید. در ادامه به طراحی کمپین دیجیتال مارکتینگ با رعایت 7 مرحله خواهیم پرداخت که تمام این مواردی که ذکر خواهند شد، نمونه کمپین دیجیتال مارکتینگ می باشند.
از افراد گرفته تا ابزارهای مرتبط و مناسب، موارد کوچک و بزرگ بسیاری وجود دارد که میتواند به موفقیت استراتژی بازاریابی دیجیتال شما کمک کند یا مانع آن شود. در ادامه به اقدامات اساسیای که شما برای اطمینان از عملکرد مناسب کمپین خود به آنها نیاز دارید و بخش بزرگی از سوال کمپین دیجیتال مارکتینگ چیست را دریافت میکنید، میپردازیم.
اهداف خود را به طور دقیق مشخص کنید
هدف از اجرای یک کمپین، اولین فاکتوری هست که باید برای تیم دیجیتال مارکتینگ مشخص شود. کمپینهای دیجیتال مارکتینگ می توانند اهداف متفاوتی داشته باشند که در لیست زیر میتوانید بعضی از مهمترین آنها را ببینید:
- افزایش آگاهی از برند
- افزایش فروش
- کاهش هزینههای خرید مشتری
- افزایش تعامل کاربران
- معرفی محصول یا خدمات جدید
البته اینها تمام اهداف یک سازمان تجاری نیستند، ولی میتوانند یک دید کلی از اهدافی که میتوانید تعیین کنید به شما میدهند.
نکته دیگر که باید مد نظر داشته باشید این است که اهدافی که تعیین میکنید باید 5 ویژگی زیر را داشته باشند:
1) مشخص (Specific) باشد
یعنی دقیقا بدانید که چه چیزی میخواهید و قرار است چطور و در چه بستری به آن دست پیدا کنید. مثالهای زیر یک نمونه هدف مشخص و نامشخص را به شما نشان میدهد:
رسیدن به 10000 بازدید به کمک تولید محتوای منظم (3 محتوا در هفته)
افزایش بازدید سایت
2) قابل اندازهگیری (Measurable) باشد
یعنی از کلی گویی پرهیز شود و هدفمان با اعداد و ارقام قابل اندازهگیری شود. افزایش بازدید 30 درصدی سایت استفاده بهتری است نسبت به افزایش بازدید سایت.
3) دست یافتنی (Attainable) باشد
یعنی خیلی آرمان گرایانه هدف گذاری نکنیم. این مورد به این معنی نیست که نمی توانید به اهداف بزرگ دست پیدا کنید، در اینجا داریم در مورد اهداف واقعا تخیلی صحبت می کنیم. باید ببینیم که اگر هدف بزرگی داریم، منابع و امکانات رسیدن به آن را هم داریم یا نه. رسیدن به روزانه 1 میلیون بازدید برای سایت فروش لوله بخاری! رسیدن به 1 میلیون بازدید ماهانه برای سایت فروش بلیط هواپیما با داشتن منابع کافی مالی و انسانی.
4) مرتبط (Relevant) باشد
یعنی همسو با هدف اصلی و اهداف دیگرمان باشد. افزایش بازدید سایت که میتواند منجر به افزایش آگاهی از برند، افزایش تعامل و در نهایت افزایش فروش شود. افزایش تعداد پستهای اینستاگرام وقتی هیچ یک از مخاطبان هدف ما در اینستاگرام حضور ندارند.
5) زمان دار (Time based) باشد
یعنی زمان رسیدن به هدفمان را به خدا واگذار نکنیم! جمله معروفی در این زمینه وجود دارد که میگوید یک کار به اندازه زمانی که برای انجام آن دارید کش پیدا میکند! پس این از تعیین زمان برای رسیدن به هدف غافل نشوید. افزایش 20 درصدی بازدید سایت تا 4 ماه آینده افزایش 20 درصدی بازدید سایت تا هر وقت خدا بخواهد!
به این 5 مورد اطصلاحا مدل هدفگذاری SMART گفته میشود، مدلی که به کمک آن به راحتی میتوانید از سردرگمی خارج شده و درست و اصولی هدفتان را مشخص کنید.
در اینجا نمونهای از تعین هدف به شکل اصولی آورده شده است:
در سه ماهه سوم سال 1399 نرخ تبدیل کاربر به مشتری در وبسایت را 20 درصد افزایش دهید و دو پیشنهاد تبلیغاتی ایجاد کنید: گزارش بازاریابی رایگان و یک کتاب بازاریابی. از آنها به ترتیب تا آبان و آذر استفاده کنید.
