اصطلاحات رایج و کاربردی دیجیتال مارکتینگ در 15 دقیقه
اصطلاحات رایج دیجیتال مارکتینگ مثل الفبای این حوزه هستند که هر دیجیتال مارکتری باید با آنها آشنا باشد.
نمیشود شما بگویید دیجیتال مارکتر هستید اما برای مثال واژهی KPI به گوشتان نخورده باشد. البته به این نکته توجه کنید که شاید بیش از 300 اصطلاح در شاخههای مختلف دیجیتال مارکتینگ وجود داشته باشد که گفتن تک تک آنها در یک مقاله ممکن نیست و از حوصلهی بحث خارج است، اما اگر میخواهید با مهمترین و کاربردیترین اصطلاحات رایج این حوزه آشنا شوید در ادامه با ما همراه باشید.
مهمترین اصطلاحات رایج در دیجیتال مارکتینگ (بازاریابی دیجیتال)
دیجیتال مارکتینگ (Digital Marketing)
دیجیتال مارکتینگ یا بازاریابی دیجیتال به زبان ساده یعنی استفاده از تمام ابزارهای دیجیتال و در بستر وب در جهت بازاریابی. شبکههای اجتماعی، وبسایتها، گوشیهای موبایل، سئو و … همه و همه ابزارهایی هستند که در این کار به شما کمک میکنند. اگر میخواهید به طور مفصل با دیجیتال مارکتینگ آشنا شوید، پیشنهاد میکنیم مقالهی ” دیجیتال مارکتینگ چیست ” را مطالعه کنید.
بازاریابی داخلی (Inbound Marketing)
در بازاریابی داخلی در واقع مشتری خودش شما را پیدا میکند و نیازی به تبلغیات هزینهبر ندارید، کافیست محتوایی کاربردی و جذاب ارائه دهید و روی بهینهسازی صفحات خود وقت بگذارید. کارهای مختلفی میتوانید برای این بهینهسازی انجام دهید مثل سئو، فعالیت در شبکههای اجتماعی، استافده از فایلهای صوتی و تصویری (پادکست و ویدئو) و … .
بازاریابی خارجی (Outbound Marketing)
در این روش این شما هستید که با تبلیغات مختلف مثل ایمیل مارکتینگ، رپورتاژ آگهی، تبلیغات گوگل و … به سراغ مشتری میروید و او را مورد هدف تبلیغات خود قرار میدهید.
بازاریابی شبکههای اجتماعی (Social Marketing)
امروزه با توجه به نقش پررنگ شبکههای اجتماعی در زندگی مردم، بازاریابی شبکههای اجتماعی میتواند یکی از موثرترین روشهای بازاریابی باشد. هدف اصلی از این کار تبلیغ برند شماست و میتوانید از طریق تبلیغات در این شبکهها و فعالیت در آنها، تحولی که در کسب و کارتان ایجاد میشود را به خوبی حس کنید.
بازاریابی ایمیلی (Email Marketing)
ایمیل مارکتینگ اگرچه امروزه مورد نقد و بررسیهای زیادی قرار گرفته است، اما باز هم موثر بوده و یکی از روشهای بازاریابی است. شما با فرستادن ایمیلهای هدفمند به کاربران، برند خود را تبلیغ میکنید و آنها را از آخرین اخبار، جشنوارهها، محصولات جدید و موارد این چنینی آگاه میکنید.
بازاریابی در موتور جستجو (Search Engine Marketing)
بازاریابی موتورهای جستجو را بسیاری از افراد با سئو اشتباه میگیرند، اما باید بدانید که شما در این روش با پرداخت هزینه و تبیلغات پولی میتوانید رتبهی سایت خود را در صفحات جستجو بهبود ببخشید و این کار ارتباطی با سئو که ترافیک ارگانیک برای شما به دست میآورد ندارد.
لینکسازی (Link building)
لینکسازی به معنای ایجاد ارتباط بین صفحات مختلف وب است که دو بخش داخلی و خارجی تقسیم میشود. در لینک سازی داخلی شما به صفحات سایت خودتان و یا سایتهای دیگر لینک میدهید. لینکسازی خارجی که به آن گرفتن بک لینک هم گفته میشود، به این معنی هست که از سایتها یا صفحات دیگر، به سایت شما لینک داده شود. در این صورت شما بک لینک دریافت کردهاید.
