5 نکتهی مهم که باید قبل از ثبت دامنه بدانید
آیا شما هم میخواهید برای گسترس کسب و کارتان وبسایت داشته باشید، اما برای انتخاب دامنهی مناسب سردرگم هستید؟ خب نگران نباشید. ما این مقاله را برای برطرف کردن سردرگمی شما نوشتهایم. ثبت دامنه، از اولین گامها برای ایجاد یک وبسایت است و میتواند تاثیر به سزایی در جذب کاربران آن داشته باشد.
ثبت یک دامنهی مناسب کار چندان آسانی نیست؛ دامنهای که هم خلاقانه و هم معرف کسب و کار شما باشد، اما با رعایت کردن برخی نکات میتوانید بهترین دامنهی ممکن را برای سایت خود به ثبت برسانید. خب این همه از دامنه گفتیم، اما شاید افراد تازهکار هنوز با دامنه یا با نکاتی که باید قبل از ثبت آن رعایت کرد، آشنایی نداشته باشند. در ادامه با ما باشید تا 5 نکتهی مهم که باید قبل از ثبت دامنه بدانید را به شما معرفی کنیم.
دامنه چیست و چه کاربردی دارد؟
خب قبل از اینکه شما را با 5 نکتهی مهم که باید قبل از ثبت دامنه بدانید آشنا کنیم، باید اول ببینیم که دامنه چی هست و به کدام قسمت ازURL گفته میشود. فرض کنید میخواهید به خانهی دوستتان بروید، برای این کار قطعا نیاز دارید تا آدرس خانه را بدانید و طبق آن به مقصد برسید. یک سایت در بستر وب هم به یک آدرس برای دسترسی کاربران نیاز دارد.
درواقع دامنه همان آدرس سایت است که افراد با وارد کردن آن در نوار جستجوی مرورگر، سایت شما را پیدا میکنند. مثلا aghazino.com، آدرس و همان دامنهی سایت آغازینو هست. هر آدرس دامنه فقط میتواند متعلق به یک سایت باشد و دامنهی تکراری به ثبت نمیرسد. به صورت کلی دامنه از 3 قسمت تشکیل شده است:
- زیر دامنه: در حال حاضر حذف شده و استفاده نمیشود(همان www هست)
- نام دامنه: نام و آدرس اصلی سایت است.(مثل aghazino)
- پسوند دامنه: پسوندهای مختلفی برای سایتها داریم مثل net ، .ir. و com.
اگر بخواهیم کمی فنیتر به دامنه نگاه کنیم، باید بدانیم که در شبکههای اینترنتی ما با رشتهای از اعداد به نام IP سر و کار داریم. همانطور که هر خانه علاوه بر آدرس، یک کدپستی مخصوص دارد، هر کامپیوتر در اینترنت هم یک IP یکتا دارد و به وسیلهی آن شناخته میشود. این IP برای سایتها هم صدق میکند، یعنی هر سایت یک IP دارد که منحصر به فرد است و از طریق آن هم میتوان به سایت درسترسی پیدا کرد.
برای مثال اگر شما 172.217.18.142 را که IP گوگل هست، در نوار جستجوی مرورگر خود وارد کنید، به صفحهی اصلی گوگل هدایت میشوید. اما اگر قرار بود ما برای پیدا کردن هر سایتی، یک چنین رشتهی طولانی از اعداد را به خاطر میسپردیم، شاید کلا با دنیای اینترنت خداحافظی میکردیم و به زندگی غار نشینی علاقهی بیشتری پیدا میکردیم!
در اینجا DNS مثل یک سوپر من وارد شده و به کمک بشر کم حافظه میآید. از آنجا که سرورها فقط با اعداد سر و کار دارند، DNS (سیستم نام دامنه) وظیفه دارد نام دامنهای که شما جستجو میکنید را به آی پی تبدیل کند. بعد از آن به اولین سروری که آی پی سایت شما در آن قرار دارد، درخواست میفرستد و اینگونه است که شما سایت مورد نظر را مشاهده میکنید. به این صورت شما با وارد کردن آدرس هر سایت میتوانید به راحتی به آن دست پیدا کنید. واضح است ثبت دامنه برای سایتهای وردپرسی و غیر وردپرسی تفاوتی ندارد و در هر دو مورد به یک شکل صورت میگیرد.
5 نکتهی مهم برای ثبت یک دامنه چیست؟
حالا که به صورت کلی با دامنه آشنا شدید، وقت آن رسیده که برویم سراغ مطلب اصلی، یعنی نکاتی که باید قبل از ثبت دامنه به آنها دقت کنید. هر چند این نکات تنها به این 5 مورد ختم نمیشود، اما در ادامه سعی داریم تا ضروریترین آنها را با شما در میان بگذاریم.
