MVP چیست؟ (حداقل محصول پذیرفتنی)
MVP چیست؟ این سوال کلیدی که خیلی از صاحبان کسب و کار برای ساخت محصول اولیه از خودشان می پرسند. MVP یا Minimum Viable Product که به آن حداقل محصول پذیرفتنی هم گفته می شود. امروزه همه کسانی که تازه کسب و کار اینترنتی خودشان را شروع کرده اند باید محصولی را ارائه بدهند که نیاز مشتری باشد.
نقش اصلی که شما برای ساخت محصول اولیه، MVP باید در نظر داشته باشید این است که تمام انرژی و هزینه خودتان را برای ساخت محصولی که مخاطب نیاز دارد و حاضر است بخاطر آن هزینه ای را پرداخت کند صرف کنید. ما در دوره دیجیتال مارکتینگ آغازینو به شما در ساخت محصول اولیه، MVP یا همان حداقل محصول پذیرفتنی، کمک می کنیم.
برای اینکه بیشتر این مفهوم را بررسی کنیم ابتدا سعی کنید به این سوالات پاسخ دهید:
- یک محصول اولیه باید صددرصد کامل و بینقص باشد تا بتوانیم آن را به مشتری ارائه دهیم؟
- از کجا باید متوجه شویم ایدهای که در فکرمان داریم، یک ایده پولساز است و اگر برای پیادهسازی آن کلی هزینه کنیم، آیا مطمئن هستیم که ایده ما از دید کاربران هم محبوب است؟
- چند درصد از ساخت یک محصول که کامل شد میشود آن را به فروش گذاشت؟ برای مثال چند درصد از یک سایت فروشگاهی که تکمیل شد باید اقدام کنیم به فروش محصولات در آن؟ آیا باید صبر کنیم سایتمان به پای دیجی کالا برسد بعد شروع کنیم به فروش؟
- از آنجا که مشتری همیشه به دنبال بهترین و کاملترین محصول است، اگر محصول ما به اندازه کافی کامل نباشد آیا اقدام به خرید میکند؟
- چطور میتوان روی محصولی که هنوز بازخورد مشتری نسبت به آن را ندیدهایم سرمایهگذاری کلانی بکنیم؟
پاسخ این سوالات را در گوشه ذهن تان نگه دارید تا در این مقاله تمام آنها را به دقت بررسی کنیم.
دیدن ویدئو زیر میتواند پیشزمینه بسیار خوبی برای خواندن ادامه مقاله ایجاد کند.
MVP مخفف چیست و چه مفهومی دارد؟
MVP محصولی هست که حداقل ویژگیهای لازم و اساسی برای عرضه به مشتری را داشته باشد و هدف اصلی از تولید آن، این است که قبل از آن که هزینه هنگفتی برای تولید انبوه محصولات دیجیتالی انجام دهید، بازخورد مشتری را نسبت به محصول بسنجید و با بهبود و برطرف کردن ایرادات احتمالی به یک محصول ایدهآل برسید.
هدیه آغازینو به شما
برای دریافت مشاوره تخصصی و رایگان دیجیتال مارکتینگ از کارشناسان آغازینو، کسب و کار اینترنتی خودتو بساز … 💰 برای دریافت مشاوره تخصصی و رایگان دیجیتال مارکتینگ از کارشناسان آغازینو، کسب و کار اینترنتی خودتو بساز … 💰
فرم مقابل رو تکمیل کن تا کارشناسان دیجیتال مارکتینگ سریعاً باهات تماس بگیرن.
هدیه آغازینو به شما
فرم مقابل رو تکمیل کن تا کارشناسان دیجیتال مارکتینگ سریعاً باهات تماس بگیرن.
عبارت Minimum Viable Product را اولین بار فرانک رابینسون در سال 2011 به دنیای کارآفرینی معرفی کرد و پس از او، استیو بلنک و اریک ریس آن را همگانی کردند. اریک ریس، از کارآفرینان آمریکایی، در مورد حداقل محصول پذیرفتنی اینطور میگوید:
MVP یا حداقل محصول پذیرفتنی، یک نسخه از محصول جدید است که اجازه می دهد تا تیم حداکثر میزان یادگیری (یا بازخورد) قابل اعتماد در مورد مشتریان را با حداقل تلاش جمع آوری کند.