سئو (Search Engine Optimization)
یا بهینهسازی برای موتورهای جستجو مجموعه اقداماتی هست که انجام میدهید تا به محبوب دل موتورهای جستجو تبدیل شوید و به ازای کلمات کلیدی مدنظرتان، در نتایج برتر گوگل (یا دیگر موتورهای جستجو) نمایش داده شوید. این اقدامات شامل لینکسازی، بهینهسازی تصاویر، ارائه محتوای کاربردی، بهبود سرعت سایت، استفاده از کلمات کلیدی مناسب و … میشود. البته در حال حاضر مفهوم سئو کمی تغییر کرده و آن را با Search Experience Optimization به معنای بهینهسازی تجربه کاربری از جستجو میشناسیم. یعنی هرچه تجربه کاربران از تعامل با سایت شما راضیتر باشند، موتورهای جستجو هم بیشتر شیفتهی شما میشوند.
رابط کاربری (UI)
رابط کابری یا همان user interface به زبان ساده به همان رنگ و لعاب و ظاهر یک سایت یا اپلیکیشن گفته میشود که هرچقدر جذابتر باشد، کاربران بیشتر به آن جذب میشوند. اگر سایت شما از رابط کاربری جذابی برخوردار نباشد، نباید توقع داشته باشید تا کاربران به خاطرگل روی جمال خودتان در آن باقی بمانند و از آن استفاده کنند.
تجربه کابری (UX)
تجربه کاربری یا user experince به احساس یا تجربهی کاربر بعد از تعامل با سایت یا اپلیکیشن گفته میشود. اگر افراد پس از تعامل با این سایت یا اپلیکیشن احساس خوبی داشته باشند، برای مثال در آن سردرگم نشوند، برای خرید در آن از 7 خان رستم رد نشوند و در یک کلام از کار کردن با آن رضایت داشته باشند، میگوییم که آن سایت یا اپ رابط کاربری خوبی داشته است.
بیشتر بخوانید: UI ،UX چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟
تست ای بی (A/B teasting)
یک روش بینظیر برای آزمایش راهکارهای جدید در جهت بهبود تجربه کاربری است. یعنی شما میخواهید در المانهای صفحهی مورد نظر تغییری ایجاد کنید، اما از موثر و مثبت بودن این تغییر اطمینان ندارید. مثلا شما میخواهید جای دکمهی خرید یا رنگ آن را در صفحه عوض کنید و تاثیر آن را در افزایش فروش ببینید. برای مقایسهی تاثیر این کار باید میزان فروش آن صفحه را بعد و قبل از تغییر مکان یا رنگ دکمه بررسی کنید. این دقیقا همان کاری هست که تست A/B برای شما انجام میدهد.
خزندههای وب (Web Crawler)
به رباتهای گوگل که وظیفهی آنها پایش اطلاعات سایتهای مختلف است خزنده میگویند.
سرنخ (Lead)
لید یا سرنخ همون یکی از کاربردیترین اصطلاحات دیجیتال مارکتینگ است و به معنی مشتری بالقوهای هست که با فعالیت و کسب و کار شما تا حدودی آشنا شده، مثلا فرم مشاوره سایت شما را پر کرده یا از طریق صفحه تماس با ما با شما تماس گرفته و یا فرم اطلاعات را پر کرده است. در نهایت شما میتوانید با ترفمدهای بازاریابی این مشتری بالقوه را به یک خریدار تبدیل کنید.
همکاری در فروش (Affiliate)
نوعی سیستم کسب درآمد از طریق همکاری در فروش است. یعنی شما محصول یا خدمت دیگران را در سایت یا صفحات دیگر خود معرفی میکنید و در صورتی که هدف مشخص شده محقق شود، درصدی از فروش یا پورسانت خود را دریافت میکنید. به فردی که این تبلیغات را انجام میدهد
انواع سیستمهای همکاری در فروش عبارتند از:
- پرداخت به ازای هر فروش
- پرداخت به ازای هر عمل
- پرداخت به ازای هر لید
- پرداخت بر اساس نمایش آگهی
- پرداخت به ازای کلیک
- پرداخت با تعرفه ثابت
نرخ تبدیل (Conversion Rate)
نرخ تبدیل یک شاخص عددی هست که مشخص میکند فعالیت شما چقدر موثر بوده و چه تعداد از افرادی که به سایت شما وارد شدهاند، هدفی که شما میخواستید را محقق کردهاند. هدف شما میتواند فروش باشد، پر شدن فرم ثبتنام توسط کاربران، دانلود یک فایل و یا نصب اپلیکیشن باشد. برای مثال اگر در ماه 1000 نفر وارد سایت شما شده باشند و 10 نفر از آنها اقدام به خرید کرده باشند، نرخ تبدیل سایت شما میشود:
10= (100/1000)*100
بهینه سازی نرخ تبدیل (Conversion Rate Optimization)
در مورد بالا با مفهوم نرخ تبدیل آشنا شدید. باید بدانید برای بهبود نرخ تبدیل روشهایی وجود دارد که با انجام آنها میتوانید آن را افزایش دهید و به هدفتان نزدیکتر شوید.
ترافیک طبیعی (Organic Traffic)
این اصطلاح به ترافیکی گفته میشود که بدون نیاز به پرداخت هزینه به موتورهای جستجو برای یک سایت به دست میآید. در واقع شما تنها با استفاده از سئوی خوب میتوانید ترافیک ارگانیک سایت خود را افزایش دهید، چون هرچه در لینکهای ابتدایی صفحات قرار بگیرید، احتمال کلیک خوردن سایتتان هم به شدت افزایش مییابد و ترافیک بیشتری دریافت میکنید.
ترافیک خریداری شده (Paid Traffic)
به ترافیکی گفته میشود که از طریق پرداخت پول به موتورهای جستجو مثل تبلیغات گوگل ادز یا سایر سرویسهای تبلیغاتی به دست میآید. اگر شما نخواهید روی سئو سایت خود تمرکز کنید میتوانید از این راه هم بازدیدکنندگان خود را افزایش دهید.
پرداخت به ازای کلیک (pay per click)
در این روش که آن را به عنوان زیر مجموعهای از تبلیغات کلیکی میشناسیم، شما حساب خود را در سایت تبلیغ کننده شارژ میکنید و به ازای هربار که تبلیغ شما دیده شده و روی آن کلیک شود، پول از حسابتان کم میشود. تبلیغات گوگل (google adwords) جزو همین دسته قرار میگیرد، یعنی به ازای هربار دیده شدن لینک مدنظرتان در نتیاج گوگل، یوتیوب یا سرویسهای دیگر گوگلو کلیک خوردن آنها، شما مبلغی به گوگل پرداخت میکنید.
پرداخت به ازای نمایش ( Cost Per Impression)
در این روش تبلیغاتی مهم نیست که لینک تبلیغ شما کلیک بخورد یا نه، بلکه فقط دیده شدن آن کافیست تا برای آن هزینه پرداخت کنید. شما به ازای هر 1000 بار نمایش تبلیغتان باید مبلغ مشخصی به منتشر کنندهی تبلیغ پرداخت کنید.
بازاریابی مجدد (Remarketing)
در بازاریابی مجدد شما قبلا رفتار کاربران را رصد کردهاید و متوجه شدهاید که دقیقا کجای کار مشکل دارد که تعدادی از کاربران به مشتری تبدیل نمیشوند و بعد با انجام مجدد روشهای بازاریابی این خلاها را پر میکنید و درواقع کاربران خود را مجدد هدف قرار میدهید. مثلا متوجه میشوید که تعداد زیادی از کاربران سایت شما تا صفحهی خرید محصول پیش میروند، اما در نهایت پشیمان میشوند. در اینجا بررسی میکنید که مشکل چیست و مثلا شاید متوجه شوید در این صفحه آنقدر اطلاعات اضافی از کاربر میخواهید که او از خرید پشیمان میشود و با رفع این مشکل فروش خود را افزایش میدهید.
نرخ پرش (Bounce Rate)
نرخ از مهمترین معیارهایی هست که به وسیلهی آن میتوانید تشخیص دهید محتوای شما چقدر برای کاربران جذابیت دارد و یا اینکه کاربران چه احساسی از تعامل با سایت شما دارند. اگر UI , UX خوبی نداشته باشید و یا محتوای خسته کنندهای ارائه دهید، کاربران پس از زمان کوتاهی از باز کردن سایت شما، آن را میبندند. گوگل هم این سیگنال منفی را دریافت میکند و ترافیک کمتری به سمت سایت شما میفرستد. این یعنی نرخ پرش تاثیر مستقیمی روی سئوی سایت دارد.
نرخ کلیک (Click Through Rate)
نرخ کلیک هم یکی از اصطلاحات رایج دیجیتال مارکتینگ و معیارهایی هست که اهمیت زیادی برای دیجیتال مارکترها دارد. اینکه چه تعداد از کاربران به ازای دفعات نمایش لینک شما در گوگل روی آن کلیلک کردهاند، نرخ کلیک را مشخص میکند. فرض کنید که یکی از سایت شما 200 بار در ماه با کلمه کلیدی “کفش چرم” نمایش داده میشود و تنها 10 بار از این 200بار روی آن کلیک شده است. در این صورت نرخ کلیک آن صفحه 5% میشود.
فراخوان به عمل (Call To Action )
فراخوانی، فراخوان به عمل، درخواست اقدام، درخواست بازخورد یا کال تو اکشن، همه و همه به معنای دعوت از کاربران برای انجام کاری هست که مدنظرتان است. میتوانیدآنها را دعوت به کلیک کردن روی دکمهی خرید کنید، بخواهید تا نظرات خود را درج کنند، محتوای شما را به اشتراک بگذارند و … . برای مثال میتوانید در انتهای یک مقاله کاربران را تشویق کنید تا نظراتشان را راجع به این مقاله بنویسند یا در اسلاید آخر پست اینستاگرام خود از کاربران بخواهید تا پست را به دیگران به اشتراک بگذارند.