[icon icon=”icon-check” size=”25px” color=”#bb0a0a” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] استفاده از کلمات کلیدی در نام دامنه
استفاده از کلمات کلیدی که با محتوای اصلی سایت شما همخوانی داشته باشد، تاثیر به سزایی در ماندگاری نام دامنه در ذهن کاربران دارد. برای پیدا کردن یک دامنهی مناسب اصلا عجله نکنید و به خودتان فرصت بدهید تا خلاقیتتان شکوفا شود و بهترین گزینه را انتخاب کنید.
برای مثال اگر شما سایتی با محتوای آموزش آشپزی دارید، میتوانید از واژههای “سرآشپز”، “آشپزباشی”، “غذا” و … در دامنهی خود استفاده کنید تا به خوبی در ذهن افراد بنشیند و محتوای سایت شما را هم معرفی کند.
[icon icon=”icon-check” size=”25px” color=”#bb0a0a” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] کوتاه بوده و تایپ و تلفظ آن آسان باشد
همین ابتدا به شما بگوییم که بهتر است برای انتخاب یک دامنهی مناسب، حداکثر روی 12 کاراکتر حساب باز کنید. اگر تعداد کاراکترها از این تعداد بیشتر شود، این دامنه طولانی محسوب میشود و تاثیر منفی روی سایت شما میگذارد. در واقع هرچقدر یک دامنه کوتاهتر باشد، هم راحتتر در ذهن میماند و هم راحتتر نوشته میشود. همچنین بهتر است از وارد کردن کاراکترهای اضافی مثل خط فاصله(-) یا خط زیر(_) خودداری کنید، چون شاید کاربر فراموش کند که باید از کدام یک از آنها استفاده کند و از وارد شدن به سایت شما منصرف شود.
راحت بودن املای دامنه و تلفظ آن هم اهمیت ویژهای دارد. اگر املای دامنه سخت بوده و امکان اشتباه نوشتن آن زیاد باشد، ممکن است تعدادی از بازدیدکنندگان سایتتان را به این خاطر از دست بدهید. بهتر است دامنهای انتخاب کنید که نشود آن را به گونههای متفاوت تایپ کرد، به این صورت از بوجود آمدن اشتباهات احتمالی جلوگیری میکنید. مثلا 2net.com وtwonet.com و tonet.com، تلفظ یکسان و املای متفاوتی دارند.
راحت بودن تلفظ دامنه هم از این جهت مهم است که ممکن است فردی بخواهد آدرس سایت شما را به دیگران معرفی کند و آن را به صورت شفاهی بیان کند. اگر آدرس دامنهی شما نامفهوم باشد و تلفظ سختی داشته باشد، در اینکه به دیگران معرفی شوید شانس زیادی ندارد. همچنین طبق یک اصل روانشناسی که به اصل آسانی پردازش معروف است، انسان معمولا با چیزی که به آسانی به زبان آورده میشود ارتباط بهتری برقرار میکند و آن را راحتتر به ذهن میسپارد.
[icon icon=”icon-check” size=”25px” color=”#bb0a0a” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] دامنهی شما، برند شما
یکی دیگر از روشهایی که برای پیدا کردن یک دامنهی خوب به شما کمک میکند، پیدا کردن اسمی متفاوت و در عین حال با مفهوم و مرتبط به حوزهی فعالیت شماست. این اسم میتواند به عنوان برند شما شناخته شود و از آن پس، همه شما را با این برند بشناسند. استفاده از اسمهای کلی برای برندینگ توصیه نمیشود و بهتر است از اسامی منحصر به فرد استفاده کنید.
باید ببینید که آیا با تکرار و تلفظ نامی که به عنوان برند خود انتخاب کردهاید، خاص بودن آن و همینطور معنا و مفهوم آن به درستی به شما القا میشود یا خیر. همچنین استفاده از خط تیره یا خط فاصله(-)، میتواند این تصور را ایجاد کند که سایت شما معتبر نیست، پس بهتر است از استفاده از آن خودداری کنید.
[icon icon=”icon-check” size=”25px” color=”#bb0a0a” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] عدم استفاده از اسمی مشابه با برندهای معروف
متاسفانه یکی از مواردی امروزه زیاد به چشم میخورد، کپی برداری نام دامنهی بعضی سایتها از برندهای دیگر است. این کار در برخی موارد منجر به پیگرد قانونی صاحب برند هم میشود. این نکته را در نظر بگیربد که کپی برداری از برندهای دیگر، اگر پیگرد قانونی هم به دنبال نداشته باشد، میتواند ضربهی جدی به اعتبار و آبروی یک سایت وارد کند.
برای جلوگیری از این امر، نام دامنهی خود را به دقت بررسی کنید تا سوتفاهمی برای کاربران ایجاد نکند و کاملا منحصر به فرد باشد. در غیر این صورت این تصور در بین کاربران شما بوجود میآید که شما محصولات یا خدمات قابل اعتمادی به آنها ارائه نمیدهید.
برای اینکه بتوانید نام مورد نظرتان را از جهتهای مختلف بررسی کنید، میتوانید از سایتهای زیر استفاده کنید:
- domainr: با وارد کردن نام دامنه در این سایت، میتوانید از باز بودن با نبودن این دامنه اطلاع پیدا کنید. همچنین پسوندها یا نامهای جدید که به نام دامنهی شما مرتبط است هم به شما پیشنهاد میدهد.