مخاطبان هدف خود را بشناسید
تصور کنید شما کمپینی در اینستاگرام اجرا میکنید با هدف جذب دانشآموزان و دقیقا پستهای شما ساعت 9 صبح منتشر میشوند، یعنی زمانی که دانشآموزان در مدرسه هستند و در اینستا فعالتی ندارند! به این ترتیب احتمال دیده شدن پستهای شما توسط مخاطبان هدفتان پایین میآید. پس میبینید که شناخت مخاطبان هدف(target audience) یا به عبارتی شناسایی پرسونای مخاطب از اهمیت ویژهای برخوردار است. سوالات زیر، برای شناخت مخاطب هدف به شما کمک میکند:
- مخاطبان ما در چه محدوده سنی قرار دارند؟
- مخاطبان در کدام شبکه اجتماعی بیشتر فعالیت میکنند؟
- چند درصد آنها را آقایان و چند درصد آنها را بانوان تشکیل میدهند؟
- علایق آنها میتواند بیشتر در مورد چه موضوعاتی باشد؟ اوقات فراغت خود را چگونه پر میکنند؟ با گشتن در اینترنت یا مطالعه کتاب یا …
- موقعیت جغرافیایی آنها چگونه است؟
- مخاطبان ما برای خرید محصول یا خدماتی که داریم حاضرند چقدر هزینه کنند؟
تعیین بودجه لازم برای یک کمپین دیجیتال مارکتینگ
میدانید که تقریبا برای انجام هر کاری به پول نیاز دارید، کمپینهای بازاریابی هم از این قاعده مستثنی نیستند. با مشخص شدن بودجه کمپین، در مرحله بعد راحتتر میتوانید نوع تبیلغات و ابزارهای بازاریابی مناسب را انتخاب کنید.
چطوری؟ برای مثال شما مشخص میکنید1 میلیون تومان بودجه برای این کمپین در نظر گرفته شود و مشخص است که با این بودجه نمیتوانید زیاد روی تبلیغات اینفلوئنسر های معروف دنیا و ایران حساب باز کنید و بهتر است بروید سراغ افرادی که هزینه تبلیغات آنها پایین است. یا مشخص می شود که چقدر از این مبلغ قرار است برای تبلیغات گوگل (گوگل ادوردز) و چقدر از آن برای تبلیغات اینستاگرام صرف شود.
ارزیابی رسانههای موجود در بازاریابی دیجیتال
رسانه های دیجیتالی که از قبل استفاده می کردید، از جمله وب سایت، وبلاگ، حساب شبکه های اجتماعی، یا تبلیغات دیگری مثل تبلیغات دهان به دهان (نوعی بازاریابی که در آن مشتری شما تجربه رضایت بخشش در استفاده از محصول یا خدمات شما را به دیگر مشتریان منتقل می کند)، تبلیغات بومی، گوگل ادوردز (تبلیغات در گوگل) و غیره را تجزیه و تحلیل کنید.
تبلیغات دهان به دهان ارتباط زیادی می توان با تبلیغات همسان داشته باشد.
از خود بپرسید این ابزار و روشهای تبلیغاتی در گذشته چقدر موثر بودهاند و چگونه میتوان از آنها در آینده استفاده کرد؟ اشکالی ندارد اگر کمپین آینده شما شامل تمام این عناصر نباشد، اما مطمئناً باید از مواردی که در کمپینهای قبل بیشترین تاثیر را داشتند استفاده شود.
به عنوان مثال، اگر یک صفحه فرود یا landing page (هر صفحهای که کاربر از طریق آن وارد وبسایت شما میشود) که اخیراً ایجاد کردهاید در ایجاد مشتری موثر بوده است، دوباره از آن استفاده کنید، اما تا حد امکان آن را بهبود بخشید. این مورد درباره سایر کانالهای بازاریابی نیز صدق میکند.
صحبت از تبلیغات دهان به دهان شد، در دنیای دیجیتال و دیجیتال مارکتینگ انواع مختلفی از کمپین های تبلیغاتی، انواع بازاریابی و شیوه های مختلف کسب درامد وجود دارد که می تواند هر یک مسیر حرکت شما به سوی موفقیت باشد. در مقاله ای تحت یکی از روش های بازاریابی یعنی بازاریابی ویروسی را بطور کامل شرح داده ایم که می توانید با مطالعه این مقاله یکی از راه های کسب درامد را بیاموزید.
هویت بصری را فراموش نکنید
هویت بصری برند شما باید در کمپینهایی که اجرا میکنید هم به چشم بخورد. هویت بصری به زبان ساده یعنی تمام رنگها، المانها، فونتها و هر آنچه که تصویر خاصی از برند شما در ذهن مخاطب هک میکند. برای درک این موضوع بیایید کمپین بلک فرایدی ایران سرور را که در آذر ماه 1399 اجرا دشه است بررسی کنیم.
در ذهن ماندن برند شما با کمک دیجیتال برندینگ به مخاطب حس خاص بودن و آشنا پنداری را در آینده آماده می کند و به وسیله آن شما هم می تواند درآمد کسب و کار خود را تا حد زیادی بالا ببرید.
اگر در دنیای طراحی سایت فعالیت داشته باشید، حتما به سایت ایران سرور هم برخورد میکنید و متوجه میشوید که رنگ سازمانی این سازمان آبیست. با دیدن رنگ این بنر هم دقیقا همان تصویر لوگو ایران سرور و به صورت کلی خدمات بینظیر این شرکت در ذهنتان تداعی میشود. پس میبینید که هویت بصری برند در کمپینهای تبلیغاتی باید مورد توجه قرار بگیرد. البته همانطور که گفتم به جز رنگ، فاکتورهای دیگری مثل فونت، المانها و … هم حائز اهمیت هستند.
مسیر رسیدن به هدف را هموار کنید
همانطور که مسیر یادگیری دیجیتال مارکتینگ را در گذشته برایتان شرح داده ایم، در کمپین دیجیتال مارکتینگ هم باید مسیر و هدف خود را مشخص کنید. تصور کنید قرار است برای فروش محصولی خاص، فروش ویژه داشته باشید. برای این کار مدام در اینستاگرام تبلیغات انجام میدهید و این موضوع را اطلاعرسانی میکنید، اما مشخص نکردهاید که اگر کسی قصد خرید داشته باشد باید به چه آدرسی مراجعه کند.
اینجاست که کاربر با خود درگیر میشود که به دایرکت مراجعه کند، به سایت شما مراجعه کند و اگر کرد وارد کدام صفحه شود؟
اینجاست که باید با call to action یاهمان فراخوان به عمل و landing page یا صفحات فرود آشنا شوید.
call to action
فراخوان به عمل به زبان ساده یعنی از کاربر درخواست کنید تا عملی را انجام دهد. این عمل میتواند کلیک کردن روی یک دکمه باشد، باز کردن لینک داخل استوری باشد، پر کردن یک فرم یا هر چیز دیگری باشد.
البته برای تشویق کاربر به انجام کاری که درخواست کردهاید بهتر است کمی هوشمندانه عمل کنید؛ مثلا اگر در اینستاگرام از کاربران خواستهاید که پستی را استوری کرده و پیج شما را روی آن تگ کنند، باید یک گزینه تشویقی برای این کار قرار دهید؛ برای مثال میتوانید بگویید با انجام این کار میتوانید از تخفیف یا هدیهای خاص بهرهمند شوند.
landing page
لندینگ پیج یا صفحه فرود، همان صفحهای هست که شما مختص یک کمپین طراحی میکنید. همانطور که کمی بالاتر گفتم، برای مثال قرار است کمپینی طراحی کنید تا فروش محصول خاصی را افزایش دهید و برای این کار از تبلیغات اینستاگرام هم استفاد میکنید. حالا به صفحهای نیاز دارید که اطلاعات بیشتری در مورد محصول و لینکی برای انجام خرید، در آن وجود داشته باشد.
در نهایت میتوانید لینک آدرس این صفحه را در استوریهای اینستاگرام هم قرار دهید تا کاربران برای خرید محصول به ان صفحه مراجعه کنند.
صفحات فرود باید طراحی جذابی داشته باشند و با دارا بودن گزینههایی مثل تخفیف ویژه، دریافت هدیه و …، کاربران را تشویق به خرید کنند. از قرار دادن CTA در این صفحات هم غافل نشوید.
در مورد کمپینهایی که تنها در اینستاگرام انجام میشوند باید به یک نکته مهم دقت کنید. اگر هدف شما از اجرای کمپین جذب فالوئر جدید است، باید قبل از اجرا، حداقل 20 پست مفید و کاربردی داشته باشید تا افراد با دیدن یک نمای کلی از آخرین پستهای شما، تشویق به دنبال کردن آن پیج شوند.
