گوگل تگ منیجر چیست ؟ Google Tag Manager
گوگل تگ منیجر چیست؟ مدیر هر کسب و کاری برای آنکه رفتار مشتریان خود را به دقت رصد کند نیازمند جمع آوری اطلاعات کاربردی از سایت است. برای این منظور تگ های مختلفی را در سایت قرار می دهد تا اطلاعات مورد نیاز خود را جمع آوری کند. گوگل تگ منیجر که یکی از ابزارهایی است که به کمک آن می توان در بازاریابی اینترنتی یا همان آنلاین مارکتینگ، به موفقیت رسید.
از طرفی جایگذاری برخی تگ ها و مدیریت تعداد بالا آنها کار آسانی نیست. با گذراندن دوره گوگل تگ منیجر به راحتی می توانید بدون نیاز به دانش برنامه نویسی، کدهای مورد نیاز خود را در سایت قرار داده و عملکرد آنها را در سریعترین زمان ممکن ردیابی کنید. آموزش کامل گوگل تگ منیجر Google Tag Manager در این مطلب بیان شده است. در ادامه مقاله همراه ما باشید.
گوگل تگ منیجر چیست؟
گوگل تگ منیجر ابزاری برای مدیریت تگ ها است که به عنوان واسطه بین وب سایت و ابزارهای بازاریابی/تحلیلی عمل می کند. برای استفاده از اصلی ترین کاربرد تگ منیجر یعنی استفاده از تگ های ردیابی سایت کافی ست کدهای ردیابی را به آن اضافه کنید و سپس مکان ها یا زمان هایی که باید آن کدها اعمال شوند (برای مثال در هنگام بارگذاری صفحه، کلیک، ارسال فرم و غیره) را مشخص کنید.
اگر بخواهیم به طور دقیق گوگل تگ منیجر را مورد مطالعه قرار دهیم، متوجه خواهیم شد که یکی از ابزارهای دیجیتال مارکتینگ می باشد که می توانید در کنار گوگل آنالیتیکس از آن بهره ببرید.
گوگل تگ منیجر مانند یک جعبه ابزار است که در آن همه ابزارهای خود را نگه می دارید: مانند گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)، گوگل ادز (Google Ads) و غیره.
راهنمای نصب گوگل تگ منیجر (همراه با ویدئو اتصال سایت به تگ منیجر)
GTM همچنین به شما امکان می دهد تگهای ردیابی خود را تست و آزمایش کنید تا مطمئن شوید هنگام بارگذاری صفحه یا کلیک روی دکمه خاصی اجرا می شوند. یکی دیگر از مزایای بزرگ آن این است که شما می توانید تگ های خود و نحوه کار آنها را بدون تغییر در کدهای منبع وب سایت خود تغییر دهید. شما فقط تگ ها را در رابط کاربری GTM یا گوگل تگ منیجر ویرایش کرده و تغییرات را با کلیک یک دکمه اعمال می کنید.
یکی از ابزارهای مورد استفاده در دوره های آموزشی یا بوت کمپ، گوگل تگ منیجر است. صحبت از بوت کمپ شد، آیا می دانید بوت کمپ چیست؟ اگر نمی دانید آکادمی آغازینو بوت کمپ سئو را برای اولین برگزار می کند. می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه بوت کمپ مراجعه کنید.
هدیه آغازینو به شما
برای دریافت مشاوره تخصصی و رایگان دیجیتال مارکتینگ از کارشناسان آغازینو،
فرم مقابل رو تکمیل کن تا کارشناسان دیجیتال مارکتینگ سریعاً باهات تماس بگیرن.
کسب و کار اینترنتی خودتو بساز … 💰
هدیه آغازینو به شما
برای دریافت مشاوره تخصصی و رایگان دیجیتال مارکتینگ از کارشناسان آغازینو،
فرم مقابل رو تکمیل کن تا کارشناسان دیجیتال مارکتینگ سریعاً باهات تماس بگیرن.
کسب و کار اینترنتی خودتو بساز … 💰
تفاوت گوگل تگ منیجر و گوگل آنالیتیکس
بسیاری از مبتدیان، گوگل آنالیتیکس را با تگ منیجر اشتباه می گیرند و می پرسند که از کدام یک باید استفاده کنند. پاسخ این است که باید از هردو آن ها استفاده کنند. این دو ابزار نمی توانند جایگزین یکدیگر شوند، بلکه آنها هماهنگ و ترکیب می شوند و با هم کار می کنند. گوگل آنالیتیکس ابزاری است که داده های بازدیدکنندگان را جمع آوری میکند و در گزارش های مختلف نمایش می دهد، در حالی که گوگل تگ منیجر مسئول فعال سازی ابزارهایی مانند GA4 است.
به طور خلاصه، گوگل تگ منیجر به شما امکان می دهد کدهای ردیابی جاوا اسکریپت (یا همان تگ ها را) را در وب سایت خود مدیریت کنید که کد ردیابی گوگل آنالیتیکس یکی از این تگ ها است.
اگر می خواهید گوگل آنالیتیکس را به طور کامل یاد بگیرید به شما پیشنهاد می کنم مقاله آموزش 0 تا 99 گوگل آنالیتیکس را مطالعه کنید. در مقاله ای دیگر از همین موضوع می توانید نحوه ساخت گل در آنالیتیکس را یاد بگیرید.
اما گوگل آنالیتیکس تنها تگ سازگار با گوگل تگ منیجر نیست و تگ های بسیاری را می شود با گوگل تگ منیجر مدیریت کرد. از جمله:
- تگ تبدیل تبلیغات گوگل (گوگل ادز) و تگ بازاریابی مجدد.
- تگ پیکسل فیس بوک
- تگ پینترست
- هر کد سفارشی HTML / Javascript دیگر
- و غیره.
5 مزیت برتر گوگل تگ منیجر
استفاده از تگ منیجر مزایای زیادی دارد که در ادامه به مهم ترین آنها اشاره می کنم.
قرار گیری سریع تگ های ردیابی
به جای اینکه روزها یا هفته ها منتظر بمانید تا یک برنامه نویس، کدهای ردیابی شما را در کدهای سایتتان پیاده سازی کند، در بسیاری از موارد، می توانید این کار را خودتان با استفاده از گوگل تگ منیجر انجام دهید (بدون اینکه کدهای وب سایت خود را ویرایش کنید).
کنترل همه تگ ها در یک فضا
همه تگ ها در یک مکان واحد، در حساب گوگل تگ منیجر شما کنترل می شوند. در گذشته، همه تگها مستقیماً در کدهای منبع وب سایت نوشته می شدند و آن تکه کد های جاوا اسکریپت (تگ ها) در فایل های مختلف وب سایت بودند. بنابراین اگر زمانی نیاز به تغییر در آن کدها بود توسعه دهنده باید دو کار دشوار را انجام می داد: 1- همه آن کدها را پیدا می کرد، 2- و همه آن ها را تک به تک به روز می کرد.
موارد زیادی بوده مشاهده شده که به دلیل خطای انسانی برخی از کدها از قلم افتاده است و این باعث شده تا داده های درستی درباره سایت جمع آوری نشود.
دیجیتال مارکتینگ ، حرفه ای پولساز! یاد بگیر و پول پارو کن!
با کمک گوگل تگ منیجر همه این فرآیندها آسان شده است، زیرا همه تگ ها ها در یک مکان کنترل می شوند.
وجود ابزارهای تست داخلی در تگ منیجر
در گوگل تگ منیجر از طریق حالت پیش نمایش و Debug mode (اشکال زدایی) آن می شود کدها را عیب یابی کرد و خطاها را تصحیح کرد. که نشان می دهد کدام تگ ها در صفحه اجرا می شوند و کدام یک از آنها خطا دارند.
با راه حل های (Debug mode) گوگل تگ منیجر، قبل از انتشار تگ ها مطمئن می شوید که آنها در سایت شما به درستی عمل می کنند. همچنین، تگ منیجر تعداد زیادی افزونه های مفید مرورگر مانند Tag Assistant، Data Layer Inspector و غیره دارد.
مطلب جذاب بخوانید: بنرهای تبلیغاتی جذاب
ردیابی رویداد (event) نسبتاً ساده به کمک گوگل تگ منیجر
ردیابی رویداد شامل کدهای جاوا اسکریپت سفارشی (تگهای سفارشی) است که توسعهدهنده باید آنها را به یک وبسایت اضافه کند تا رویدادهایی مانند کلیکها، فرم های ارسال و غیره را ردیابی کند. برای آسانتر کردن این کارها، گوگل تگ منیجر دارای امکانی به نام auto-event tracking (ردیابی خودکار رویداد) است.