- lean domain search: اگر نام مورد نظر شما قبلا ثبت شده باشد، این سایت با اضافه کردن پسوند و پیشوندهای متفاوت به آن، شما را در جهت انتخاب یک نام جدید برای دامنه یاری میکند.
- name mesh: در این سایت هم میتوانید پیشنهادات زیادی را مرتبط با نام مورد نظرتان دریافت کنید.
- panabee: این سایت با استفاده از نام پیشنهادی شما، نامهایی مشابه و مرتبط را به شما پیشنهاد میدهد.
- bulktopia: پیشنهادهای جدیدی را با توجه به کلمات کلیدی شما ارائه میدهد.
- wordoid: میتوانید پیشنهادهایی که کمتر از ده کاراکتر دارند را با استفاده از این سایت دریافت کنید.
[icon icon=”icon-check” size=”25px” color=”#bb0a0a” bg=”” hovercolor=”” hoverbg=”” padding=”0px” radius=”0px”] استفاده از پسوندهای رایج به خصوص پسوند com.
طبق آمار، 70% کاربران اینترنت به وارد کردن پسوند com. یا ir. عادت کردهاند، پس واضح است که در صورت استفاده از این پسوندها، دامنهی مناسبتری خواهید داشت. در انتخاب بین این دو پسوند هم اولویت با com. است. این پسوند بینالمللی، شناخته شدهترین و محبوبترین پسوند موجود است. درواقع دیده شدن این پسوند در انتهای آدرس سایت، یک حس اعتماد و با ارزش بودن را به کاربرا ن منتقل میکند.
اگر هم قصد استفاده از پسوندهای ایرانی دارید، پسوند ir. بیشترین محبوبیت را در بین سایر پسوندها دارد. نکتهی قابل توجه این است که هنگام خرید پسوند com.، بهتر است پسوند ir. را هم خریداری کنید، زیرا ممکن است پس از مدتی بخواهید دامنهی خود را با ir. هم ثبت کنید، اما دامنهی شما با این پسوند توسط فرد دیگری به ثبت رسیده باشد و ببینید که ای دل غافل!
به طور کلی هر پسوند برای نوع خاصی از سایتها استفاده میشود که در ادامه به آن اشاره میکنیم:
- ir: برای سایتهای ایرانی استفاده میشود.
- ac.ir.: این دامنه مورد استفادهی موسسات عالی تحت نظر وزارت علوم، وزارت بهداشت، مجلس شورای اسلامی و شورای عالی انقلاب قرار میگیرد.
- gov.ir.: برای بخشهای اجرایی موسسات و وزارتخانهها، نهادها و سازمانهای زیر نظر مجموعهی قوای مجریه، مقننه و قضاییه استفاده میشود.
- com: مخفف commerial به معنای تجاریست، اما این پسوند همانطور که گفتیم، استفاده از آن بسیار رایج است و در بسیاری از سایتهای غیر تجاری هم مورد استفاده قرار میگیرد.
- net: مخفف واژهی network و به معنی شبکه است، پس بیشتر توسط شرکتهای ارائه دهندهی خدمات اینترنتی استفاده میشود.
- org: مخفف organizations به معنی سازمان است و توسط ارگانها و نهادهای غیرانتفاعی استفاده میشود.
- info: مخفف واژهی information به معنی اطلاعات است. این پسوند در سایتهایی استفاده میشود که امور اطلاعرسانی در زمینههای علوم، معرفی محصولات و خدمات و … را انجام میدهند.
- biz: مخفف business است و به معنی تجارت. این پسوند مورد استفادهی سایتهایی قرار میگیرد که خدمات مربوط به تجارت الکترونیک را ارائه میدهند.
کلام پایانی
حتما حالا که تا پایان این مقاله با ما همراه بودید، به اهمیت رعایت برخی نکات هنگام ثبت دامنه پی بردهاید. البته همانطور که در ابتدای امر گفتیم، ثبت دامنه نکات زیادی دارد که ما به مهمترین آنها پرداختیم. برای ثبت یک دامنهی خوب، هم باید عجله کنید و هم باید صبور باشید! شاید بپرسید که یعنی چی؟
باید به شما بگوییم که اگر شما برای پیدا کردن یک اسم خوب برای دامنهی سایتتان مدت زمان زیادی را صرف فکر کردن بکنید، ممکن است در طول این مدت افراد دیگری همان اسم پیشنهادی شما را برای خودشان به ثبت برسانند. از طرفی اگر اولین کلماتی که به ذهن مبارکتان خطور کرد را ثبت کنید، ممکن است با هر روزی که میگذرد ایدهی بهتری به ذهنتان برسد و مدام بخواهید آن را عوض کنید. در پایان از شما میخواهیم اگر نکتهای مهمتر آنچه که ما به آن اشاره کردیم مد نظرتان است، آن را با ما و سایر کاربران در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید