آنالیز و تحلیل در دیجیتال مارکتینگ در 2022
آنالیز و تحلیل در دیجیتال مارکتینگ یکی از بزرگ ترین چالش هایی است که امروزه سازمان ها با آن روبرو هستند. همه سازمانها و کسب و کارها پس از صرف هزینه و زمان و انرژی زیادی بر روی کمپینهای بازاریابی خود به دنبال اندازه گیری اثر بخشی فعالیت های خود بر پیشرفت کسب و کارهای جدید خود هستند.
همه بازاریابان میخواهند بدانند کدام یک از فعالیت های بازاریابی شان مشتری بیشتری را جذب کرده، آگاهی عموم از برندشان را افزایش داده (با کمک از دیجیتال برندینگ) و باعث کسب سود کسب و کارشان شده است و یا اینکه می خواهند بدانند کدام یک از فعالیت های شان اثر مخرب داشته و یا دقیقا هر یک از تلاش های بازاریابی آن ها به چه اندازه و در چه زمانی و به چه صورت برای آن ها سود یا زیان کسب کرده است.
بازاریابی اینترنتی این امکان را به کسب و کار ها داده است که با کمک از ابزارهای دیجیتال بتوانید به راحتی تحلیل های لازم را انجام دهید.
یکی از تفاوت های بازاریابی دیجیتال با بازاریابی سنتی و در واقع یکی از برتری های آن نسبت به بازاریابی سنتی قابل تجزیه و تحلیل بودن فعالیتهای بازاریابی میباشد.
صرف نظر از اینکه کسب و کار شما چیست، یادگیری نحوه درک و استفاده از آنالیز و تحلیل بازاریابی دیجیتال فوق العاده مهم است. داده های حاصل از این تجزیه و تحلیل نه تنها به شما میگوید که آیا بازاریابی شما موثر است یا خیر، بلکه دقیقاً به شما میگوید که چگونه و از چه طریقی می توانید پیشرفت کنید.
مرتبط با بحث: بازاریابی مدرن چیست؟ تفاوت بازاریابی سنتی و مدرن
من در این مقاله قصد دارم شما را با آنالیز و تحلیل در دیجیتال مارکتینگ، معیارهای آن و چندتا از مهم ترین ابزارهای تجزیه و تحلیل وب سایت ها آشنا کنم.
آنالیز و تحلیل در دیجیتال مارکتینگ چیست؟
آنالیز و تحلیل بازاریابی دیجیتال، ترجمه رفتار مشتری (پرسونای مخاطب) به داده های عملی تجاری است. بازاریابهای امروزی می توانند از ابزارهای آنالیز و تحلیل دیجیتال برای بررسی بسیاری از کانال های آنلاین خریدارانشان که ممکن است با آن ها تعامل داشته باشند، استفاده کنند و فرصت های جدید درآمد زایی را از طریق کمپین های موجود شناسایی کنند.
آنالیز و تحلیل دیجیتال مارکتینگ با ارائه داده ها و اطلاعات آماری، این امکان را به بازاریابان می دهد که برای مشاغل، استراتژی ای سودآور ایجاد کنند. اگر می خواهید بیشتر با کسب و کار اینترنتی خانگی آشنا شوی، می توانید به مقاله مربوطه نگاهی بیاندازید.
هدیه آغازینو به شما
برای دریافت مشاوره تخصصی و رایگان دیجیتال مارکتینگ از کارشناسان آغازینو،
فرم مقابل رو تکمیل کن تا کارشناسان دیجیتال مارکتینگ سریعاً باهات تماس بگیرن.
کسب و کار اینترنتی خودتو بساز … 💰
هدیه آغازینو به شما
برای دریافت مشاوره تخصصی و رایگان دیجیتال مارکتینگ از کارشناسان آغازینو،
فرم مقابل رو تکمیل کن تا کارشناسان دیجیتال مارکتینگ سریعاً باهات تماس بگیرن.
کسب و کار اینترنتی خودتو بساز … 💰
قبل از اینکه به چگونگی به کارگیری آنالیز و تجزیه و تحلیل در دیجیتال مارکتینگ برای مشاغل بپردازم، معیارهای آنالیز و تحلیل در بازاریابی دیجیتال را بررسی خواهم کرد و به توضیح هر یک خواهم پرداخت.
مزایای آنالیز و تحلیل در دیجیتال مارکتینگ
تجزیه و تحلیل در بازاریابی دیجیتال مزایا بسیاری برای کسب و کار شما دارد. که به طور خلاصه عبارتند از:
- با کمک آن می توانید بفهمید مشتری های محتمل شما چه کسانی هستند تا بتوانید بهتر و دقیق تر آن ها را مورد هدف قرار دهید.
- می توانید مشتریان خود برای همیشه حفظ کنید که باعث افزایش مادام العمر تعداد مشتریان تان می شود
- می توانید فعالانه با مشتریان ارتباط برقرار کنید
- کمک می کند پیام درست را در زمان مناسب ارائه دهید
دیجیتال مارکتینگ، پولساز و مهاجر پرور!
چرا به آنالیز و تحلیل در بازاریابی دیجیتال نیاز دارید؟
اینترنت فضای بسیار شلوغی است و اگر روی فعالیت های بازاریابی خود در آن تمرکز نکنید، سرمایه خود را برای اموری که موثر واقع نمی شوند، هدر خواهید داد.
تجزیه و تحلیل در بازاریابی دیجیتال تلاش شما را برای صرفه جویی در وقت و هزینه متمرکز می کند. و می توانید با کمک آن برای به حداکثر رساندن نرخ بازگشت سرمایه (ROI)، همه فعالیت های خود را بهینه کنید.
بوت کمپ، شروع خوشبختی!
معیارهای آنالیز و تحلیل در دیجیتال مارکتینگ
معیارهای آنالیز و تحلیل در بازاریابی دیجیتال، مقیاسها و واحدهای آماری است که بازاریابها از آنها برای تعیین و سنجش موفقیت تلاشهای مختلف بازاریابی خود به واسطه ارتباط آنها با اهداف کلی کمپین و استانداردهای تجاری، استفاده می کنند.
در ادامه یک لیست جامع از تمام معیارهای آنالیز و تجزیه و تحلیل در دیجیتال مارکتینگ به شما ارائه خواهم داد.
معیارهای آنالیز و تحلیل سایت
لیست زیر معیارهای تجزیه و تحلیل سایت ها و فعالیت های وب است.
-
بازدید کننده
بازدید کننده (Visitor) شخصی است که از سایت شما بازدید می کند. بازدید کنندگان توسط کوکی قرار داده شده در مرورگر خود توسط کد رهگیری نصب شده در سایت شما ردیابی می شوند.
-
بازدید از صفحه
بازدید از صفحه (page view) معیاری است که نشان می دهد چند بار هر صفحه از سایت شما توسط مرورگر بارگیری شده است.
-
Session
Session فعالیت هایی را نشان می دهد که توسط یک بازدید کننده در وب سایت شما انجام می شود، از جمله بازدید از صفحه و کلیک بر فراخوان به عملها (CTA) می باشد.
دچار یکنواختی در دنیای مجازی خود شده اید؟ پیشنهاد ما به شما اپلیکیشن bereal می باشد. رقیب دیوونه اینستاگرام!
-
ترافیک
ترافیک سایت تعداد کل بازدیدهای سایت یا صفحه در یک بازه زمانی مشخص است.
-
ترافیک توسط کانال (Traffic by Channel)
ترافیک توسط کانال تعداد کل بازدیدهای سایت را نشان می دهد که بازدید کنندگان آن از طریق کانال های ارجاعی مانند رسانه های اجتماعی، ایمیل، صفحات فرود و … وارد صفحه ای از وبسایت شده اند.
-
ترافیک توسط دستگاه (Traffic by Device)
ترافیک بر اساس دستگاه تعداد کل بازدیدهای سایت یا صفحه ای از سایت به ازای هر نوع دستگاه (تلفن هوشمند، تبلت، دسکتاپ) را نشان می دهد.
-
زمان حضور در صفحه
زمان حضور در صفحه (Time on Page) به طور متوسط زمانی است که هر بازدید کننده در سایت یا صفحه ای از سایت شما می گذراند.
-
تعاملات در هر بازدید
تعاملات در هر بازدید (Interactions per Visit)، اقداماتی است که بازدید کنندگان هنگام حضور در سایت یا صفحه شما انجام داده اند.
-
نرخ پرش (بانس ریت)
نرخ پرش (Bounce Rate) درصد افرادی است که از سایت یا صفحه شما بازدید کرده اند اما در صفحه یا سایت هیچ اقدامی انجام نداده اند یا به صفحات دیگر وبسایت مراجعه نکردند و یا بلافاصله از سایت تان خارج شده اند.
معیارهای دیجیتال مارکتینگ برای جذب کاربر
در لیست زیر معیارهای بازاریابی دیجیتال مرتبط با جذب کاربر را توضیح داده ام.
-
نرخ کلیک برای اقدام یا فراخوان
به عمل (CTA)
نرخ کلیک، درصد کل کلیکها روی CTA (دکمهها یا صفحاتی که هدف نهایی ما کلیک کردن آنها توسط کاربر است) در مقایسه با تعداد کل بازدیدهای صفحه یا سایت است.
-
نرخ تبدیل
نرخ تبدیل (Conversion Rate ) درصد افرادی را نشان می دهد که نسبت به کل کاربران هدف مود نظرتان در سایت (مانند بارگیری یک فایل، ثبت نام، خرید و … ) را انجام داده اند و یا به بیانی دیگر نرخ تبدیل درصد کاربرانی را مشخص می کند که به مشتری تبدیل شده اند.
-
نرخ تبدیل
آزمایشی رایگان
نرخ تبدیل آزمایشی رایگان(Free Trial Conversion Rate )، درصدی از کاربران آزمایشی رایگان است که به مشتری تبدیل شده اند. افزایش نرخ تبدیل در دیجیتال مارکتینگ به شما کمک می کند که مخاطبان بیشتری را به خود جذب کنید و نیاز آن ها را به درستی رفع کنید.
-
تبدیل پاپ آپ
تبدیل پاپ آپ درصد کاربرانی را نشان میدهند که فرمهای پاپ آپ را پر کرده اند و یا بر روی آن کلیک کرده اند و مشتری تبدیل شده اند.
اگر نمی دانید پاپ آپ چیست، مقاله ای در این باره در آغازینو نوشته شده است.
معیارهای بازاریابی از طریق ایمیل (ایمیل مارکتینگ)
در لیست زیر معیارهای بازاریابی دیجیتال مرتبط با بازاریابی از طریق ایمیل را شرح داده ام.
-
نرخ بازشدن
نرخ باز شدن (open Rate) درصدی ایمیل های باز شده به نسبت کل ایمیل های ارسالی است.
- Opens by Device (مشاهده ایمیل توسط کدام نوع دستگاه؟)
Opens by Device تعداد کل ایمیل هایی را که توسط هر نوع دستگاه (تلفن هوشمند، تبلت، دسکتاپ و غیره ) باز شده است را نشان میدهد.
-
نرخ کلیک
نرخ کلیک در ایمیل مارکتینگ، درصد ایمیل هایی که توسط کاربر کلیک خوردهاند را نسبت به کل ایمیل ها نشان می دهد.
-
بانس ریت
بانس ریت (Bounce Rate ) در ایمیل مارکتینگ به تعداد ایمیل هایی اشاره دارد که به دلایل مشکلات فنی یا نامعتبر بودن ایمیل مقصد و یا دلایل دیگر به مخاطب مورد نظر نرسیده است.
-
نرخ لغو اشتراک
نرخ لغو اشتراک (Unsubscribe Rate) درصدی از افرادی است که در یک دوره زمانی مشخص عضویت در لیست ایمیل شما را لغو می کنند.
ایمیل مارکتینگ، الماسی فراموش شده!
معیارهای آنالیز و تحلیل محتوا و رسانه های اجتماعی
لیست زیر معیارهای آنالیز و تحلیل در بازاریابی دیجیتال مرتبط با محتوا و رسانه های اجتماعی یا همان سوشال مدیا مارکتینگ می باشد.
-
نرخ درگیری
نرخ درگیری (Unsubscribe Rate) تعداد کل تعامل ها یا اینگیجمنت ها (به عنوان مثال تعداد نظرات، کلیکها، پسندیدنها و غیره) نسبت به تعداد کل ویو هر صفحه یا پست (بازدید پست) میباشد.
-
دنبال کنندگان (فالوورها) و مشترکان (Subscribers)
تعداد دنبال کنندگان و مشترکان تعداد کل افرادی است که به محتوای شما علاقه نشان دادهاند و صفحه شما در شبکههای اجتماعی را دنبال میکنند تا بتوانند پستها و محتواهای جدید شما را در هنگام به روزرسانی دریافت کنند.
-
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری ها (Shares) تعداد کل دفعاتی است که یک پست یا یک صفحه در شبکه های اجتماعی، وب سایت یا وبلاگ به اشتراک گذاشته شده است.
ابزارهای آنالیز و تحلیل وبسایت
در ادامه مطالب اطلاعاتی درمورد ابزارهای بازاریابی دیجیتال برای شما جمع آوری شده است اما اگر احساس می کنید نیاز به اطلاعات بیشتری دارید می توانید به مقاله ابزارهای دیجیتال مارکتینگ نگاهی بیاندازید.
گوگل آنالیتیکس(Google Analytics)
گوگل آنالیتیکس یک سرویس کاملا رایگان است که آمار دقیقی از بازدیدکنندگان وب سایت شما ارائه می دهد، ساده ترین و قوی ترین ابزار تجزیه و تحلیل وبسایت است. با توجه به آمار استفاده از سایت، در حال حاضر توسط بیش از 50 درصد از 10،000 وب سایت برتر جهان استفاده می شود، می توانید با استفاده از آن متوجه شوید بازدید کنندگان سایت از طریقی وارد صفحه شما شده اند.
در هنگام حضور در سایت شما چه کاری انجام می دهند، چند بار به آن مراجعه کرده اند و… هرچه بیشتر درگیر تجزیه و تحلیل سایت با استفاده از آن شوید، می توانید گزارشات دقیقتری دریافت کنید و همین سهولت استفاده از آن است که آن را به یکی از محبوب ترین سرویس های آنالیز و تحلیل وبسایت تبدیل کرده است.
آموزش 0 تا 99 گوگل آنالیتیکس
Similar Web
SimilarWeb یک ابزار جمع آوری داده وب سایت است که وبسایت های رقیب را تحلیل می کند و اطلاعاتی درباره آن ها ارائه می دهد. همچنین اطلاعاتی چون بانس ریت یا نرخ پرش، میانگین زمان حضور بازدید کنندگان در سایت، ترافیک سایت و اطلاعات بسیاری دیگر در باره استراتژی بازاریابی دیجیتال درباره سایت شما در اختیارتان می گذارد.
SEMrush
SEMrush یکی دیگر از ابزارهای تجزیه و تحلیل رقابتی همه کاره است که به بودجه زیادی نیاز ندارد. برای نظارت بر تبلیغات نمایش رقبا و استراتژی های بازاریابی موتور جستجو بسیار مناسب است.
مشهور ترین دلیل استفاده بازاریاب های دیجیتال از SEMrush نظارت بر عملکرد وب سایت های خود یا سایت های رقبا در نتایج جستجوی ارگانیک است.
در عرض چند ثانیه ، می توانید URL وب سایت را در نوار موتور جستجو وارد کرده و معیارهای زیر را دریافت کنید:
- حجم ترافیک از جستجوی ارگانیک و پولی (توسط تبلیغات)
- تغییرات حجم جستجو در طول زمان تا دو سال پیش
- رقبای اصلی
- بک لینک Dofollow و nofollow
Moz
Moz یکی از محبوب ترین ابزارها برای نظارت بر سئو و کمپین های بازاریابی اجتماعی و محتوایی است. همچنین می توانید از آن برای ردیابی رتبه سایت، تجزیه و تحلیل بک لینک ها و تحقیقات کلمات کلیدی استفاده کنید.
با استفاده از Moz Pro، می توانید نه تنها در وب سایت دیگران، بلکه در سایت خود برای مشکلات فنی آن را، مانند پیوند (لینک) های دارای نقص و محتوای تکراری از این ابزار استفاده کنید. همچنین، به خاطر وجود ویژگی Crawl Alerts در این ابزار هر زمان که مشکلات جدیدی در سایت شما ایجاد شود، آن را به شما اطلاع می دهد.
الکسا (Alexa)
الکسا یکی از قدیمی ترین ابزارهای تجزیه و تحلیل وب است که هنوز هم یک ابزار تجزیه و تحلیل رقابتی عالی برای برندهای دارای بودجه محدود است..
الکسا سایت ها را در نوار ابزار خود برای مرورگرهای وب ( Firefox و Google Chrome ) رتبه بندی می کند. نوار ابزار الکسا شامل رتبه بندی سایتی است که کاربر از آن بازدید می کند و همچنین لینک های مرتبط و عبارات جستجو شده را نشان می دهد.
اگرچه به اندازه Similar Web آموزنده نیست ، اما اطلاعات دقیقی در مورد مناطقی که بازدید کنندگان از آن ها می آیند ، ارائه می دهد ، کلمات کلیدی باعث ارگانیک ترین بازدید سایت و سایت های برتر مراجعه کننده وب سایت می شوند. برنامه های پیشرفته تر همچنین اطلاعاتی را در مورد کلمات کلیدی ارائه می دهند که رقبا از آنها برای هدایت ترافیک جستجوی پولی استفاده می کنند.
با استفاده از تبلیغات گوگل ادز می توانید در کمتر از یک روز به لینک اول گوگل برسید. اگر نیاز به اطلاعات بیشتری دارید مقاله گوگل ادز چیست آغازینو را می توانید مطالعه کنید.
نتیجه گیری
همانطور که دیدید معیارهای بسیاری برای آنالیز و تحلیل در دیجیتال مارکتینگ وجود دارد که باعث می شود بفهمیم کدام یک از تلاش های بازاریابی ما با کسب سود و افزایش درآمدمان شده و بهتر است آن را بیش از قبل پیگیری کنم و کدام یک از فعالیتهای ما نتیجه ای نداده و یا باعث ضرر رساندن به کسب و کارمان شده و باید آن را متوقف کنیم. این قابلیت در دیجیتال مارکتینگ یکی از برترین مزایای آن می باشد و من در این مقاله سعی کردم شما را با آن آشنا کنم.
همانطور که در طول مقاله نیز گفتم بهترین ابزار تجزیه و تحلیل وبسایت در حال حاضر گوگل آنالیتیکس است که در دوره آموزش گوگل تگ منیجر در آغازینو استفاده از این ابزار به طور کامل آموزش داده شده است که در آن آنالیز جامع کمپین ها و بررسی و تحلیل ورودی های سایت و بررسی رفتار کاربر و بسیاری دیگر از مطالب مرتبط آموزش داده شده است.
دیدگاهتان را بنویسید