رویدادهایی (ایونت ها) که می توانید (به طور پیش فرض) در تگ منیجر ردیابی کنید شامل موارد زیر است:
- کلیکها
- کلیک های روی پیوند (لینک ها)
- فرم های ارسالی و غیره
به دلیل اینکه کاربران و علاقه مندان گوگل تگ منیجر روز به روز درحال افزایش اند، تعداد عملکردهای ردیابی خودکار این رویدادها در گوگل تگ منیجر نیز دائماً در حال افزایش است. شما همچنین می توانید ویژگی های سفارشی را به تگ منیجر خود اضافه کنید تا مواردی مانند نظرات جدید کاربران سایت، پخش کنندههای ویدیو و موارد دیگر را ثبت کند.
البته به خاطر داشته باشید که رویدادهای پیچیده تر ممکن است به برنامه نویس نیاز داشته باشند. اگرچه Google Tag Manager به شما قدرت های فوق العاده ای برای مدیریت تگها برای ردیابی بسیاری از رویدادها می دهد، اما برای برخی رویدادهای پیچیده تر و خاص نیاز به دانش برنامه نویسی است. جهت آشنایی بیشتر با نحوه کار تگ منیجر و آموزش تخصصی تر می توانید دوره دیجیتال مارکتینگ را دنبال کنید.
قالب های آماده تگ (تمپلیت آماده برای تگ ها)
گوگل تگ منیجر دارای تعدادی برچسب داخلی مهم (تگ) برای تجزیه و تحلیل ، تبدیل گوگل ادز، بازاریابی مجدد و بسیاری موارد دیگر است. این به یک بازاریاب با دانش کم یا بدون دانش کدنویسی اجازه می دهد تا بدون نوشتن کد نویسی پیچیده یا درخواست کمک از یک توسعه دهنده تگ ها را سفارشی کند.
نامرتبط ولی مطلب جذاب بخوانید: رادیو مارکتینگ
مفاهیم اصلی گوگل تگ منیجر
در ابتدای یادگیری کار با گوگل تگ منیجر نیاز دارید تا با سه مفهوم مهم موجود در آن آشنا شوید: تگ (tag)، تریگر (trigger) و متغیر (variable).
تگ چیست؟ tag
تگ قطعه کدی است که باید تحت شرایط خاصی در وب سایت اجرا شود. یک تگ، قطعه ای از یک کد می باشد که متن یا یک عنصر خاص را در وب سایت خاص تغییر دهد. هنگامی که یک برچسب (تگ) ایجاد می کنید، در واقع به Tag Manager دستور می دهید که «این کار را انجام بده»، «آن را انجام بده»، « بازدید از صفحه این بازدیدکننده را تحلیل کن»، «این کلیک را ردیابی کن و به گوگل آنالیتیکس ارسال کن»، و …
تریگر چیست؟ trigger
یک تریگر یا محرک، شرایطی است که یک تگ باید در آن هنگام فعال شود. آیا یک تگ باید در تمام بازدیدهای صفحه فعال شود؟ یا شاید باید روی کلیک های خاصی عمل کند؟ در مورد ارسال فرم های موفق چطور؟ همه این مثال ها به نوعی تریگر هستند. هنگامی که آن شرایط خاص در سایت ایجاد می شود، یک تریگر فعال می شود و همه تگهای پیوند شده به آن اجرا می شود.
کسب درآمد از عکاسی 0 تا 100
ویدئو معرفی tag trigger variable
متغیر چیست؟ variable
متغیرها کمک کننده های کوچکی هستند که می توانند در تگ ها، محرک ها یا حتی در سایر متغیرها استفاده شوند. یک متغیر می تواند:
- یک تگ را در خود نگه دارد (مانند URL صفحه، دامنه وب سایت، شناسه محصول، متن یک پیوند و غیره)
- مجموعهای از دادهها/تنظیمات را نگه دارد (برای مثال متغیر تنظیمات GA (گوگل ادز) شامل تنظیمات متعدد مرتبط با GA است، مانند شناسه یا ID ردیابی، تنظیمات تبلیغات نمایشی و غیره)
- و یا یک تابع پیچیده باشد.
برای درک بهتر رابطه بین تگها، تریگرها و متغیرها به تصویر زیر نگاه کنید.
حال بیایید با یک مثال مفاهیم تگ و ترگیر و متغیر را بهتر درک کنیم:
فرض کنید می خواهیم نرخ تبدیل گوگل ادز را ردیابی کنیم. بنابراین از تگ Google Ads Conversion استفاده می کنیم.