صفحه فرود (Landing Page)
اولین صفحهای که کاربران از طریق آن وارد سایت شما میشوند، لندینگ پیج یا صفحهی ورود نام دارد. این صفحه میتواند صفحهی اول سایت شما باشد، مقالات سایت و یا صفحات دیگری باشد که لینک آنها در شبکههای اجتماعی یا از طریق ایمیل مارکتینگ به دست کاربران رسیده و با کلیک روی آنها وارد سایت شما میشوند. البته در نظر داشته باشید که واژهی لندینگ را معمولا برای صفحاتی به کار میبریم که اهمیت ویژهای برای ما دارد و یک کال تو اکشن خوب و طراحی قوی برای آن در نظر گرفتهایم. مثلا شما به مناسب نوروز یک جشنواره برگزار میکنید و برای این جشنواره یک صفحهی اختصاصی طراحی میکنید و در آن از کاربران میخواهید که خرید خود را در مدت این جشنواره انجام دهند.
شاخص کلیدی عملکرد (KPI)
KPI هم یکی دیگر از شاخصهای عددی است که اهمیت زیادی در کسب و کارهای مختلف دارد، اما از آن بیشتر برای بازاریابی دیجیتالی استفاده میشود. برای اینکه مشخص شود چقدر به اهداف مشخص شدهی سازمان رسیدهاید، نمیشود آنها را به صورت کلی بررسی کنید و باید این آنها را به اعداد و ارقام تبدیل کنید تا قابل اندازهگیری شوند. KPI همان شاخص عددی هست که به اهداف شما قابلیت اندازهگیری میبخشد و مشخص کند چقدر توانستهاید به آنها برسید و در کجای مسیر قرار دارید.
واکنشگرا (Responsive)
واکنشگرا بودن یک سایت به این معناست که در دستگاههای نمایش مختلف (لپتاپ، موبایل، تبلت و …) به درستی نمایش داده شود. احتمالا شما هم قبلا با گوشی همراهتان موضوعی را جستجو کردهاید و از محتویات در هم و برهم یک سایت کلافه شدهاید. در حال حاضر با توجه به اهمیت واکنشگرا بودن سایت برای موتورهای جستجو و تاثیری که روی سئو دارد، اکثر طراحان سایت این موضوع را در نظر میگیرند تا سایتی واکنشگرا طراحی کنند.
بازگشت سرمایه (Return On Investment)
بازگشت سرمایه یکی از مهمترین شاخصهای کلیدی عملکرد است. این شاخص مشخص میکند نسبت سود شما به هزینهای که برای آن کار انجام دادهاید چقدر است. در دیجیتال مارکتینگ معمولا ROI را برای کمپینهای تبلیغاتی اندازهگیری میکنند تا سودآوری آنها را بررسی کنند.
نمایش (Impression)
به تعداد دفعاتی که محتوای شما (یک صفحه از سایت، اینستاگرام یا صفحات دیگر) دیده میشود، ایمپرشن آن صفحه افزایش پیدا میکند. برای مثال یک صفحه از سایت شما اگر با کلمه کلیدی “سئو” 1000 بار در ماه در صفحات مختلف گوگل نمایش داده شود، impression آن 1000 عدد در ماه است. دقت کنید که مهم نیست روی لینک شما کلیک شود یا نه و یا اینکه در صفحهی چندم گوگل نمایش داده شود و یا اینکه کاربران تکراری آن را ببینند، تنها نمایش آن باعث میشود این عدد افزایش پیدا کند.
اعتبار دامنه (Domain Authority)
وبسایت مشهور ماز برای اولین بار از یک شاخص عددی رونمایی کرد که به وسیلهی آن اعتبار دامنهی سایتهای مختلف سنجیده میشود. این عدد بین 0 تا 100 است و هرچه مقدار آن بیشتر باشد، دامنهی سایت مورد نظر هم معتبرتر است. عوامل مختلفی مثل کیفیت و تعداد بک لینکها، عمر دامنه، سیگنالهای شبکههای اجتماعی و … روی این عدد تاثیر میگذارند.
کلام پایانی
در این مقاله سعی کردیم مهمترین اصطلاحات رایج دیجیتال مارکتینگ را با شما در میان بگذاریم تا بتوانید با الفبای این حوزه بیشتر آشنا شوید. اگر شما اصطلاح دیگری به گوشتان خورده که به نظرتان جایش در این فرهنگ لغت کوچکی که تهیه کردیم خالی هست، خوشحال میشویم تا آن را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
دیدگاهتان را بنویسید