شاید بپرسید که چه کسی حاضر است از محصول نه چندان کامل ما استفاده کند وقتی که همه به دنبال بهترینها هستند؟ باید بگویم که جناب استیو بلنک، کارآفرین نمونه و استاد دانشگاه، پاسخ این سوال را داده است. آقای بلنک این افراد را Early evangelists مینامد و معتقد است آنها در این فاز مشتری محصول شما نیستند، بلکه مشتری دیدگاه شما هستند و ریسک استفاده از محصول یا خدمت نه چندان ایدهآل و کامل شما را پذیرفتهاند.
پس تا حد زیادی متوجه شدید که MVP چیست و چه مفهومی دارد. در ادامه باز هم مزایای آن را به صورت اجمالی بیان می کنیم.
چرا باید یک حداقل محصول پذیرفتنی (MVP) ایجاد کنیم؟
- ورود سریع به بازار
- شناخت واقعی نیازها و سلایق مشتری
- توانایی سنجش فرضیههای یک محصول با حداقل منابع
- پیدا کردن ایرادات و کاستیهای محصول طبق داده هایی که از مشتریان آن محصول بهدست آمده و نه از روی حدس و گمان و سلیقه شخصی
- عدم پرداخت هزینه هنگفت برای محصولی که هنوز ایرادات آن را از نظر مشتریان نمیدانیم و از میزان موفقیت آن هیچ اطلاعات دقیقی نداریم
- کاهش هزینه توسعه محصول با در دست داشتن دادههای درست
- ایجاد دید مثبت در مشتریان با به روز رسانیهای محصول
محصول اولیه باید چه ویژگی ها و خصوصیاتی داشته باشد؟
حالا همان طور که گفتیم یک MVP یعنی محصول اولیه که قابل استفاده است، و با روی کار آمدن کسب و کار های جدید باید به این فکر باشیم که محصول را توسعه داده و به تدریج آن را تبدیل به یک محصول بهتر کنیم. اما همین محصول قابل استفاده باید حداقل هایی را داشته باشد تا بتواند اعتماد افراد را جلب کرده و آن ها را مجاب کند که استفاده از آن می تواند اصل نیازشان را برطرف کند.
برای مثال اگر می خواهید یک وب سایت فروش کتاب بزنید، نیازی نیست همان ابتدا یک سایت همه چیز تمام داشته باشید و حتی با قالب رایگان وردپرس هم می توانید کارتان را شروع کنید، اما اگر دکمهی خرید را در سایت خود قرار ندهید و آن را به درگاه بانکی متصل نکنید، شما هرگز یک MVP نساختهاید، چرا که این سایت حداقل های مورد نیاز کاربر برای خرید را ندارد.
ویژگی های MVP
- محصول یا سرویسی که ارائه می دهید باید از نظر ظاهری به مخاطب این حس را منتقل کند که کامل و تمام شده است.
- تجربه کاربری از همان اولین محصولی که به دست مخاطب می رسانید مهم است و باید بتواند با آن ارتباط خوبی برقرار کند.
- هر چیزی که در آن قرار می دهید و قابل مشاهده است باید به درستی کار کند. برای مثال اگر یک وب سایت دارید، باید تمام دکمه ها و لینک ها و … که در آن قرار دارند به درستی کار کنند.
- هدف اصلی محصول شما باید به درستی پیاده سازی شود. همان طور که بالاتر به این موضوع اشاره کردیم، نمی توانید یک سایت فروشگاهی داشته باشید، اما آن را به درگاه بانکی متصل نکنید یا دکمه خرید آن به درستی کار نکند، اما اگر در ابتدای کار گزینه سرچ پیشرفته نداشته باشید به هیچ کجا بر نمی خورد.
- اگر فلسفه وجودی MVP را درک کرده باشید (که پس از خواندن توضیحات بالا حتما درک کرده اید) باید بدانید که باید همیشه برای ایجاد تغییر در محصول آماده باشید. پس باید راه را برای توسعه محصول باز بگذارید.
روش های تولید MVP چیست و چطور باید آن را بسازیم؟
مدل جادوگر شهر از (Wizard of oz)
این مدل که از آن با عنوان flinstoning هم یاد میشود، یکی از بهترین روش های تولید mvp هست. در این روش قرار نیست تا شما محصول را آماده در انبارتان داشته باشید و بعد اقدام به فروش کنید، برعکس قرار است اگر سفارشی دریافت کردید آن وقت اقدام به تهیه محصول کنید.
در مقاله راه اندازی کتاب فروشی آنلاین هم به این موضوع در قالب یکی از مزایای فروشگاه اینترنتی نسبت به فروشگاه فیزیکی اشاره کردیم و گفتیم که می توانید در ابتدا تنها عکسهای محصولتان را در سایت خود قرار دهید و در صورت گرفتن سفارش، اقدام به تهیه آن بکنید.
به جای محصول ویدئو بساز
این روش هم در واقع شبیه همان روش جادوگر شهر از هست. شما یک ویدئو تهیه کرده و در آن به ویژگی های محصول خود اشاره می کنید. با این روش متوجه می شوید که چه تعداد از مخاطبانی که از این ویدئو بازدید کرده اند، به خرید محصول شما ترغیب شده و سفارش خود را ثبت می کنند.
نمونه بارز این کار را یک شرکت خدمات میزبانی پرونده در وب به نام دراپ باکس انجام داد و بازخورد فوق العاده ای از آن دریافت کرد. آرش فردوسی و دریو هاستون طراحان سایت DropBox در یک ویدئو 3 دقیقه ای محصولات خود را معرفی کردند. فکر می کنید نتیجه این کار چه شد؟ افزایش تقاضا از 5 هزار به 70 هزار تنها در یک شب برای خرید محصولی که هنوز تولید نشده!
مدل تکه تکه (Piecemeal)
در این مدل شما می آیید و از حداقل امکانات موجود استفاده می کنید و در کمترین زمان و با حداقل هزینه، وارد بازار می شوید.
برای مثال اگر قصد راه اندازی یک فروشگاه اینترنتی دارید، نیازی نیست همان ابتدای کار چند صد میلیون هزینه کنید تا یک وب سایت کامل برای شما کدنویسی شود، بلکه با استفاده از ابزارهایی مثل وردپرس یا حتی فروشگاه ساز هایی مثل سی فایو، اقدام به راه اندازی یک فروشگاه کرده و به مرور زمان آن را گسترش می دهید.
صفحه فرود (Landing Page)
شاید بپرسید یه صفحه فرود (لندینگ پیچ) ساده چطور می تواند یک mvp باشد؟ در جواب می گویم که میشود با یک صفحه فرود، خیلی ساده کار ویدیو سه دقیقه ای دراپ باکس را انجام دهیم.
در صفحه فرود میتوانید محصول خود را معرفی کرده و ارزشهای پیشنهادی خود را که از بخشهای اصلی یک بوم دیجیتال مارکتینگ است را به کاربر معرفی کنید. در نهایت هم می تواند یک کال تو اکشن یا CTA برای کاربر قرار داده و از او بخواهید شماره تماس یا ایمیل خود را در فرمی که برایش مشخص کرده اید وارد کند. در این صورت متوجه می شوید که افراد چقدر از ایده شما استقبال می کنند.
کال تو اکشن به معنی دعوت و فراخوان کاربران به انجام کاری هست که مد نظر شماست و می تواند در قالب یک دکمه، لینک یک جمله و … بیان شود. مثلا در پایان مقاله از کاربران دعوت می کنید تا کامنت بگذارند، میان یک مقاله از آن ها دعوت می کنید تا یک مقاله مرتبط دیگر را هم مطالعه کنند، یک دکمه خرید قرار می دهید و در آن می نویسید: “همین الان خرید کن” و هزاران مثال دیگر.
کلام پایانی
آکادمی آغازینو در این مقاله سعی کرده است با زبانی ساده، محصول اولیه و حداقل محصول پذیرفتنی را به شما معرفی کند. همان طور که در ویدئو هم به آن اشاره کردیم، برای شروع یک کار جدید باید دست از کمال گرایی بردارید و فقط شروع کنید به فعالیت و به مرور زمان محصول خود را بهبود دهید.
سوالات متداول
مدل جادوگر شهر از (Wizard of oz) چیست؟
در این روش قرار نیست تا شما محصول را آماده در انبارتان داشته باشید و بعد اقدام به فروش کنید، برعکس قرار است اگر سفارشی دریافت کردید آن وقت اقدام به تهیه محصول کنید.
مدل تکه تکه (Piecemeal) چیست؟
در این مدل شما می آیید و از حداقل امکانات موجود استفاده می کنید و در کم ترین زمان و با حداقل هزینه، وارد بازار می شوید. برای اطلاعات بیشتر وارد مقاله شوید.
دیدگاهتان را بنویسید