Google Ads Conversion tag (تگ تبدیل تبلیغات گوگل یا گوگل ادز) یک تگ یا برچسب است. با آن، به تگ منیجر دستور می دهید که چه کاری انجام دهد؟ ردیابی یک تبدیل چه زمانی باید این تگ فعال شود؟ برای مثال در صفحه تأیید سفارش. این شرایط که تعین کردیم یک تریگر است.
مرتبط بخوانید: بهینه سازی کمپین های تبلیغاتی گوگل ادز
با تگ تبدیل گوگل ادز میتوانیم مجموع سفارشهای مشتریان (Order Total) را که یک متغیر است ارسال کنیم. هر زمان که خرید موفقی انجام شود، تگ G Ads مقدار متغیر Order Total را دریافت کرده و آن را به سرورهای Google ارسال می کند. متغیرها چیزهایی هستند که ردیابی گوگل تگ منیجر را پویا می کنند.
باید دقیقاً به تگ منیجر دستور دهیم که چه زمانی فعال شود. باید به نوعی به تگ منیجر بگوییم که هرگاه کاربری سفارش خود را با موفقیت ثبت کرد و صفحه عملیات با موفقیت به پایان رسید، برای او به نمایش گذاشته شد اطلاعات آن را ثبت کن.
برای مثال نشانی این صفحه از وبسایت دارای “/purchase-successful/” است . در اینجا، URL این صفحه یک متغیر است و ما به به گوگل تگ منیجر دستور داده ایم که به طور مداوم URL صفحه را هنگام بارگیری صفحه بررسی کند. بنابراین همانطور که می بینید، متغیرها می توانند هم در تگ ها و هم در تریگرها استفاده شوند.
چگونه یک حساب گوگل تگ منیجر ایجاد کنیم؟
به سایت Google Tag Manager بروید و برای ایجاد یک حساب تگ منیجر جدید، بر روی start for free در بالای صفحه کلیک کنید.
درست مانند هر ابزار دیگری در گوگل، شما می توانید از حساب گوگل خود برای گوگل تگ منیجر استفاده کنید. بنابراین اگر قبلاً در جیمیل (Google Ads، Google Analytics و غیره) حساب داشته اید، به طور خودکار به تگ منیجر وارد خواهید شد.
در قسمت Account Name (نام حساب)، نام کسب و کار خود را وارد کنید (کسب و کار خودتان یا کسب و کار مشتری شما). اگر آژانس خدماتی هستید، بهتر است از مشتری خود بخواهید یک حساب گوگل تگ منیجر ایجاد کند و سپس به شما دسترسی دهد. در قسمت کشور نیز به دلیل اینکه ایران تحریم شده است می توانید هر کشور دیگری را انتخاب کنید و انتخاب کشور خودمان الزامی نیست.
در قسمت Container Setup نام وب سایت خود را وارد کنید (این می تواند یک دامنه (مثلا example.com) یا فقط یک نام (مثلاً وب سایت من) باشد. در بخش بعدی Web را به عنوان هدف انتخاب کنید.
سپس تمام قوانین آن را بپذیرید و بر yes کلیک کنید.
چگونه گوگل تگ منیجر را نصب کنیم؟
پس از ایجاد یک حساب، دو کد اچ تی ام ال به شما نمایش داده می شوند که باید برای نصب گوگل تگ منیجر GTM آنها را وبسایت خود اضافه کنید.
این دو قطعه را به یک برنامهنویس بسپارید و از او بخواهید دستورالعملها را به دقت دنبال کند (کد اول باید در جایی در <head> یک وبسایت اضافه شود، در حالی که کد دوم باید بلافاصله پس از تگ <body> اضافه شود).
پس از اضافه کردن این کدها به سایتتان تمام تگ هایی که تنظیم می کنید، فعال میشوند.
اگر از سیستم مدیریت محتوای وردپرس استفاده می کنید، به احتمال زیاد یک پلاگین یا افزونه گوگل تک منیجر آماده در آن وجود دارد که فرآیند نصب آن را آسان میکند و در خود بخشی مشخص برای اضافه کردن کدهای اتصال گوگل تگ منیجر به سایت وجود دارد.
به عنوان مثال، در وردپرس، یک پلاگین GTM4WP وجود دارد که نه تنها به شما کمک می کند تا به راحتی Google Tag Manager را نصب کنید، بلکه می توانید داده های اضافی مانند نویسنده صفحه، تگ های صفحه و غیره را نیز از آن دریافت کنید. بعداً، این داده ها می توانند به متغیرهای GTM تبدیل شوند و در تگ ها و تریگرها استفاده شوند.