در صورتی که اطلاعات جامع و کامل تری نیاز دارید، دوره اینستاگرام مارکتینگ آغازینو شما را در مسیر پیشرفت قرار میدهد.
تحلیل داده ها و بررسی میزان موفقیت کمپین جهت بهینه سازی آن
یکی از مهم ترین بخش هایی که بسیاری از اوقات فراموش میشود این مرحله است. با اندازهگیری داده هایی که در اجرای یک کمپین در اختیار شما قرار گرفته است، می توانید بسیاری از نقاط ضعف و قوت سازمان را بررسی کرده و از آن ها در جهت بهبود کارتان استفاده کنید. با توجه به اینکه برای اجرای کمپین از کدام یک از ابزارهای بازاریابی استفاده کرده اید، می توانید اطلاعات زیر را که معیارهایی قابل اندازه گیری هستند بدست آورید:
معیارهای سئو:
- نرخ کلیک
- میزان ترافیک ورودی
- نرخ تبدیل
- زمان سپری شدن روی صفحه
- بررسی رفتار کاربر در یک صفحه مشخص (که در اینجا می تواند همان لندینگ پیج باشد)
معیارهای شبکه های اجتماعی ( سوشال مدیا مارکتینگ)
- نرخ تبدیل
- نرخ کلیک
- میزان افزایش فالوئر
- میزان دیده شدن استوری (اینستاگرام) و تایم ماندن روی آن ها
- میزان درگیر شدن کاربران (engagement) ( در این مورد در دسته تبلیغات کلیکی، هیچ فردی نمیخواهد تا با صرف هزینه تبلیغات گوگل مشتریان غیر هدفمند را وارد سایت خود نکند. engagement دنبال کردن اهداف کمپین تبلیغات گوگل می باشد که به حوزه تبلیغات کلیکی مربوط می شود.)
مرتبط با بحث: نرخ تعامل اینستاگرام
معیارهای تبلیغات:
- تعداد کلیک
- نرخ تبدیل
معیارهای ایمیل مارکتینگ:
- نرخ کلیک
- نرخ تبدیل
- میزان افرادی که ایمیل را باز کردهاند
در 7 عنوان مراحل طراحی کمپین دیجیتال مارکتینگ، تمامی این عنوان ها نمونه کمپین دیجیتال مارکتینگ هستند که می توانید مشاهده کنید.
کلام پایانی
در طراحی فرایندهای لازم برای تحقق استراتژی بازاریابی دیجیتال اقدامات بسیاری انجام می گیرد. اما یک برنامه منظم و کاملاً فکر شده، کارتان را بسیار راحت تر خواهد کرد. همانطور که در این مقاله اشاره کردیم، اجرای کمپینهای دیجیتال مارکتینگ در راستای تحقق اهداف و استراتژی های بازاریابی اجرا می شود. همچنین به سوالی درمورد کمپین دیجیتال مارکتینگ چیست، پاسخ دادیم. در این مقاله سعی کردیم چشماندازی از این روند را به شما ارائه دهیم.
کمپین دیجیتال مارکتینگ ( Digital marketing campaign) گوشه ای از آموزش هایی هست که شما در دوره جامع دیجیتال مارکتینگ آغازینو می آموزید. اگر به یادگیری دیجیتال مارکتینگ علاقمند هستید و می خواهید کسب و کار سنتی خود را وارد بازاریابی اینترنتی کنید و وارد رقابت در این عرصه گسترده شوید، پیشنهاد می کنم سری به صفحه اصلی آکادمی آغازینو بزنید و دوره مورد نظر خود را از منو، انتخاب کنید.
در پایان اگر سوالی در مورد کمپین های دیجیتال مارکتینگ دارید میتوانید آن را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
بازاریابی شبکه های اجتماعی چیست؟
به مجموعه فعالیت های بازاریابی که در بستر شبکه های اجتماعی انجام می شوند گفته میشود.
ایمیل مارکتینگ چیست؟
به بازاریابی ای که برای تبلیغ محصول یا خدمات، حفظ یا جذب مشتری، ارتباط با کاربران هدف و … از ایمیل استفاده میکند، بازاریابی از طریق ایمیل یا ایمیل مارکتینگ گفته میشود.
دیدگاهتان را بنویسید