چگونه بفهمیم گوگل تگ منیجر به درستی نصب شده است؟
پس از پیاده سازی کد گوگل تگ منیجر در سایت خود، باید مطمئن شوید که آیا واقعاً به درستی به سایتتان متصل شده است یا خیر.
حالت preview (پیش نمایش) و debug mode (اشکال زدایی) را فعال کنید و ببینید که آیا روی صفحه ظاهر می شود یا خیر. روی دکمه Preview در گوشه سمت راست بالای رابط GTM کلیک کنید، سپس به وب سایت خود بروید (آن را رفرش کنید) و بررسی کنید که آیا یک حالت پیش نمایش GTM کار می کند یا خیر.
ایجاد اولین تگ در گوگل تگ منیجر
معمولاً اولین تگی که بازاریابان/تحلیلگران وب در گوگل تگ منیجر نصب میکنند، basic Google Analytics 4 tracking ردیابی اولیه Google Analytics 4 است. در مقاله راهنمای اتصال گوگل آنالیتیکس به تگ منیجر در یک ویدئو 3 دقیقه ای نحوه اتصال گوگل آنالیتیکس به سایت را از طریق تگ منیجر به صورت کامل آموزش داده ایم.
برای شروع، به analytics.google.com بروید. سپس به بخش Admin رابط Google Analytics خود بروید (با کلیک روی Admin در گوشه سمت چپ پایین) و سپس (در بخش Property) روی Create Property کلیک کنید.
سپس نام Property خود را وارد کنید که می تواند نام وبسایت، شرکت، نام تجاری، و غیره باشد.
سپس Next را فشار دهید، به سوالات پاسخ دهید، روی Create کلیک کنید پس از آن Property جدید شما آماده خواهد شد. مرحله بعدی برای تکمیل این است که اولین جریان داده خود را تنظیم کنید. این یک منبع داده است که رویدادها از آن به دارایی Google Analytics 4 شما ارسال می شود. شما می توانید چندین منبع داده را در یک پراپرتی واحد داشته باشید. به عنوان مثال، 3 ویژگی وب، 1 مورد برای برنامه اندروید و 1 مورد برای یک برنامه iOS.
سپس آدرس وب سایت خود را وارد کنید (مثلاً www.example.com). توجه داشته باشید که پروتکل (https) از قبل انتخاب شده است. پس از آن نام وب سایت خود را وارد کنید.
هنگامی که یک جریان داده وب در Google Analytics 4 ایجاد می کنید، گزینه ای برای فعال/غیرفعال کردن Enhanced Measurement دارید. این برنامه برای کمک به بازاریابان طراحی شده است که تا حد ممکن رویدادها را در گزارش ها بدون نیاز به همکاری با توسعه دهندگان یا فعالیت آنها در Google Tag Manager دریافت کنند.
وقتی آماده شد، دکمه Create stream را فشار دهید.
هنگامی که یک جریان داده (وب) ایجاد میکنید، یک ID دریافت خواهید کرد.
در گوشه سمت راست بالا، شناسه پیگیری یا آی دی را مشاهده خواهید کرد. آن را کپی کنید.
در قسمت Measurement ID شناسه ای را که در رابط GA4 کپی کرده اید وارد کنید.
در بخش Triggering، همه صفحات (All Pages) را انتخاب کنید و سپس تگ را نامگذاری کنید.
نتیجه گیری
گوگل تگ منیجر ( google tag manager) یکی از ابزارهای مورد علاقه بازاریابان است که باعث تسریع فعالیت های آنان شده و به آنها کمک کرده تا در بازاریابی دیجیتال و تجزیه و تحلیل وب بسیار سریعتر عمل کنند. در این مقاله از آکادمی آغازینو سعی کردم تمام مقدمات کار با تگ منیجر را به شما آموزش دهم تا بتوانید کمپین تبلیغاتی خود را بسیار سریعتر ردیابی و تحلیل کنید.
در این مقاله تلاش کردیم تا اطلاعات جامعی را به سوال گوگل تگ منجیر چیست، به شما ارائه دهیم، همچنین تواتنستیم با ارائه یک ویدیو آموزشی و آموزش کامل گوگل تگ منیجر در این مقاله اطلاعات خوبی را خدمت شما ارائه دهیم.
دیدگاهتان را بنویسید